Drobnosti, ktoré dotvárajú bývanie

Mnohí ľudia vnímajú elektroinštaláciu iba ako technické vybavenie a nutnosť. Akoby rôzne vypínače, spínače, detektory, zásuvky alebo aj domáce telefóny len minimálne ovplyvňovali celkový dojem z priestoru.

20.10.2017 06:00
Welcome Home, Goldee, inteligentný vypínač Foto:
Ilustračné foto.
debata

Dnešné moderné elektroinštalácie však do stavebníctva prinášajú nový rozmer – dizajnovú rôznorodosť, ktorá umocňuje a ladí s vnútorným, ale aj vonkajším vzhľadom budov, kancelárií či bytov.

„Už dávno nie je výsadou len biela, čierna či hnedá farba zásuviek a vypínačov. V súčasnosti si na trhu môžete dotvoriť priestor inštalačným materiálom v rôznych farbách, materiáloch alebo aj podsvietení. Najlepšie však je, ak budú všetky potrebné prvky v jednom dizajne. Preto treba voliť rad čo najflexibilnejší, teda taký, ktorý je taký variabilný, až je univerzálny. Napríklad taký, pri ktorom môžete kombinovať rámčeky a kryty v rôznych farebných kombináciách. Vtedy môže byť výsledný efekt elegantný a nadčasový, ale aj hravý a veľmi individuálny. Dokonca môže byť až dizajnérskym kúskom v domácnosti, ak zvolíte napríklad sériu z dielne českého dizajnéra Jana Čapka,“ hovorí Matej Hruška z ABB.

Spínače a zásuvky môžu byť aj praktickou pomôckou, ak sú podsvietené. Počas dňa vďaka tomu slúžia ako elegantný doplnok a v noci zase ako bezpečný ukazovateľ smeru.

Pri výbere dizajnu by mala rozhodovať aj šírka palety prístrojového vybavenia. Pre ucelený dojem z priestoru je dôležité, aby boli všetky potrebné druhy spínačov (žalúziové), zásuviek (dátové, televízne, HDMI, USB), stmievačov, termostatov alebo pohybových snímačov z jedného dizajnového radu. Nie nepodstatný je pritom i vzhľad všetkých ďalších moderných elektrospotrebičov zabudovávaných do steny – napríklad rádia, domového videotelefónu alebo dotykového panelu na ovládanie smart domácnosti.

Vyššiu úroveň smart komfortu možno dosiahnuť bezdrôtovou verziou digitalizácie. Netreba ani upustiť od obľúbeného dizajnu a môžete získať inteligentnú kontrolu napríklad systému svietenia cez aplikáciu v smartfóne. Alebo aj kontrolu a ochranu návštev napojením inteligentného videovrátnika do domáceho smart systému. Niekdajšie vstupné zvončeky sú dnes sofistikované zariadenia, ktoré štandardne pozostávajú z vonkajšieho tabla s kamerou, domového videotelefónu alebo dotykového panelu a z riadiacej jednotky.

"Pri výbere najvhodnejšieho systému pre domácnosť je dobré prihliadať na dizajn, možnú rozšíriteľnosť napríklad o ďalšie kamery alebo telefóny a, samozrejme, odolnosť. Najmä pri vonkajších tablách, ktoré by mali byť odolné proti vysokej záťaži a poveternostným vplyvom. Tie kvalitnejšie majú kamery s dobrým prenosom obrazu bez ohľadu na mráz, horúčavy či svetelné podmienky. Zvyknú mať integrované vyhrievanie a ochranu proti zahmlievaniu. Pri zotmení obyčajne prepínajú automaticky do čiernobieleho režimu a fotografie návštevníkov automaticky ukladajú.

Môžete si ich spätne prezrieť alebo systému zadáte ich posielanie priamo na váš mobilný telefón či tablet. Tak máte prehľad o návštevách svojej domácnosti kdekoľvek sa nachádzate," vysvetľuje Hruška.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zástrčka #elektroinštalácia