Na detských ihriskách budú platiť nové pravidlá

Každé ihrisko musí dostať meno a prejsť kontrolou bezpečnosti. Aj to sú povinnosti, ktoré od januára budúceho roka musia splniť tisíce verejných ihrísk na Slovensku. Začne totiž platiť nový zákon o základných požiadavkách na bezpečnosť detského ihriska. Parlament ho schválil, aby zabránili úrazom hrajúcich sa detí.

11.12.2019 10:00
ihrisko, dieťa Foto:
Mnohé detské ihriská postavili bez jasného konceptu priestoru, bez rešpektovania bezpečnostných odstupových vzdialeností.
debata

Obce, mestá, školy, reštaurácie či hotely, ktoré prevádzkujú detské ihrisko prístupné verejnosti, ho do konca roka musia pomenovať. A to aj v prípade, že ide len o jednu šmykľavku, hojdačku či preliezačku. Názov ihriska musia umiestniť na viditeľné miesto spolu s jeho adresou, údajmi vlastníka a informáciou, kedy je prístupné verejnosti.

Ak to nespravia, podľa zákona im hrozí pokuta od 100 až do 30-tisíc eur. Okrem toho budú prevádzkovatelia detských ihrísk povinní nahlasovať všetky úrazy, ktoré sa tam stanú, viesť si ich evidenciu a na žiadosť ju sprístupniť kontrolórom. Všetky ihriská musia tiež prejsť vstupnou previerkou odborníkov a následne sa každoročne podrobiť ďalším kontrolám.

Odborníci z praxe sprísnenie legislatívy vítajú. Podľa architekta Juraja Juríka zo spoločnosti Študio-21 plus si najmä majitelia reštaurácií a hotelov pri svojich prevádzkach stavajú nevhodné hojdačky, preliezačky alebo šmýkačky. Zvyčajne ide o ihriská, ktoré nakúpia v hobby marketoch. Také ihriská sú však určené len do súkromných záhrad.

„Najmä v prípade spomínaných zariadení je veľmi nízke povedomie o bezpečnosti ihrísk a zrealizované priestory pre hru detí sú vyslovene nevhodné a nebezpečné,“ zhodnotil Jurík. Ako dodal, verejné ihrisko má byť prispôsobené rôznemu veku detí a ich rozličnej hmotnosti.

Ak ihrisko neprejde vstupnou kontrolou, prevádzkovateľ môže dostať pokutu od 200 do 50-tisíc eur. Podľa údajov, ktoré majú k dispozícii kontrolóri TÜV SÜD Slovakia, prejde ročnou kontrolou odborníkov iba 30 percent detských ihrísk. Po novom by mali skontrolovať až 95 percent z nich. Pokiaľ ihrisko prejde kontrolou, dá sa zachytiť veľa problémov a predísť množstvu ľahších, ale aj vážnych úrazov.

„Pri kontrole zisťujeme, že zariadenia majú veľakrát konštrukčné nedostatky, napríklad nízke zábrany proti pádu, zábrany s vodorovnými alebo so šikmými priečkami, ktoré môžu deti použiť ako stupienky na lezenie, nevyhovujúce uhly rámp alebo strmých hracích a prístupových prvkov, nedostatočné zabezpečenie proti pádu a otvory, v ktorých môžu deti uviaznuť alebo si zakliesniť prsty,“ zhrnul Miroslav Turza z TÜV SÜD Slovakia.

Často sa však stáva, že aj správne navrhnuté šmýkačky či hojdačky môžu spôsobiť problém. Dôležité je preto vyberať dodávateľa so skúsenosťami a s dobrými recenziami.

„Mnohé detské ihriská postavili bez jasného konceptu priestoru, bez rešpektovania bezpečnostných odstupových vzdialeností, často s nesprávne navrhnutými a nesprávne realizovanými alebo chýbajúcimi povrchmi tlmiacimi pád. Samotná montáž herných prvkov je tiež často neprofesionálna, s nesprávne zrealizovanými základmi, ktoré neskôr môžu predstavovať bezpečnostné riziko pri hre detí,“ upozornil Jurík.

Nový zákon myslí na vyššiu bezpečnosť. Napríklad ak je výška voľného pádu vyššia ako 60 centimetrov, musí byť na zemi povrch, ktorý tlmí pád. „Predpokladám, že sa po účinnosti zákona situácia z hľadiska bezpečnosti na ihriskách zlepší. Neodvážim sa však tvrdiť, že už nedôjde k vážnym nehodám. Tie sa nikdy nedajú na sto percent vylúčiť,“ pripomenul Turza.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #detske ihrisko #dobré bývanie