Dosluhujúci výťah je lepšie vymeniť

V bytových domoch na Slovensku je dnes v prevádzke asi 35-tisíc výťahov, ktoré sú staršie ako 30 rokov. Vzhľadom na počet prepravených osôb sa síce považujú za najbezpečnejší dopravný prostriedok, no určite je výhodnejšie vymeniť dosluhujúci výťah za nový, ako predlžovať životnosť toho starého.

03.03.2020 12:00
Výťah Foto:
Je dobré dať si pozor na pomer ceny k úžitkovosti výťahu.
debata

Všetky výťahy, aj tie opotrebované, sú pod pravidelnou kontrolou revíznych výťahových technikov, takže vyhovujú technickým a bezpečnostným predpisom z obdobia, keď ich dali do prevádzky. Pre obyvateľov bytového domu sú teda bezpečné, ale nové výťahy majú viaceré výhody. Kedy sa treba rozhodnúť pre výmenu výťahu?

"Ak je starý pôvodný výťah často poruchový a náklady na jeho údržbu a výmenu opotrebovaných častí sú drahé,“ odporúča Alexander Pomšár zo spoločnosti Výťahy ZEVA. Ak sa napríklad vlastníci bytov rozhodujú pre komplexnú rekonštrukciu bytového domu, je vhodné zaradiť do nej aj výmenu výťahu.

Všetky práce sa tak spravia naraz a z bytového domu nebude "stavenisko“ na niekoľko rokov. Pri hľadaní financií na obnovu bytového domu dokážu navyše vlastníci ušetriť peňažné prostriedky. Čas výmeny výťahu závisí od počtu poschodí bytového domu. Výťah s deviatimi stanicami sa napríklad vymieňa päť až šesť týždňov.

Nový výťah je bezpečnejší, rýchlejší, úspornejší a zvyčajne má i väčšiu kabínu a nosnosť. Je tiež tichší, krajší a spoľahlivejší. Dnešné nové výťahy majú dimenzovaný čas prevádzky – bez ďalších veľkých investícií na výmenu významných komponentov – na 10 až 15 rokov. Nové technické riešenia pohonov výťahov sú okrem toho úspornejšie, ako tie pôvodné.

Ako si vybrať nový výťah? V prvom rade je dôležitá serióznosť a spoľahlivosť firmy, ktorá ho dodá. Je dobré dať si pozor na pomer ceny k úžitkovosti výťahu. Dať si do bytového domu drahý výťah s veľkou nosnosťou, s najmodernejšími technickými "vychytávkami“, a tým aj s drahým servisom nie je rozumné.

Zvoliť si správnu spoločnosť na výmenu výťahu nie je jednoduché. Odporúča sa firma, ktorá ponúka nielen produkt, ale aj záručný a pozáručný servis. Spájanie komponentov nie je najšťastnejším riešením, preto je ideálne vybrať spoločnosť, ktorá ponúka výrobok ako celok, nie ako "skladačku“ z rôznych nakúpených súčiastok.

Aký je nový výťah

Bezpečnejší – spĺňa všetky súčasné bezpečnostné normy

Spoľahlivejší – všetky súčiastky sú nové a tie dôležité majú životnosť 10 – 15 rokov

Energeticky úspornejší – má väčšiu kabínu a nosnosť ako pôvodný výťah

Krajší – výťahové kabíny zodpovedajú dnešným trendom

Tichší a rýchlejší – nehučí, nehrkoce ani nenatriasa

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výťahy