Rady, ako zbytočne neplytvať teplom

Pomaly sa blíži zima a s ňou aj vykurovacia sezóna. Niekedy ale kúrime zbytočne priveľa a strácame teplo z bytu. Ako sa tomu dá zabrániť?

30.10.2019 07:00
radiátor, teplo, kúrenie Foto:
Odstránením prekážok môže do miestnosti preniknúť až o 25 % viac tepla.
debata (1)

1. Najjednoduchším opatrením, ktoré môžu odberatelia urobiť sami, je vymeniť dlhé závesy a záclony za kratšie, ktoré budú siahať po parapetnú dosku. Keďže radiátory odovzdávajú teplo sálaním a prúdením, odstránením prekážok môže do miestnosti preniknúť až o 25 % tepla viac.

2. V prieniku tepla do miestnosti môže brániť aj nábytok. Preto nie je vhodné umiestňovať pred radiátor napríklad veľké pohovky, skrinky a pod.

3. Správne vetranie a nastavenie teploty v miestnosti tiež ušetrí niekoľko eur. V zime by sa malo vetrať krátko a intenzívne pri uzavretom termostatickom ventile.

4. Netreba prekurovať miestnosti. Zníženie teploty v byte o 1 °C usporí náklady na teplo o 6 %.

5. Dôležitá je aj správna vlhkosť v byte. Tá tiež ovplyvňuje tepelnú pohodou a spotrebu tepla. Je vhodné udržiavať vlhkosť vzduchu na úrovni 50–65 % pomocou odparovačov vody.

6. Na začiatku vykurovacej sezóny, ale niekedy aj počas nej, môže byť radiátor nerovnomerne teplý alebo v ňom počuť prúdenie vzduchu. Vtedy je potrebné vypustiť vzduch z radiátora uvoľnením odvzdušňovacej skrutky.

7. Aby teplo z radiátorov zostalo v byte, je potrebné hlavne zamedziť jeho úniku. Najčastejším miestom úniku sú okná, dvere, obvodové steny a strecha.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kúrenie #tipy #šetrenie energiou