Inteligentná domácnosť má vlastný "mozog"

Výrazy ako inteligentný dom či smart domácnosť dnes počuť čoraz častejšie. Čo však znamenajú? Inteligentná alebo smart domácnosť je ako nevšedný sluha, ktorý sa stará o vaše pohodlie. Je to vlastne centrálny riadiaci systém využívajúci moderné technológie. V dome alebo byte riadi mnohé funkcie od kúrenia, osvetlenia, bezpečnosti až po zavlažovanie záhrady. Rozsvietiť a zhasnúť svetlo, zapnúť varnú kanvicu, pustiť rádio, stíšiť televízor alebo stiahnuť žalúzie - o nič z toho sa už potom netreba starať.

30.05.2018 06:00
inteligentná domácnosť, tablet, telefón Foto:
Dnes už existuje celý arzenál sofistikovaných zariadení, ktoré aj z obyčajného príbytku urobia ,,inteligentný".
debata

Efektívne využívanie technológií inteligentnej domácnosti zvyšuje komfort, no zároveň znižuje náklady na jej prevádzku. Celý chod domácnosti sa dá totiž nastaviť do tzv. scén. Stačí jeden dotyk a dom alebo byt sa uvedú do želaného režimu. Nastavia sa žalúzie, vykurovanie a rôzne spotrebiče či zariadenia v celom objekte alebo na určitom podlaží. Scény sa dajú ľubovoľne definovať a meniť. Ovládanie je možné prostredníctvom rôznych ovládačov, tabletu, počítača alebo mobilného telefónu.

Prostredníctvom smart systému dokážete funkcie v dome riadiť i vzdialene cez internet, napríklad z práce. Také riešenie môžu privítať aj majitelia víkendových domov a chalúp, ktorí si tam na diaľku jednoducho zakúria alebo vyvetrajú ešte pred príchodom. Zaujímavosťou je, že inteligentné systémy sú otvorené. To znamená, že dom môžete prístrojmi s novými funkciami vybaviť aj postupne. Príkladom takého otvoreného štandardu je KNX. Veľa svetových výrobcov v ňom produkuje množstvo kompatibilných prístrojov. Na trhu existujú desiatky vyškolených firiem, ktoré ponúkajú riešenie v tomto systéme.

Inteligentný objekt reaguje na pokyny majiteľa, ale reaguje aj samostatne. Ak sa napríklad náhle zhorší počasie, hneď sa zatvoria strešné okná a vytiahnu sa vonkajšie žalúzie. Pri detekcii dymu zasa všetkých obyvateľov okamžite varuje.

„V prípade, že sa v miestnosti objaví dym, detekujú jeho mikroskopické častice a spustia hlasný alarm, ktorý obyvateľov bytu vytrhne aj z hlbokého spánku. V prípade, že nie sú doma, zalarmuje susedov,“ vysvetľuje Jaroslav Uhlík, generálny riaditeľ spoločnosti Schneider Electric. Inteligentný systém môže obsahovať i tlačidlo „panika“, ktoré okamžite spustí poplach, v celom dome rozsvieti svetlá a vytiahne žalúzie, aby tak vystrašil prípadného narušiteľa.

Pri odchode z domu môžete zase stlačením jediného tlačidla zhasnúť všetky svetlá a deaktivovať vybrané zásuvky s potenciálne nebezpečnými spotrebičmi. Domácnosť sa uvedie do režimu spánku, vykurovanie sa stlmí a aktivuje sa zabezpečovací systém. Pri dlhšom pobyte mimo domu sa dá systém nastaviť tak, aby sa svetlá vhodne zažínali a zhasínali a žalúzie sťahovalo tak, aby okolie malo dojem, že ste stále doma.

Dnes už existuje celý arzenál sofistikovaných zariadení, ktoré aj z obyčajného príbytku urobia „inteligentný“. Niektoré si vyžadujú, aby ste o ich nasadení uvažovali už pri projekte nového bývania, iné sú na inštaláciu nenáročné. Obľube sa tešia napríklad prvky ochrany domácnosti pred zlodejmi. Poslúžiť na to vám môžu IP kamery alebo pohybové senzory.

Napríklad detektor pohybu nielenže môže spustiť alarm, ale aj na diaľku prostredníctvom SMS či aplikácie v mobilnom telefóne upozorniť na narušenie bytu. Rovnaký detektor môžete efektívne využiť aj na ďalšie činnosti, napríklad na automatické zapínanie osvetlenia pri vstupe do miestnosti, respektíve vypínanie, keď sa tam nik nenachádza.

Detektory pohybu sú mimoriadne citlivé prístroje, ktoré využívajú infračervené žiarenie, ultrazvuk alebo vysokofrekvenčnú technológiu, prípadne ich kombinácie. Napríklad ultrazvukové senzory rozpoznávajú prítomnosť osôb v miestnosti analyzovaním posunu zvukovej frekvencie, ktorú spôsobujú aj drobné pohyby, ako je ťukanie do klávesnice či obracanie listov v knihe.

Infračervená optická technológia zase zaznamenáva teplo vyžarované ľuďmi. Kombinované, duálne senzory pritom dokážu pokryť okolie až do niekoľkých desiatok metrov, dokonca aj za priečkami či múrmi.

Čo možno ovládať prostredníctvom inteligentnej domácnosti

  • osvetlenie – nielen doma, ale aj na chodbe, v záhrade či na prístupovej ceste
  • žalúzie, kúrenie, klimatizáciu alebo vybrané elektrické zásuvky
  • rádio a televíziu, ako aj ich hlasitosť, kávovar, varnú kanvicu a ďalšie spotrebiče
  • sledovanie spotreby energií v domácnosti a ich šetrenie
  • monitorovanie teploty, uzatvorenie vody a plynu
  • alarm a bezpečnosť domácnosti (napríklad i rozbitie okien)
  • v prípade rodinných domov zariadenia vonku – otváranie a osvetlenie garáže, zavlažovanie trávnika, teplotu, ohrev vody a filtráciu v bazéne alebo vetranie skleníka

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #inteligentná domácnosť #smart domácnosť