10 tipov ako usporiť výdavky na energie

Ceny energií rastú, a tak každá rada, ako ušetriť, ochráni našu peňaženku.

25.10.2019 06:00
chladnička, skladovanie potravín Foto:
Zabúdať netreba ani na pravidelné odmrazovanie chladničky, ak nemáte model s funkciou No frost.
debata (1)

1. Na triede záleží

  • Samozrejme, tej energetickej. Zainvestujte a vymeňte staré spotrebiče za nové vo vyššej energetickej triede. Napríklad chladnička triedy C môže mať dennú spotrebu 3 kWh. Chladnička v energetickej triede A má spotrebu 0,7 kWh, chladničky A + sú o 25 % úspornejšie a A ++ dokonca o 45 %. Moderná varná doska má zasa v porovnaní so staršími modelmi o 20 až 30 % nižšiu spotrebu elektriny, tie s ohrevom Hi-Light alebo indukčné dokonca až o 60 %.

2. Skroťte svetlá

  • Svieťte len LED žiarovkami. Klasická 60 W žiarovka nielen veľa žerie, ale vydrží len okolo 1 000 hodín. LED žiarovka je síce drahšia, ale pri rovnakom svetelnom výkone spotrebuje len 5 W a vydrží aj 20 000 hodín.

3. Nastavte objemy a miesto

  • Aj tá najúspornejšia chladnička je nákladná, ak je priveľká. Na jedného člena domácnosti postačí chladiaci objem 60 litrov. Myslite na to už pri výbere chladničky. Pretože viac objemu znamená aj viac spotrebovanej elektriny.
  • Tiež zaváži, kam chladničku postavíte – jej miesto by malo byť v najchladnejšej miestnosti či kúte. Rozhodne nepatrí k radiátoru. Zabúdať netreba ani na pravidelné odmrazovanie chladničky, ak nemáte model s funkciou No frost.
  • To isté platí pre bojler na ohrev vody. Naozaj potrebujete 250-litrového obra? Zabúdať netreba ani na jeho čistenie, na jeho špirále sa zachytáva vodný kameň a funguje ako izolant.

4. Pokrievka nie je len na parádu

  • Veľa energie sa stráca pri varení a pečení. Použitie pokrievky ušetrí až tri štvrtiny energie. Výhodné sú aj tlakové hrnce, ktoré skrátia čas varenia aj o 70 percent.
  • Pri pečení v rúre neotvárajte zbytočne dvierka, pretože každým otvorením rúra stratí približne pätinu tepla. Vodu na čaj alebo kávu ohrievajte v rýchlovarnej kanvici. Ušetríte tak až 45 percent elektrickej energie.

5. Dovoľte radiátorom kúriť

  • Vykurovanie tvorí až 75 percent z celkovej spotreby energií. Radiátor by mal mať preto priestor, aby kúriť mohol, rozhodne naň nepatrí mokrá bielizeň či utierky. Nad radiátorom by nemali visieť záclony ani ho zakrývať závesy. Opačne fungujú rolety či žalúzie, ktoré znižujú únik tepla cez okná. Radiátor by tiež nemal byť za nábytkom.
  • Pred vykurovacou sezónou nezabudnite radiátory odvzdušniť. Myslieť treba aj na správne zvolenú teplotu. Jej zvýšenie len o jeden stupeň zvýši náklady na kúrenie až o šesť percent. Tiež netreba kúriť všade rovnako. Na chodbách a v spálni postačí 19 °C, v kuchyni a izbách 20 až 21°C a v kúpeľni 23 °C.

6. Plný bubon

  • Perte len vtedy, ak je práčka plná. Pri praní nastavte nižšiu teplotu. Ušetríte tak aj štvrtinu energie.
  • Bielizeň aspoň v lete sušte vonku, ak žehlíte, bielizeň nemusí byť úplne suchá. Bielizeň môže byť pri žehlení stále mierne vlhká, nemusíte ju potom naparovať. Usporíte tak až 40 percent energie. Práčka musí stáť na rovnom a pevnom podklade, inak sa predlžuje čas odstreďovania a zvyšuje sa spotreba elektriny.

7. Umývačka do každej domácnosti!

  • Pri umývaní pod tečúcou vodou miniete za minútu 12 litrov vody, umývačka spotrebuje za jedno umývanie rovnaký objem vody.

8. Stop pre stand-by

  • Aj v pohotovostnom režime žerú vaše spotrebiče energiu. Vyjsť vás to môže aj na desiatky eur ročne. Čím viac je zariadení, tým sú, samozrejme, vyššie náklady. Vypnúť sa oplatí aj počítač či zo zásuvky vytiahnuť nabíjačku na telefón. Tá na mobil spotrebuje v zásuvke priemerne 0,25 wattu za hodinu, a ak ste tam nechali aj plne nabitý mobil, berie viac ako 2 watty. Navyše sa takýmto postupom znižuje aj výdrž batérie mobilu.

9. Zateplite

  • Zateplite nielen steny, ale aj strechu. Tepelná izolácia udrží príjemnú teplotu v zime, ale aj v lete. Pod drobnohľad si vezmite aj okná. Netesniace okná vymeňte za efektívnejšiu verziu alebo ich dajte opraviť.
  • Vymeňte klasický kotol za kondenzačný. Jeho účinnosť je o 17 až 30 percent vyššia.

10. Hýbte sa!

  • Skončite so zbytočným vyvážaním sa. Nielenže ušetríte na benzíne, ale urobíte niečo aj pre svoje zdravie.
ZDROJ: Slovakia Energy, Magna Energia, ZSE, SSE, SPP

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #radiátory #chladnička #umývačka riadu #LED svetlá #ceny energií #ako ušetriť