Prídu pre kachle a kotly, nie sú kominári. Na dvere zaklopú štatistici

Domácnosti v rodinných domoch môžu v týchto dňoch prekvapiť slovenskí štatistici. Do konca tohto roka si chcú urobiť obraz o používaní spaľovacích zariadení, ako sú kotly či kachle. Taktiež sa domácností budú vypytovať na spotrebu palív pri vykurovaní.

06.07.2019 14:45
debata (19)

"Chceme získať informácie o využití energie a jej zdrojoch, zariadeniach na chladenie, vykurovanie a ohrev v domácnostiach, spotrebe a nákupe pevných palív,“ uviedla riaditeľka sekcie podnikových štatistík Štatistického úradu SR Libuša Kolesárová.

Slovenskí štatistici chcú tak získať obraz o správaní sa domácností pri individuálnom vykurovaní domov a bytov najmä tuhými palivami ako sú uhlie, brikety či drevo. "Tieto údaje nie sú dostupné zo žiadnych iných zdrojov a majú veľký prínos pre dáta o emisnom zaťažení a vplyve na lokálne zhoršenie kvality ovzdušia,“ dodala Kolesárová.

Zisťovanie uskutočnia štatistici od júla do konca októbra tohto roka v 4 100 domác­nostiach v 344 obciach a mestách Slovenska, v náhodne vybraných rodinných domoch. "Domácnosti navštívia odborne vyškolení opytovatelia štatistického úradu, ktorí pomôžu s vyplnením dotazníka a pri návšteve sa preukazujú osobitným poverením a služobným preukazom,“ doplnila Kolesárová.

Domácnosti budú musieť zodpovedať na 29 otázok zameraných na rodinný dom a byty v ňom. Zisťuje sa počet, typológia a využitie počas roka vykurovacích či ohrevných telies, klimatizácie, zariadení na solárny ohrev, fotovoltaických panelov, či používanie tepelného čerpadla. "Podobne sa zachytáva aj správanie sa domácností pri ich používaní. Aké množstvo paliva si obyvatelia obstarávajú a na aké dlhé obdobie vopred, napríklad aj konkrétne druhy dreva a ich zdroj, obdobie skladovania pred použitím, alebo zdroje obstarania uhlia,“ uviedla Kolesárová s tým, že sa monitoruje tiež použitie malej či veľkej záhradnej motorovej techniky.

Podobné zisťovanie prvýkrát realizovali štatistici v roku 2017 a spracovanie výsledkov zabezpečil Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). "Výsledkom boli jedinečné dáta napríklad o tom, že 90 % slovenských domácností v rodinných domoch používa drevo ako tuhé palivo a priemerná spotreba dreva je 8,7 tony za rok na domácnosť,“ podotkla Kolesárová.

Pilotný projekt potvrdil, že iba 10 % domácností drevo neskladuje a spaľuje ho vlhké a tiež, že 40 % domácností skladuje drevo len maximálne rok. Polovica domácností ho skladuje viac ako rok alebo kupuje suché drevo. "Súčasne platí, že priemerný vek kotlov na tuhé palivo je viac ako 12 rokov a priemerný vek krbových kachieľ a pecí na Slovensku je až okolo 21 rokov,“ konštatovala Kolesárová.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #Štatistický úrad #kúrenie #kotol #kachle