Okná, ktoré spájajú s exteriérom

Chceli by ste mať z domu panoramatický výhľad do záhrady? Dosiahnuť to môžete vďaka veľkoformátovým oknám. Do interiéru prinášajú dostatok denného svetla a čerstvého vzduchu, zároveň však vytvárajú aj elegantný prechod medzi interiérom a exteriérom.

08.04.2019 06:00
okná, dom Foto:
Paralelne posuvné steny s drevohliníkovým profilom umožňujú postaviť veľkorysé presklené plochy až do výšky stropnej konštrukcie a šírky neuveriteľných 19 metrov.
debata (1)

Počas teplých dní sa vďaka nim dispozícia domu rozširuje smerom von, čo dáva majiteľom pocit otvoreného, vzdušného priestoru. V zimných mesiacoch presklený portál zase pomáha zvýšiť solárne zisky z dopadajúcich slnečných lúčov, čo sa odráža na nižších nákladoch za vykurovanie.

V súčasnosti je trendom kombinovanie materiálov. V prípade okien je preto praktickou voľbou kombinácia dreveného portálu s hliníkovým opláštením. Spája v sebe atmosféru dreva v interiéri a odolnosť hliníka v exteriéri. Výhodou drevohliníkového profilu je jeho stabilita a nízka náročnosť na údržbu z vonkajšej strany.

Paralelne posuvné steny s drevohliníkovým profilom umožňujú postaviť veľkorysé presklené plochy až do výšky stropnej konštrukcie a šírky neuveriteľných 19 metrov. Maximálna šírka jednej časti môže byť až päť metrov bez použitia predeľovacej priečky. „Medzi veľké výhody panoramatického HS portálu patrí rovnaká línia interiérovej a exteriérovej podlahy s plynulým prechodom. Vytvára tak bezbariérový vstup na terasu alebo do interiéru,“ priblížil Ľubomír Svetlík zo spoločnosti Mirador.

V prípade, že ste milovníkmi prírodných materiálov, určite vás nesklame drevo. Ide o nadčasový materiál, ktorý zapadne do staršieho priestoru aj do modernej novostavby. Pri správnej údržbe si vie funkčnosť a krásu udržať minimálne pre dve až tri generácie. Medzi jeho plusy možno zaradiť i estetiku a prírodný vzhľad.

Vďaka súčasným technológiám sa zlepšujú jeho mechanické aj tepelnoizolačné vlastnosti. Veľkou výhodou je tiež jeho obnoviteľnosť. Negatívom je nižšia odolnosť proti vplyvom počasia. Tú možno posilniť práve pravidelnou údržbou. „Údržba drevených okien nie je veľmi náročná. Už vo výrobe dostanú základnú starostlivosť. Potom ich treba jeden- až dvakrát do roka ošetriť špeciálnym prípravkom. Tento krok sa postará o to, aby si drevo zachovalo svoju trvanlivosť,“ zhrnul odborník.

Keďže veľkoformátové okná do interiéru prinášajú dostatok denného svetla, netreba zabúdať na ich tienenie. Medzi najúčinnejšie tieniace prvky patria exteriérové hliníkové žalúzie, ktoré poskytujú aj väčšiu bezpečnosť a chránia okná pred poveternostnými podmienkami.

Čo je HS portál?

Posuvné bezbariérové dvere, ktoré sa dnes tešia narastajúcej obľube. Väčšinou sa používajú ako vstupy na terasu alebo na balkón. Ich výhodou je najmä veľká sklenená plocha, ktorá zabezpečí presvetlenie a prevzdušnenie priestoru. Obyvateľom domácnosti súčasne poskytuje výnimočný pocit, ako keby interiér ich domova splýval s okolím vonku. Manipulácia s portálom je aj napriek ťažkým sklám veľmi jednoduchá. Názov je skratkou z nemeckého „Hebeschiebeportal“ (zdvižno-posuvný portál).

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #exteriér #Stavebný magazín #okná