Chyby pri výbere poistenia vás môžu stáť tisíce eur

Poistenie nehnuteľnosti a poistenie domácnosti sú dve rozdielne veci. Každý typ poistenia kryje iné škody. Na čo si je potrebné dať pozor pri ich výbere?

10.02.2020 08:00
obývačka, bývanie, rodina, radosť Foto:
Pred uzatvorením poistenia nehnuteľnosti alebo domácnosti je dôležité pozrieť si riziká, proti ktorým bude majetok chránený v prípade vzniku škody.
debata

Vlastníci nehnuteľností by si určite podľa Anny Jamborovej z ČSOB poisťovne nemali zamieňať poistenie domácnosti a poistenie nehnuteľnosti. „Napríklad poistenie domácnosti sa vzťahuje na škody na vybavení domova, ako je napríklad nábytok či domáce spotrebiče. Ideálne je skombinovať ho aj s poistením nehnuteľnosti, ktoré sa vzťahuje na samotnú budovu – teda napríklad steny, podlahy, parkety, strechu, okná či dvere. Rovnako by si mali klienti priebežne preverovať, či súčasné zariadenie domácnosti a stav nehnuteľnosti zodpovedajú údajom uvedeným v zmluve,“ vysvetľuje Jamborová.

„Skúsenosti zo živelných udalostí, ako sú záplavy či požiare, ukazuje, že je veľmi dôležité, aby bol domov poistený komplexne, teda mal poistnú nehnuteľnosť aj domácnosť. "Z praxe vieme povedať, že prioritne si ľudia poisťujú nehnuteľnosť a na poistenie domácnosti zabúdajú (vnútorné zariadenie domu a bytu), čo je chyba, lebo v takom prípade nemajú majetok poistený komplexne. Často sa stáva, že ľudia si napr. pri uzatváraní hypotéky poistia dom alebo byt, pretože je to k hypotéke povinné, domácnosť však nechajú nepoistenú,“ hovorí Beáta Lipšicová z poisťovne Uniqa. V prípade škody spôsobenej napríklad záplavou či požiarom potom poisťovňa zaplatí poškodenie alebo zničenie nehnuteľnosti, ale nie škody na hnuteľných veciach a zariadení, ako je nábytok či spotrebiče.

Video
Všetko o poistení domu a bytu s Vladimírom Cvikom (Netfinacie.sk)

Pred uzatvorením poistenia nehnuteľnosti alebo domácnosti je rovnako dôležité pozrieť si riziká, proti ktorým bude majetok chránený v prípade vzniku škody. „Poistka by mala garantovať vyplatenie odškodného za udalosti spôsobené požiarom, výbuchom, priamym úderom blesku, pádom stromov, stožiarov a iných predmetov, povodňou, dažďom alebo záplavou, víchricou alebo krupobitím, zrútením skál alebo zemín, ťarchou snehu či námrazy, kvapalinou unikajúcou z vodovodných či hasiacich zariadení, nárazom dopravného prostriedku, vandalizmom, krádežou, lúpežou a tiež by mala obsahovať zodpovednosť za škodu,“ radí Daniela Michaličová z Komunálnej poisťovne.

Ľudia však robia chyby nielen pri výbere poistenia, ale aj v čase, keď už majetok poistený majú. „Najčastejšou chybou pri poistení majetku je takzvané podpoistenie. Ide o prípad, keď je poistná suma nastavená nižšie, ako je skutočná hodnota majetku. Práve preto sa môže stať, že v prípade poistnej udalosti poistné plnenie na pokrytie výdavkov na obnovu nestačí,“ hovorí Katarína Kukurová z poisťovne Generali.

Ľudia si podľa nej veľakrát neuvedomujú, že tým, ako si svoj majetok zveľaďujú, nadobúda vyššiu hodnotu, a teda je potrebné zvýšiť aj výšku poistnej sumy. Ak tak neurobia, môže sa stať, že v prípade poistnej udalosti nepokryje poistné plnenie dostatočne náklady na to, aby si zabezpečili bývanie v rovnakom komforte. Klienti poisťovní by preto mali poistné zmluvy pravidelne prehodnocovať a v prípade, že svoj majetok zveľadili, aj zvýšiť poistnú sumu. Budú si tak istí, že v prípade poistnej udalosti im poistné krytie vystačí na znovunadobudnutie nehnuteľnosti či vybavenia domácnosti v potrebnej hodnote.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #poistenie nehnuteľnosti #dobré bývanie #poistenie domácnosti