Ako šetriť energiou pri elektrospotrebičoch?

Energiou môžete šetriť aj inak ako výmenou okien či efektívnym spôsobom kúrenia. Aj nákup a používanie elektrospotrebičov majú vplyv na vaše účty za energie.

07.11.2019 09:00
práčka, žena, dieťa Foto:
Práčka patrí medzi najväčšie žrúty energie v domácnosti.
debata (1)

Spotrebiče vyberajte podľa energetického štítku

Získať predstavu o tom, koľko elektriny spotrebič potrebuje a nakoľko je úsporný v porovnaní s inými, pomáhajú spotrebiteľom od roku 2002 energetické štítky. Musia byť nimi označené práčky, chladničky, mrazničky, umývačky riadu a ďalšie spotrebiče v domácnosti. V súčasnosti sú štítky jednotné v celej Európe.

Podľa údajov na energetickom štítku sa spotrebiče zaraďujú do siedmich energetických tried od A+++ po D. Každá z tried je rozlíšená aj farebne. Platí pravidlo, že spotrebiče označené zelenými kratšími šípkami sa jednoduchšie obsluhujú a majú nižšie energetické nároky na prevádzku ako tie, ktoré sú označené dlhou červenou šípkou v triede D.

Od marca 2021 by sa mali na trhu objaviť spotrebiče s novými energetickými štítkami, ktoré schválila Európska komisia v marci tohto roku. Spotrebiče sa po novom budú označovať písmenami od A po G. Okrem toho na nich pribudne QR kód.

Štítok sú povinní zverejniť všetci predajcovia elektrospotrebičov. Musí byť umiestnený na prednej alebo vrchnej časti výrobku tak, aby bol zreteľne viditeľný a čitateľný. Povinnosť zverejňovať údaje uvedené na energetickom štítku majú aj tzv. katalógové či internetové obchody. Aby ste zistili, koľko zaplatíte za prevádzku elektrospotrebiča, je potrebné spotrebu, ktorá je uvedená na štítku, vynásobiť aktuálnou cenou elektriny. Pri svetelných zdrojoch je vhodné zohľadniť aj ich rôznu životnosť.

Pohotovostný režim je žrútom elektriny

Spotrebiče môžu spotrebovávať elektrinu, aj keď nepracujú. Pohotovostný režim alebo tiež stand by režim znamená, že je spotrebič zapojený v sieti, ale nevykonáva svoju hlavnú funkciu. Umožňuje pohodlnejšie používanie, napríklad prostredníctvom diaľkových ovládačov, alebo slúži pri zabezpečení automatického nahrávania programov.

Jednotlivé spotrebiče v pohotovostnom režime v porovnaní s normálnou prevádzkou nemajú veľkú spotrebu. Tá sa pri starších modeloch pohybuje od niekoľkých až po desiatky wattov. Skúste si však spočítať, koľko takýchto spotrebičov doma máte.

Odber elektriny pri zariadeniach v pohotovostnom režime je nepretržitý. Ak by sme brali do úvahy ročnú spotrebu bežných domácich spotrebičov v celodennom pohotovostnom režime (TV, video, notebook, PC s príslušenstvom, mini hi-fi veža, mikrovlnná rúra, satelitná súprava, nabíjačka), mohli by sme dôjsť k hodnote 500 až 700 kWh, čo pri súčasných cenách elektriny nie je zanedbateľná hodnota.

Od roku 2010 sa nesmú predávať prístroje, ktoré by v pohotovostnom režime odoberali vyšší výkon ako 2 W. Od roku 2013 to je maximálne 1 W.

Ušetriť môžete používaním klasických predlžovacích šnúr s multizásuvkovou lištou vybavenou vypínačom. K dispozícii sú aj inteligentné predlžovacie šnúry (tzv. stand-by killers), ktoré automaticky reagujú na vypnutie televízora diaľkovým ovládačom alebo na vypnutie počítača. Samy odpoja ostatné pridružené spotrebiče, ktoré bez zapnutého televízora nemá zmysel prevádzkovať (DVD prehrávač, set top box a podobne).

Typický, stredne veľký starší televízor má príkon 100 W, ak je zapnutý. V pohotovostnom režime (vypnutý diaľkovým ovládačom) odoberá priemerne 5 W. Pokiaľ budete sledovať televíziu jednu hodinu denne a v ostatnom čase je v pohotovostnom režime, zaplatíte celkovo viac za spotrebu, keď je televízor vypnutý, než keď je zapnutý. DVD prehrávače a DVD rekordéry sú vzhľadom na reálny čas ich využívania ešte väčšími „žrútmi" elektriny. Podľa výsledkov projektu REMODECE len 5 % ich spotreby tvoria ich hlavné funkcie, ako sú nahrávanie a prehrávanie. Významná časť spotreby pripadá na čas, keď zostávajú zbytočne zapnuté v stand-by režime.

Pranie a sušenie zhltne množstvo elektriny i vody

Práčka patrí medzi najväčšie žrúty energie v domácnosti. Spotreba elektriny pri praní je závislá predovšetkým od typu automatickej práčky. Pred kúpou sa zoznámte s jej mernou spotrebou energie na jeden prací cyklus. Najzaujímavejšie úspory možno dosiahnuť pri ekonomických programoch. Moderné práčky spotrebujú pri 5 kg bielizne približne 50 l vody a 1 kWh energie. Vhodný objem práčky zvážte podľa počtu členov rodiny. Pri starších modeloch spotrebu elektriny neovplyvňoval fakt, či je úplne alebo len čiastočne naplnená. Preto je najvýhodnejšie tieto práčky naplniť doplna. Niektoré novšie práčky už čiastočne prispôsobujú spotrebu vody skutočnej hmotnosti náplne, čo ovplyvňuje aj spotrebu elektriny.

O spotrebe elektriny automatickej práčky rozhoduje predovšetkým ohrev vody v hlavnej fáze pracieho cyklu. Obmedzenie teploty pracej vody je najúčinnejšou cestou k dosiahnutiu úspor energie. Znížením teploty z 90 °C na 60 °C ušetríte okolo 25 % energie. Úspory pri znížení teploty na 40 °C sú ešte výraznejšie.

Ak používate pracie prostriedky, ktoré vyperú oblečenie aj pri nižšej teplote, ich prípadne vyššia cena sa vám čiastočne vráti v úspore energie.

Predpieranie by nemalo byť samozrejmé pri každom praní. Je energeticky náročné. Používajte ho len v prípade veľmi znečistených odevov.

S najvyššími otáčkami odstreďujte len pred sušením v sušičke. Práčka s vysokými otáčkami pri odstreďovaní má zmysel predovšetkým vtedy, ak následne vložíte odev do sušičky. Pri 1 600 otáčkach za minútu sa odstredí z textílií až o 10 % viac vody ako pri 1 200 otáčkach. To ušetrí energiu a čas pri sušení v sušičke. Ak sušíte klasicky, príliš vysoké otáčky môžu spôsobiť výrazné pokrčenie bielizne. Na jej vyrovnanie potom spotrebujete viac elektriny pri žehlení.

Pri sušení vo vnútorných priestoroch bytu vlhšia bielizeň znamená viac vody vo vzduchu, preto nemusíte používať dodatočné zvlhčovače. Ale pozor, vo vypraných odevoch je aj po odstredení na vyšších otáčkach niekoľko litrov vody, ktoré kondenzujú v miestnosti. Ak je vlhkosti príliš veľa, musíte častejšie vetrať. Tak vám uniká teplo, za ktoré platíte.

Sušenie teplým vzduchom je energeticky náročné, a teda aj drahé. Zatiaľ čo za sušenie na čerstvom vzduchu neplatíte, vysušenie náplne z jednej práčky v sušičke môže stáť 60 centov. Stále však pribúda tých, ktorí sa chcú vyhnúť žehleniu alebo sa obávajú zvýšenej vlhkosti pri sušení odevov v miestnostiach.

Na trhu existujú dva základné typy sušičiek – kondenzačné a odvetrávacie. Populárnejšie a stále viac využívané sú kondenzačné sušičky, v ktorých para vzniknutá pri ohreve náplne skondenzuje na vodu. Odvetrávacia sušička môže byť používaná tam, kde je možné vlhký teplý vzduch, predovšetkým v lete, vypúšťať do exteriéru.

Najhospodárnejšie z hľadiska prevádzky a najšetrnejšie k sušeným textíliám sú kondenzačné sušičky s tepelným čerpadlom. Sú však cenovo náročnejšie. V porovnaní s klasickými kondenzačnými sušičkami spotrebujú zariadenia s tepelným čerpadlom až o 50 percent menej energie.

Veľkým žrútom energie sú aj moderné žehličky. Ich príkon sa pohybuje od 1 400 W do 2 400 W. Čím viac naparujete, tým viac elektriny spotrebujete. Je preto dobré, ak bielizeň nenecháte vyschnúť úplne. Stačí ju iba presušiť a žehliť, kým je ešte trošku vlhká. Môžete tak ušetriť až 40 % energie. Pri používaní žehličky dbajte hlavne na nastavenie správnej teploty na termostate. Nenechávajte zbytočne žehličku „v teplej rezerve", radšej ju vypnite.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #elektrospotrebič #energetická úspora #ako ušetriť