Ako si pripraviť drevo na kúrenie

Kúrenie drevom je stále veľmi populárne a pre domácnosti v rodinných domoch aj pomerne lacné. Ako však pri tom správne postupovať? Možno vám pomôže zopár vhodných tipov.

09.12.2019 08:00
krb, ponožky, Vianoce Foto:
Na kúrenie sa najlepšie hodí tvrdé drevo. Mäkké príliš rýchlo horí a nevydá mnoho tepla.
debata (3)

Spravte si zásoby na rok dopredu

Myslieť na zásobu dreva sa oplatí už na jar, ideálne však rok dopredu. Drevo si môžete kúpiť už naštiepané a presušené, pripravené na spálenie. Kto si chce drevo spracovať sám, na výber má viacero možností – od paletového predaja až po balíčky na jedno či viac použití. Vtedy však treba počítať s vyššou cenou.

„Na kúrenie sa najlepšie hodí tvrdé drevo. Mäkké príliš rýchlo horí a nevydá mnoho tepla. Drevo musí byť tiež vyschnuté, pretože mokré zle horí a čadí. Kým mäkké drevo schne približne jeden rok, tvrdé druhy aj dva až tri roky,“ radí Marcela Bínová, odborníčka z oddelenia vykurovania v projektových marketoch Hornbach.

Drevo včas spracujte

Ak si objednáte drevo, zvyčajne ide o nevyužiteľné kusy kmeňov z polomov a prierezov. Čerstvé drevo treba čo najrýchlejšie spracovať, lebo po vyschnutí by vám jeho rezanie a štiepanie išlo oveľa ťažšie. Veľké kusy kmeňov narežte na menšie, najlepšie tak, aby sa vošli do kozuba alebo kachieľ. Naštiepané drevo sa lepšie ukladá a tiež rýchlejšie a lepšie vyschne.

Najlepším pomocníkom na to je motorová píla, no na rezanie kmeňov a konárov možno použiť i okružnú pílu s kolískou. Samozrejme, drevo môžete rezať aj ručnou oblúkovou pílou, najlepšie s korunkovým zubom na vlhké drevo na plátku. Bežné cirkuláre s rovným stolom sa nehodia, rovnako ako pokosová píla. Na rezanie ručnou alebo motorovou pílou je vhodné použiť stojan, tzv. kozu. Len pozor, aby bola dostatočne pevná.

Režte a štiepajte

Táto práca stojí najviac námahy. Ako podložku je dobré mať stabilný, dosť široký a správne vysoký klát z tvrdého dreva. Jeho výška by mala byť asi 70 cm. Zároveň by mal byť dobre preschnutý, aby ste ho nerozštiepali spolu s polenami. Namiesto obyčajnej sekery si môžete zaobstarať špeciálnu v tvare klina na dlhej násade, tzv. kálač.

Ak uprednostňujete štiepanie pomocou záhradnej techniky, rozhliadnite sa po elektrohydrau­lických štiepačkách. Prístroj poháňa hydraulické čerpadlo, z ktorého sa tlak prenáša do piesta, ktorý tlačí kus dreva na klin. Elektrohydraulické štiepačky sú účinné a práca s nimi je jednoduchá.

Drevo dobre uskladnite

Naštiepané drevo uložte pod prístrešok alebo do kužeľových hromád a zakryte nepremokavou plachtou. Nezabudnite však na otvory na vetranie. Drevo sa tiež ukladá pod presah strechy okolo domu. Vďaka tomu je hneď poruke, neprší naň a vrstva dreva zvyšuje tepelnú izoláciu.

Ktoré druhy dreva sú najvhodnejšie na kúrenie?

Radí Marcela Bínová, odborníčka projektových marketov Hornbach

Za klasické kozubové drevo sa považuje bukové. Horí pekným plameňom, takmer neiskrí a má mimoriadne vysokú výhrevnú hodnotu. Pri spaľovaní sa uvoľňuje príjemná vôňa, vďaka čomu sa využíva i na údenie a grilovanie. Ako kozubové drevo sa cení aj drevo z brezy. Pri horení príjemne vonia, málo iskrí a vďaka obsiahnutým éterickým olejom sa blyští modrou farbou. Smrekové drevo veľmi ľahko vzplanie, ale tiež veľmi rýchlo zhorí. Jeho výhrevná hodnota je vysoká, dĺžka horenia však malá. Uzavreté smolné bubliny majú za následok iskrenie počas horenia, preto nie je vhodné pre otvorené kozuby. Na kúrenie sú vhodné i topoľ a vŕba. Majú však nízku výhrevnú hodnotu aj krátky čas horenia. Ako palivové drevá sa preto príliš neodporúčajú. Drevo jelše je dobré na podpaľovanie. Veľmi dobre chytá a ľahko sa rozhorí. Je vhodné v kombinácii s ďalšími druhmi kozubových driev.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #drevo #kúrenie #dobré bývanie