Ako si na jeseň poupratovať v záhrade

Skôr ako záhradu začnete pripravovať na zimu, mali by ste ju dať trocha do poriadku. Ak tomu praje i počasie, treba to využiť. Možno vám pri tom pomôže zopár tipov, na čo by ste sa mali zamerať.

25.10.2019 09:00
žena, záhrada Foto:
Na jeseň sa mnoho rastlín vyžína, ale sadia sa cibuľoviny a ovocné stromy.
debata

Zhrabte popadané lístie

Sú ľudia, ktorí opadané lístie nezbierajú. Spoliehajú sa, že sa rozloží samo, prípadne ho považujú za akési prírodné hnojivo. Listy by sa však mali zhrabovať pravidelne, aby sa pod nimi nevytvorila pleseň. Tá by mohla trávnik poškodiť a na jar by ste našli trávu plnú lysých a hnijúcich miest. Použiť môžete hrable, vysávače alebo fukáre.

Ostrihajte živý plot

Táto práca je vhodná na koniec októbra. Ideálne je živý plot poriadne poliať a korene stromov prikryť kôrou. Tá ochráni pôdu pred mrazom a zároveň zabráni rastu buriny.

Pokoste trávnik

Nepodceňujte prípravu trávnika na jeseň a zimu. Koncom októbra alebo začiatkom novembra trávnik naposledy pokoste, ale tentoraz nechajte trávu trochu vyššiu.

„Pred zimou by ste mali trávniku venovať špeciálnu starostlivosť. Pokiaľ je trávnik preliaty, čo sa môže stať v prípade automatického zavlažovania, pokoste ho do výšky maximálne päť centimetrov. Prevzdušnite ho vertikulátorom s drôtikmi, ktorý trávu prečeše a zbaví húb. Naopak, vysušený trávnik pokoste do výšky maximálne šesť centimetrov a na prevzdušnenie použite vertikulačné hrable s drôtikmi, ktoré vyčešú uschnutú trávu,“ radí David Benda z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach.

V rámci jesennej starostlivosti môžete trávnik postriekať proti zimným plesniam a na prilepšenie ho môžete poprášiť trochou kompostu. Vždy to robte cez sito, nech nemáte na záhrade nevzhľadné veľké kusy.

Ostrihajte ruže

Predtým, ako príde zima, nezabudnite zastrihnúť ruže a ich výhonky. Kríkové ruže skráťte pomocou špeciálnych nožníc. Odstráňte všetky výhonky, ktoré sú choré, zlomené alebo inak poškodené. Zimu neprežijú a rastlinu iba oslabia. Po zastrihnutí zakryte výhonky zeminou až do výšky 15 – 20 cm. Nepoužívajte pôdu z okolia ružového kra, aby ste náhodou nepoškodili korene.

Na prikrytie je ideálna čečina alebo kompost. Na povrch pôdy poukladajte vetvičky zo smreka alebo jedle. Zabránite tak zamrznutiu kríkov. Pri stromčekových ružiach dbajte na ich zabalenie. Korunu stromčeka zabaľte do netkanej textílie alebo vrecoviny a pevne ju priviažte, aby sa počas zimy neodhrnula. V žiadnom prípade nepoužívajte čiernu textíliu alebo fóliu. Rastlina sa pod vplyvom slnečného žiarenia pod čiernou textíliou zaparí a splesnivie.

Zrušte a porýľujte záhony

Záhony, o ktoré ste sa počas roka starali, sa budú pomaly ukladať na zimný spánok. „Ako prvé odporúčam zrušiť záhony koreňovej zeleniny ako je zeler a petržlen. V zemi ešte môže zostať mrkva, kel, pór, červená repa alebo čierny koreň. Mierne mrazy zvládne ružičkový kel, čínska kapusta, poľníček a špenát. Všetky rastliny však chráňte vrstvou lístia,“ odporúča Benda. Pred zimou všetky záhony porýľujte a zbavte buriny. Na jar vám to ušetrí prácu. Hlinu môžete tiež jemne pohnojiť, aby mala z čoho čerpať živiny.

Postarajte sa o bylinky a trvalky

Listy byliniek môžete otrhať a vysušiť. V zime sa vám budú hodiť do jedál alebo do čaju. Oregano, mätu, tymian alebo šalviu môžete nechať cez zimu vonku, len ich starostlivo zahrabte do lístia, aby cez zimu neomrzli. Trvalky zahrňte zeminou, na jar vám opäť vykvitnú.

Spracujte opadané konáre

V rámci jesenného upratovania je dobré spracovať opadané konáre a odštiepky v drviči. Tie môžete použiť ako základ kompostu. Nepokúšajte sa vkladať materiál do drviča násilím, mohli by ste ho poškodiť. Väčšie odrezky sa odporúča zmenšiť pomocou silnejších nožníc na konáre s veľkou pákou. Ak je materiál po prvom drvení príliš hrubý, môžete proces zopakovať.

Kompostujte

Pre dosiahnutie dobrého výsledku pri kompostovaní dbajte na to, aby bol materiál pri plnení kompostéra čo najpestrejší a suchý sa dobre premiešal s mokrým. „Tým sa vytvorí vyrovnané prostredie, ktoré kompost potrebuje na to, aby sa stal dobrým hnojivom,“ vysvetľuje odborník. Do kompostu môžete pridať biologický kuchynský odpad, posekanú trávu, suché lístie, odrezky zo živého plota a z kríkov, zvyšky kvetov aj odrezky zo stromov. Hodnotný humus, ktorý vznikne kompostovaním, sa hodí na skvalitnenie namáhanej záhradnej pôdy a obnovenie jej života.

Vysádzajte

Najskôr záhony zrušiť a potom niečo iné vysádzať? Áno, je to tak. Na jeseň sa mnoho rastlín vyžína, ale sadia sa cibuľoviny a ovocné stromy. September bol ideálny čas pre tulipány, krókusy, narcis a hyacint. Od polovice októbra tiež môžete začať vysádzať jablone, hrušky, višne, čučoriedky alebo exotické kivi a figovník.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #záhrada #jeseň #upratovanie