Ako si doma zariadiť home office

Chodiť do práce v papučiach - teda robiť z domu - je pohodlné aj efektívne. Podľa prieskumov takto aspoň raz do roka pracuje až 35 percent Slovákov. Výhody z toho majú zamestnanci aj zamestnávatelia.

23.06.2018 06:00
home office, kancelária, práca, práca z domu,... Foto:
Práci doma by malo zodpovedať aj zariadenie bytu. Pojem "pracovný kút" je trochu zavádzajúci.
debata (1)

Práca z domu, tzv. home office, umožňuje totiž firmám zmenšovať kancelárske priestory, znižovať počet pracovných stolov a naberať talentovaných ľudí, ktorí z rôznych dôvodov nemôžu byť v práci päť dní v týždni po celý rok.

Zamestnanci zase prácou z domu ušetria čas na doprave, môžu vybaviť drobné servisné záležitosti v byte (napríklad odpočty meracích zariadení) alebo si dopriať ticho na činnosti, ktoré si vyžadujú viac sústredenia a nerušenej práce. Práve to môže byť v práci plnej kolegov, napríklad v otvorených priestoroch (open space) veľký problém. Ako si však zariadiť domáce pracovisko, ak náhodou máte tú príležitosť?

Povedali ste si: Zajtra zostávam doma, tak si nastavím budík o hodinu neskôr? Chyba. Keď vedci pozorovali 61 študentov Harvardovej univerzity v USA, zistili, že nepravidelný spánkový režim zhoršuje ich známky. Štúdie z minulosti tiež ukázali, že takzvané škovránčie typy (ľudia, ktorí vstávajú okolo šiestej ráno) podávajú cez deň lepšie výkony. Ak teda zostávate pracovať z domu, skúste odolať pokušeniu a vstaňte rovnako, ako keby ste do práce cestovali. Vedci tiež odporúčajú zjesť raňajky najneskôr do hodiny od času, keď ste vstali. Mali by byť bohaté na živiny, vitamíny a vlákninu.

Práci doma by malo zodpovedať aj zariadenie bytu. Pojem „pracovný kút“ je trochu zavádzajúci. Nemalo by ísť totiž o nejaký zastrčený roh, práve naopak. Miesto, kde zasadnete za pracovný stôl, by malo poskytovať predovšetkým dostatočnú intenzitu denného svetla (nie priameho, keďže to zase namáha oči a zhoršuje čitateľnosť monitora).

Hĺbka pracovného stola by mala byť aspoň 50 centimetrov, aby bola vzdialenosť očí od monitora aspoň 60 až 80 centimetrov. Ak monitor neumožňuje nastavenie výšky, zadovážte si podložku. Pri sedení s vystretým chrbtom by ste sa mali pozerať na monitor priamo, nie z uhla. V dosahu by mal byť úložný priestor na ďalšie pracovné nástroje. Pomôcky, ktoré nepoužívate denne, odložte do zásuviek, políc alebo škatúľ.

Niektorí developeri na domáce kancelárie budúcich obyvateľov svojich projektov myslia už pri navrhovaní bytov a osadia ich buď priamo, alebo klientom dávajú možnosť zmeny. „Vo väčšine svojich projektov umožňujeme počas výstavby klientske zmeny. Práve vtedy si môžu budúci majitelia bytov prispôsobiť bývanie podľa vlastných predstáv a vytvoriť si vlastné malé pracovisko priamo doma,“ hovorí Erika Foltinová, manažérka klientskych zmien spoločnosti YIT Slovakia.

Ak k vašej práci patrí najmä sedenie za počítačom, venujte tomu zvláštnu pozornosť. Stolička, na ktorej sa cítite pohodlne, dokáže podľa istej štúdie zvýšiť produktivitu práce až o vyše 17 percent. Ergonomické stoličky poskytujú väčšiu stabilitu pre váš chrbát a krk. Umožňujú nastaviť uhol pre opierku hlavy, chrbta a bedier a výšku pre opierky rúk. Sedadlo by malo byť skonštruované tak, aby rovnomerne rozložilo váhu tela a zabraňoval „skĺzavaniu“ zo stoličky.

Ľudské telo má v sebe vstavané biologické hodiny, ktoré dirigujú, kedy treba spať a kedy má byť najproduktívnejšie. Správne fungovanie tohto cyklu zabezpečuje časť medzimozgu, ktorá je prepojená so zrakom. Preto sú farby a svetlo pre náš pracovný výkon absolútne kľúčové.

Pre home office pritom neplatia tie isté pravidlá ako napríklad pre „open space“. Vo veľkých kanceláriách sa odporúča používať svetlé, studené farby – modrú a bielu, pretože podporujú spoluprácu medzi ľuďmi. Naopak, doma sa oplatí natrieť stenu za pracovným stolom na žlto. Táto farba zvyšuje sústredenosť a optimizmus.

V prípade, že je vaša práca závislá od techniky, mali by ste mať doma i potrebné vybavenie. V prvom rade vysokorýchlostný internet. Ideálne je, ak vaše pripojenie umožňuje sťahovať dáta rýchlosťou aspoň 1 Mbit/s, no pokojne aj viac, najmä ak pracujete s veľkými súbormi, videom alebo grafikou. Ak máte doma WiFi sieť na bezdrôtové pripojenie zariadení, myslite na to, že miesto, kde chcete pracovať, by malo byť dobre pokryté signálom.

Mnoho ľudí nemá doma počítač, ale používa firemný notebook. Tie s obrazovkami s uhlopriečkou 12 až 18 palcov však nie sú vhodné na niekoľkohodinovú prácu, pretože namáhajú oči. Radšej investujte do poriadneho monitora s uhlopriečkou aspoň 20 palcov.

Vhodné využite priestoru a nábytku

Skriňa

Kancelária sa môže skrývať aj v skrini, ak je dostatočne hlboká a široká. Dôležité je, aby vám pod pracovnou doskou nezavadzali ďalšie veci a na hlavu nepadali košele alebo ponožky.

Nika

Nika je výklenok v stene, ktorý sa často používa ako priestor na police alebo ako vstavaná skriňa. Ak je dostatočne hlboký a široký, môžete si tu namiesto toho osadiť pracovnú dosku a police na odkladanie pracovných pomôcok.

Vysúvací stôl v knižnici

Naň treba myslieť už pri kúpe alebo výrobe knižnice. Výsledný efekt však stojí za to. Trik spočíva v zabudovaní líšt a vysúvacej dosky na spodnú stranu police, ktorá je asi 70 cm vysoko od zeme. „Stôl“ sa vysunie, keď potrebujete pracovať, inak zostáva skrytý v knižnici.

Pod schodmi

Bývate v mezonete? Priestor pod schodmi nemusí skončiť len ako sklad metiel, topánok či dáždnikov. Zmestí sa sem aj stôl a niekoľko políc. Ak sú schody hneď nad chodbou k vchodovým dverám a bývate doma viacerí, pozor, aby ste neblokovali pohyb ostatných osôb.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počítač #nábytok #sedavá práca #práca z domu #zariadenie #home office #pracovňa