Aj malá kúpeľňa môže byť útulná

Zariadiť si útulný, praktický a štýlový domov v malom priestore je zakaždým umenie. Ak bývate v typickom panelákovom byte či v staršom rodinnom dome, tak sa čarovaniu s miestom zrejme nevyhnete ani v prípade kúpeľne. Ako si s ňou poradiť, aby napriek malej rozlohe poskytovala dostatočný komfort?

03.04.2020 10:00
dieťa, kúpeľňa, umývadlo, umývanie rúk Foto:
Vaňa alebo sprchový kút? Pre rodiny s menšími deťmi je kvôli kúpaniu praktickejšia vaňa.
debata

"Ak malú kúpeľňu rekonštruujete, alebo ju v prípade výstavby riešite už od začiatku, dbajte predovšetkým na čisté rovné línie – žiadne zbytočné zákutia, klenby a podobne. Pokiaľ ste limitovaný len horizontálne, ale strop si môžete dopriať vyšší, urobte to. Miestnosť sa vďaka tomu bude zdať menej stiesnená,“ radí Tomáš Kaláb z developerskej firmy Kaláb.

Ako pripomína, už v začiatkoch stavby či rekonštrukcie by ste mali mať dokonale premyslenú celú koncepciu kúpeľne vrátane vybavenia. To vám umožní, aby ste si hneď mohli pripraviť napríklad niky v stenách, ktoré pri naozaj malých miestnostiach výborne poslúžia ako úložné priestory.

Čo sa týka dvier, dávajte si pozor, aby sa otvárali smerom von, a nie dovnútra kúpeľne. Možným riešením sú aj posuvné dvere, tie však majú isté úskalia. "Dvere, ktoré zasúvate priamo do steny, teda do stavebného puzdra, si väčšinou vyžadujú pomerne hrubú stenu. Logicky tak potom nie je možné takú stenu čiastočne odbúrať, čím by sa inak dalo miestnosti zopár centimetrov pridať,“ vysvetľuje Kaláb. Dvere posúvajúce sa po stene zase neumožňujú využiť danú stenu pre nábytok či poličky.

Častou dilemou pri zariaďovaní kúpeľne je otázka, čo je lepšie – vaňa, sprcha alebo oboje? Pre rodiny s menšími deťmi je kvôli kúpaniu praktickejšia vaňa, ktorú uvítajú i milovníci horúcich kúpeľov. V takom prípade je na trhu dosť malých vaní, z ktorých si možno vybrať najvhodnejší profil.

Pokiaľ ide o sprchovacie kúty, využiť sa dajú tzv. walk-in sprchy. "Do tých sa vchádza priamo. Nie sú nijako vyvýšené a splývajú s podlahou. Sprchová vanička tak nezaberá žiadne miesto. Odtok sa rieši podlahovým žľabom alebo vpustom,“ približuje Martin Jurkovič zo spoločnosti Alcaplast.

Keď do malej kúpeľne chcete vmestiť aj toaletu, poruke je viacero úsporných riešení. "Napríklad pomocou závesných záchodov. Tie zaberajú menej miesta a sú praktické z hľadiska údržby. Ich splachovací, tzv. predstenový inštalačný systém, sa zabudováva priamo do steny,“ opisuje Jurkovič.

Rovnako sa možno pohrať s úložnými priestormi. "Nástenné skrinky je dobré poňať v prevedení bez dvierok. Pri otvorení by vám zbytočne trčali do priestoru. V otvorených skrinkách potom môžete využiť rôzne úložné boxy,“ navrhuje Petr Wagner z e-shopu Astoreo.

Priestor navyše môže poskytnúť tiež správny výber umývadla. To môže byť napríklad rohové, prípadne úzke žľabové. Pre to je vhodná vodovodná batéria zabudovaná priamo do steny, vďaka ktorej si môžete dovoliť aj veľmi úzke umývadlo. Ďalšou možnosťou je umývadlo vstavané do kúpeľňovej skrinky.

Niekedy sa dá malá kúpeľňa opticky zväčšiť aj malými trikmi – ilúziou. Pomáha tomu prevaha svetlých farieb, ktoré priestor rozširujú, jednoliata podlaha, veľkoplošné obloženie či veľké zrkadlo. Vyhnúť by ste sa mali, naopak, výrazným textúram či vzorom – aspoň na veľkých plochách. Opticky dokáže priestor zväčšiť aj dostatok svetla, čo sa dá dosiahnuť doplnením stropného osvetlenia nástennými či bodovými svetlami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kúpeľna #Stavebný magazín