Čierna farba sa hodí aj do kuchyne

Až donedávna sa zdalo, že biela kuchyňa je neporaziteľná. O čiernej farbe sa tvrdilo, že do kuchyne nepatrí. Tento trend sa však pomaly mení a čierna sa teší čoraz väčšej obľube.

26.10.2019 10:00
moderná kuchyňa Foto:
Najnovšie smerovanie v kuchynskom dizajne neobchádza ani Slovensko.
debata

Až donedávna sa zdalo, že biela kuchyňa je neporaziteľná. O čiernej farbe sa tvrdilo, že do kuchyne nepatrí. Spájala sa s rôznymi poverami, pocitmi temnoty či s nedostatkom svetla, iným sa zas nepáčilo, že na tmavých povrchoch vidno každú šmuhu. Tento trend sa však pomaly mení a čierna sa teší čoraz väčšej obľube. Stáva sa symbolom tichej elegancie, ušľachtilosti a mystiky. Podľa čínskeho učenia feng šui vyžaruje pozitívnu energiu, osvedčila sa tiež pri kombinovaní s inými farbami.

V oblasti nábytku a dizajnu sa čierna akoby stala novou bielou a tento trend prenikol aj do sveta kuchýň. Absolútnym hitom sú netradičné povrchy ako sklo a dekory z mramoru či kovu a tmavé farby. Biely kuchynský nábytok kraľoval kuchyniam celé roky, no jeho éra sa pomaly končí.

„Predpovede dizajnérov kuchynského nábytku sa naplnili, popularita bielej začala v priebehu tohto roka klesať,“ potvrdil Peter Heriban, dizajnér spoločnosti Oresi.

„Trendom je aj mix rôznych farieb, drevených dekorov a nezvyčajných povrchových úprav. Na obľúbenosti čoraz viac získava modrá a zelená. Okrem týchto neutrálnych odtieňov prírody sa však do kuchýň dostáva úplne nová paleta farieb, ktorá obsahuje tmavé klenoty: čiernu, tmavomodrú, smaragdovo zelenú a slivkovú. Celkovo pôsobí súčasný kuchynský nábytok dramatickým a prémiovým dojmom.“

Špičkoví výrobcovia aplikujú v súlade s najnovšími trendmi na povrch dvierok kuchynského nábytku tenké sklenené dosky, plátky mramoru alebo kovu. Nádych elegancie do kuchyne prináša aj brass laminát s mosadzným dekorom. Jemné kovové odlesky a zlatá farba mosadze ladia s aktuálne módnymi tmavými farbami. Tento prvok nájde svoje miesto v modernom a maximalistickom interiéri a siahnu po ňom predovšetkým milovníci netradičných priestorov.

Hoci čierna sa u nás v interiérovom dizajne ešte len prihlásila o slovo, šedá ostáva i naďalej medzi obľúbenými a štýlovými farbami. Jej čaro je v tom, že do interiéru vnáša nádych elegancie. Zároveň popri nej vynikne každý jeden detail, prvok alebo kontrastný dekor – napríklad na kazetových dvierkach kuchynského nábytku, na ktorých v prevedení hodvábne šedého matu dokonale vyniknú jemné profily. Sivá je najpopulárnejšou farbou súčasnosti, nosia sa tiež sivé šaty, kupujú sa sivé autá.

Najnovšie smerovanie v kuchynskom dizajne neobchádza ani Slovensko. „Okrem už spomínaných noviniek nechýbajú ani módne dekory svetlého dreva, nový odtieň kryštalická šeď či žiarivá žltá, zelená a červená, ktoré sa dobre kombinujú s tmavými farbami, ale aj so stále obľúbenou bielou,“ priblížil Heriban. V novej ponuke kuchýň nájdete aj ďalšie štýlové kúsky v pastelových aj sýtych tónoch, lesklé i matné, povrchy s kovovým vzhľadom alebo dezénom drevín.

Najväčší dizajnérsky hit – čierna – sa hlási o slovo ako kráľovná elegancie a rafinovanosti. Hodia sa k nej spotrebiče vo svetlejších tónoch. Tie by zároveň mali ladiť s dizajnom kuchynskej linky. Myslieť vopred na povrchovú úpravu použitých materiálov je vhodné kvôli následnej údržbe a čisteniu kuchyne.

Ak sa vám myšlienka čiernej na kuchynskej linke pozdáva, no nemáte dostatok odvahy na taký krok, skúste siahnuť po alternatíve. Vytvorte obľúbenú čierno-bielu kombináciu náterom steny v kuchyni. Umývateľná tabuľová čierna farba bude zaujímavou voľbou, na ktorej vynikne biela či drevená kuchynská linka, ale taktiež odkazy, ktoré tu môžete nechať pre ďalších členov domácnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kuchyňa #čierna #čierna farba