Pripravte záhradu na jar

Kalendár jarných prác v záhrade. Ako sa pripraviť na sezónu? Čo kedy sadiť, strihať, striekať? Čítajte...

03.03.2020 09:12
web-zahrada
debata

Pre záhradkárov je jar jedno z najnáročnejších, ale aj najkrajších období roka. Začína sa upratovacie obdobie, keď sa vonku zbavujeme všetkých prekážok, ktoré by mohli brániť v raste kvetov či zeleniny.

Dôležité je pripraviť si dôkladne pôdu. Presvedčte sa, či zem nie je príliš mokrá. K prvým prácam patrí úprava kyprením a rozrušením veľkých hrúd, ktoré by mohli brániť hľuzám v raste. Pre druhy rastlín, ktoré si to vyžadujú, miesta, kde ich plánujete sadiť, nezabudnite pohnojiť.

Dni sú síce relatívne teplé, ale jarné mrazy sa môžu kedykoľvek objaviť. Mladé rastlinky cesnaku, jahody a bylinky by ste mali chrániť vrstvou slameného mulču alebo čečiny.

Ak ste nestihli nové stromy vysadiť na jeseň, môžete tak urobiť teraz. Kým tak však urobíte, mali by ste zistiť, aké sú pôdne a klimatické podmienky v záhrade. Najnáročnejšie sú marhule a broskyne, jablone, hrušky a slivky. Menej starostlivosti vyžadujú čerešne, drobné ovocie, červená a čierna jarabina.

Ak nemáte k dispozícii veľkú úžitkovú záhradu, zeleninu si môžete dopestovať aj na malom priestore. Moderné sú vyvýšené záhrady. Vyvýšená záhrada môže byť štýlovým miestom, kde si dokážete vypestovať zeleninu či ovocie.

Opateru potrebuje na jar aj trávnik. Pokiaľ nie je jeho stav po zime ideálny, je načase ho trochu oživiť. Pre správnu starostlivosť je potrebné určiť základnú príčinu problému. Tých však môže byť viac. Základom každej starostlivosti o trávnik je vertikutácia. „Ide o narezanie trávnej mačiny na trávnikovej ploche s cieľom odstrániť staré rezivo, burinu a mach a vytvoriť priestor pre nové, zdravé a silné trávové steblá. Po vykonaní vertikutácie sa tiež zlepší prívod vody a prísun hnojiva,“ radí Daniel Brychta, odborník z oddelenia záhrad v projektových marketoch Hornbach. Na trávniku sa môžu objaviť svetlé, žlté či prázdne miesta. Medzi hlavné príčiny môže patriť nedostatok živín, svetla alebo vody. Alebo, naopak, prílišná vlhkosť. Živiny dodajú trávniku špeciálne hnojivá, ktoré sú určené na konkrétny typ trávnika. „Problémom kvôli nedostatku svetla môžete predísť výsevom špeciálneho trávnika, ktorý je určený pre tienisté plochy. Pokiaľ je trávnik veľmi vysušený, je dôležité nesekať trávu príliš nakrátko. Na takéto miesta odporúčam vysádzať trávnik určený pre suché plochy. Pokiaľ sa v trávniku hromadí voda, je potrebné zvýšiť priepustnosť – napríklad vybudovaním drenáže, skyprením pôdy alebo nasypaním piesku,“ dopĺňa Brychta.

Mach a burinu je možné odstrániť z trávnika pomocou prostriedkov na ich ničenie. Pre zabránenie ďalšieho rastu machu a buriny je dôležitá správna starostlivosť. Pravidelne ho zavlažujte a hnojte. Nestrihajte ho na menej ako 4 cm. Mach môže vznikať aj dôsledkom nízkych hodnôt pH v pôde. Vtedy je vhodné zavápnenie.

Na trávniku sa často objavujú aj riasy, ktoré vytvárajú čierny povlak medzi jednotlivými druhmi trávnika. Vyskytujú sa predovšetkým pri miernych zimách, vzhľadom na dlhšie pretrvávajúce vlhké počasie a mierne teploty. Najmä však na hutných pôdach, v ktorých sa hromadí voda. „Pokiaľ v trávniku objavíte riasy, zvertikutátorujte ho a odstráňte povlak. Hnojte draselnými hnojivami.

Štruktúru pôdy sa vám podarí zlepšiť pomocou pôdnych aktivátorov, kompostu a substrátov. Pri veľmi hutných pôdach zvýšite priepustnosť napríklad rovnomerným posypaním trávnikovým pieskom,“ radí Daniel Brychta.

debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #pôda #záhrada #práce v záhrade