Ako ušetriť na energiách

Nastupujúca jeseň so sebou prináša aj zvýšené výdavky za energiu. Môže za to nižšia vonkajšia teplota, kvôli ktorej sme nútení si prikúriť, rovnako tak skracujúce sa dni, s čím súvisí potreba využívať umelé osvetlenie. Znížiť účty za energie a ušetriť možno pritom aj bez veľkých investícií.

06.10.2017 06:00
debata (1)
Foto: SHUTTERSTOCK
energie

1. Zožeňte si úsporné osvetlenie na báze LED diód. Vyššia nákupná cena LED žiaroviek sa vám vráti v usporenej energii, keďže oproti klasickým žiarovkám ušetria až 90 % elektriny. Navyše, vydržia fungovať aj viac ako 50-tisíc hodín.

Tip

Luster v obývačke s piatimi žiarovkami s príkonom 40 W spotrebuje za hodinu 200 W, čo vyjde približne na 60 eur za rok. Životnosť klasickej žiarovky je 1 000 hodín, t. j. že každé dva roky je potrebná jej výmena. Pri použití LED žiaroviek vyjde ročná spotreba necelých 6 eur, pričom ich životnosť je 15 až 20 rokov. Návratnosť je tak približne jeden až dva roky.

2. Zaželajte svojmu domácemu kinu dobrú noc a vypnite ho zo zásuvky. Televízia, satelitný prijímač či HiFi veža odpočívajúca v pohotovostnom režime vás môže stáť desiatky eur ročne. Ak máte napríklad päť spotrebičov v režime stand-by s príkonom 5 W, za rok zaplatíte za elektrinu približne o 30 eur viac.

3. Zohrievajte jedlo v mikrovlnnej rúre a vodu na čaj alebo kávu ohrejte v rýchlovarnej kanvici. Oproti ohrevu na klasickom elektrickom variči môžete ušetriť až 45 % elektrickej energie. Pri jednom hrnčeku čaju (0,25 l) to robí 0,0018 eura, ročne vás to však môže stáť aj 10 eur.

4. Používajte pri varení pokrievky, ušetria až 75 % energie. Spotrebu znížite na minimum aj využitím tlakových hrncov, ktoré skrátia čas varenia dokonca o 70 %. Pri pečení v rúre neotvárajte zbytočne dvierka, pretože každým otvorením rúra stratí približne 20 % tepla.

5. Znížte manipuláciu s chladničkou a pravidelne ju odmrazujte, keď námraza presiahne hrúbku 3 mm. Ľad môže zvýšiť jej príkon až o 75 %. Alebo si kúpte priamo novú s funkciou No frost.

Tip

Chladničky a mrazničky patria k najväčším „žrútom“ elektriny v domácnosti, keďže spotrebujú až 25 % elektrickej energie z dôvodu nepretržitej prevádzky. Investíciou do nového spotrebiča by mohol klesnúť podiel jej spotreby na celkovej spotrebe elektriny v domácnosti pod 10 %. Napríklad pri ročnej prevádzke kombinovanej chladničky vyrobenej v roku 1990 zaplatíte až o 100 eur viac než pri najnovšom spotrebiči rovnakej veľkosti. Rovnaký spotrebič vyrobený z roku 2005 vás bude stáť približne o 35 eur viac.

6. Umývajte riad v umývačke, ušetríte čas, vodu, ale aj energiu na jej zohriatie. Ušetriť môžete okolo 30 % nákladov na umývanie riadu, čo predstavuje približne 50 eur a viac ako 80 % času, ktorý by ste pri umývaní strávili.

7. Perte na nižšej teplote. Bielizeň síce nebude belšia, ale dlhšie vám vydrží a prechod z deväťdesiat stupňov Celzia na šesťdesiat znamená úsporu približne 25 %.

8. Objavte čaro sušenia bielizne na vonkajšej šnúre. Na rozdiel od sušičky za to nič neplatíte. Ak nechcete, aby sa na vašu bielizeň pozerali susedia, použite domáci rozkladací stojan.

9. Zvážte výmenu starších domácich spotrebičov za nové úspornejšie s označením A+ a lepšie. Čím viac plus, tým lepšie pre vašu peňaženku. V orientácii vám pomôžu tzv. energetické štítky, ktoré opisujú energetickú náročnosť daného spotrebiča.

10. Ak chcete byť naozaj „trendy“, buďte ekologickí a investujte do ohrevu vody prostredníctvom slnečných kolektorov alebo do strešných fotovoltaických článkov.

Zdroj: SLOVAKIA ENERGY

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #teplota #vykurovanie