Ako ušetriť na energiách v kuchyni?

Netreba hneď kupovať nové okná a radiátory. Ušetriť môžete aj správnym používaním elektrospotrebičov, najmä tých v kuchyni. Prečítajte si, ako na to.

03.11.2019 10:00
dom, energia, šetrenie Foto:
Chladničky a mrazničky síce nemajú príliš veľký príkon, ale energiu potrebujú 24 hodín denne po celý rok. Na spotrebe elektriny v domácnosti sa tak podieľajú významnou mierou.
debata (2)

Umývačka riadu šetrí náklady

Väčšina ponúkaných umývačiek riadu patrí do triedy A alebo dokonca A+. To znamená, že na jeden cyklus spotrebujú maximálne 1 kWh elektrickej energie a najviac 12 l vody.

Najnovšie modely už dokázali ísť so spotrebou vody aj pod 10 l bez toho, aby to negatívne ovplyvnilo kvalitu umývania. Súčasťou hodnotenia je i účinnosť umývania a sušenia, pričom tá sa odvíja od vyhotovení umývacích ramien. Čím viac ich bude, tým lepšie bude umývačka pracovať. Umývačky, samozrejme, potrebujú na svoju prevádzku elektrickú energiu, ale náklady na jej spotrebu sa vyrovnajú tomu, koľko pritom ušetríte vody a predovšetkým vášho času.

Umývačka riadu môže ročne ušetriť 20 až 35 eur v porovnaní s tým, keby ste umývali riad ručne. Pri ručnom umývaní spotrebujete totiž až 5-násobne viac vody, ako keby ste rovnaké množstvo tanierov či hrncov zverili umývačke.

Varné dosky

Po vlne rekonštrukcií pribudli v domácnostiach sklokeramické varné dosky. Bežné sú aj v novostavbách, v ktorých investor nezaviedol plyn. Majitelia tak môžu pri varení využiť len elektrinu.

Sklokeramické varné dosky sú pritom energeticky náročné. Celkový elektrický príkon môžu mať až 7,5 kW. Ako prvé sa začali komerčne využívať sklokeramické dosky s infražiaričmi, pri ktorých sa teplo prenáša na dno nádoby prestupom a sálaním. Neskôr pribudli indukčné sklokeramické dosky. Tie sú efektívnejšie, pretože energia sa prenáša striedavým magnetickým poľom priamo do materiálu hrnca, kde sa mení na teplo. Nevyhnutnosťou je magnetický materiál nádob na varenie.

Nové verzie infračervených a indukčných varných dosiek, vďaka spôsobu a rýchlosti ohrevu, dokážu znížiť spotrebu elektriny na prípravu rovnakého množstva jedla o 30 až 50 % oproti starším modelom. Ich veľkou výhodou je inteligentné ovládanie. Umožňuje nastaviť dobu varenia a získať informáciu o množstve zvyškového tepla, ktoré sa dá využiť na dovarenie jedla.

Vďaka rozšírenej plynofikácii sú však stále favoritmi moderných slovenských kuchýň plynové varné dosky. Ich výhodou je rýchly ohrev, ľahká regulácia, okamžité zníženie teploty, ale predovšetkým podstatne nižšia cena plynu oproti elektrine.

Mikrovlnná rúra

Tento spotrebič umožňuje praktický a úsporný ohrev hotových jedál na prípravu menších porcií (do 500 g). Príkon mikrovlnnej rúry sa pohybuje od 800 do 1 000 W. Najrýchlejšie zohrieva jedlo alebo jeho časti s vyšším obsahom vody. Je energeticky úspornejšia ako klasická rúra, ktorá by na dosiahnutie rovnakého efektu potrebovala vyššiu teplotu a aj viac energie. Napríklad ohrievanie jedla priamo na tanieri v mikrovlnnej rúre ušetrí oproti zohrievaniu na sporáku až 70 % energie.

Pokrievka zníži náklady

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
hrniec, varenie, pokrievka Ilustračné foto.

Pri varení s pokrievkou spotrebujete 4-krát menej energie. Pokrievka by mala dobre priliehať k nádobe. Už pri niekoľkomilime­trovej medzere dochádza k výrazne vyšším stratám tepla z nádoby. V prípade potreby čiastočného odvádzania pár používajte pokrievky s nastaviteľným otvorom.

Ak má elektrický sporák viacstupňovú reguláciu, využívajte ju. Pri zapnutí platne zvoľte najvyšší stupeň. Krátko po dosiahnutí potrebnej teploty prepnite na nižší stupeň. Proces prípravy pokrmov sa tým nepreruší, ale usporíte energiu.

Hospodárne variť znamená aj to, že približne 5–10 minút pred dovarením prepnete regulátor na nižší stupeň, prípadne ho úplne vypnete. Využijete tak zvyškové teplo varnej zóny. Pri príprave malých porcií vo veľkom hrnci spotrebujete zbytočne veľa energie. Platí to aj vtedy, ak použijete na varenie príliš veľa vody. Až 50 % energie a 70 % času pri varení ušetrí tlakový hrniec.

Pri varení bez pokrievok sa môže plytvanie podstatne zvýšiť, ak používate odsávač pár. Pri varení na plyne je dôležité dodržať minimálnu odporúčanú výšku odsávača. Ak je odsávanie príliš intenzívne, môže strhávať plameň a viac tepla odchádza preč.

Ak v elektrickej rúre pečiete iba kúsok mäsa alebo malý koláč, miniete zbytočne veľa energie. Zvážte, či je možné piecť niekoľko pokrmov naraz. V praxi sa veľmi osvedčili teplovzdušné rúry, v ktorých môžete piecť súčasne vo viacerých vrstvách. Na opečenie niekoľkých kúskov chleba je rozhodne vhodnejší hriankovač ako veľká rúra.

Zdrojom veľkých strát je aj zbytočne dlhé vyhrievanie rúry pred pečením. Ak to nevyžaduje druh cesta, nezapínajte rúru príliš skoro. Moderné rúry sú vybavené termostatom. Nastavte ho na potrebnú teplotu a pokrm vložte do rúry okamžite po dosiahnutí požadovanej teploty. Pravidelne čistite vnútorný priestor rúry. Znečistené plochy vedú teplo horšie.

Až o 40 % môžu predlžovať dobu varenia, a tým zvyšovať spotrebu elektriny, hrnce s nerovným alebo klenutým dnom. Na varenie používajte nádoby, ktoré dobre a celou plochou priliehajú k ohrevnej ploche. Priemer dna hrnca má zodpovedať priemeru varnej zóny alebo platne. Príliš veľké alebo malé hrnce predlžujú dobu varenia. Napríklad, ak má hrniec len o 3 cm menší priemer, ako je priemer varnej platne, môže uniknúť do okolia až tretina energie. {* koniec-sablona *}

Chladnička a mraznička spotrebujú menej, ak sa o ne staráte

Efekt snehovej gule - aj malý príkon urobí po... Foto: SHUTTERSTOCK
chladnička, umývanie, žena Efekt snehovej gule - aj malý príkon urobí po čase veľký rozdiel.

Chladničky a mrazničky síce nemajú príliš veľký príkon, ale energiu potrebujú 24 hodín denne po celý rok. Na spotrebe elektriny v domácnosti sa tak podieľajú významnou mierou.

S úsporami možno začať už pri ich kúpe. Treba zvoliť správny typ, ktorý svojím objemom vyhovuje potrebám domácnosti. Príliš veľké a kapacitne nevyužité spotrebiče spôsobujú zbytočné energetické straty. Primeraný chladiaci priestor na jednu osobu je približne 60 litrov. Ak máte doma samostatnú truhlicovú alebo zásuvkovú mrazničku, treba zvážiť, či potrebujete kombinovanú chladničku s mrazničkou.

Pri kúpe je nutné myslieť aj na prevádzkové náklady. Na energetickom štítku chladničiek musí byť uvedená spotreba za rok v kWh. Výrobcovia uvádzajú aj údaj za 24 hodín. Pri nezmenenom využiteľnom objeme chladiacej a mraziacej časti sa v súčasnosti táto hodnota pohybuje v rozmedzí tried A+++ až A od 0,4 kWh do 1 kWh. Spotrebu si pri výbere určite všímajte, pretože aj nové menej hospodárne chladničky majú uvádzané prevádzkové náklady počas životnosti vyššie, ako sú obstarávacie. Keďže si tento spotrebič kupujete spravidla na dlhší čas, oplatí sa prepočítať, ako rýchlo a či vôbec sa vám vstupné náklady pri nákupe úspornejších chladničiek môžu vrátiť. No nezabúdajte, že zásadný vplyv na návratnosť investície má ich správne prevádzkovanie.

Moderné chladničky majú pre jednotlivé druhy potravín odporúčané zóny s optimálnou teplotou. Od 0 °C v častiach určených na skladovanie mäsa po teplotu okolo + 12 °C vhodnú na uskladňovanie nápojov. V prípade chladničky bez zonácie pre normálnu prevádzku postačuje teplota +5 °C. Zníženie vnútornej teploty o 2 °C znamená zvýšenie spotreby elektriny asi o 15 %. Odporúča sa preto kontrolovať vnútornú teplotu teplomerom. Optimálna teplota v mrazničke je –18 °C.

Údaje o spotrebe uvedené na štítku sú namerané pri referenčných podmienkach, a to pri stabilnej teplote v miestnosti nepresahujúcej 20 °C, optimálnom naplnení 3/4 objemu a bez otvárania dverí.

Chladničku treba umiestniť na chladné miesto. Rozhodne by nemala stáť v blízkosti sporáka alebo vykurovacieho telesa. Čím vyššia je teplota okolia, tým vyššia je spotreba energie na to, aby sa vnútri udržala požadovaná teplota.

Pri vstavaných chladničkách dohliadnite na to, aby skrinka obsahovala vetracie otvory a bolo v nej dosť miesta na cirkuláciu vzduchu. Minimálna rezerva je 2 cm po bokoch a 5 cm vzadu. Každé otvorenie dverí znamená výmenu chladného vzduchu v chladničke za teplý z miestnosti a nutnosť jeho následného ochladenia. Zvýšenie počtu otváraní chladničky má výrazný vplyv na celkovú spotrebu elektriny. Potraviny do chladničky alebo mrazničky ukladajte prehľadne, aby nebolo nutné dvere na dlhší čas otvárať.

Teplé a horúce potraviny do chladničky nepatria: Nechajte ich najskôr vychladnúť. V zime využite napríklad balkón.

Ak nemáte chladničku a mrazničku s automatickým odmrazovaním, pravidelne odstraňujte námrazu z výparníka. Námraza výparník tepelne izoluje a znižuje chladiaci výkon. Na dosiahnutie požadovanej teploty musí kompresor pracovať dlhšie, takže spotrebuje viac elektriny. Aby ste obmedzili tvorbu námrazy, vkladajte vlhké potraviny do chladničky i mrazničky v uzavretých obaloch alebo nádobách.

Chladič na zadnej strane spotrebiča pravidelne aspoň raz za pol roka očistite od prachu. Optimálna cirkulácia vzduchu obtekajúceho chladič je nevyhnutná na zabezpečenie odoberania tepla z chladiacej náplne a má podstatný vplyv na prevádzkové náklady. Ak je chladiaca mriežka chladiča pokrytá vrstvou prachu, spotreba chladničky sa môže podstatne zvýšiť.

Polovicu energie môžete ušetriť, ak vymeníte starú desaťročnú kombinovanú chladničku za novú z triedy A++. Ak ju budete správne používať, investícia sa vám môže vrátiť aj do ôsmich rokov. Pri výmene starších modelov bude návratnosť ešte kratšia. O konkrétnej spotrebe vášho zariadenia sa môžete presvedčiť pomocou merača spotreby elektriny.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kuchyňa #elektrospotrebič #šetrenie energiou