Ako opraviť zatekajúcu strechu

Vlhko, dážď a chladné počasie dávajú v tomto období strechám poriadne zabrať. Pri nedostatočnej údržbe a vysokej námahe materiálu vo vonkajšom prostredí sa postupne opotrebovávajú a na niektorých miestach môžu po rokoch zatekať. Vlhká stena a fľaky na stropoch sú nočnou morou pre nejedného majiteľa domu. Čo sa dá proti tomu robiť?

06.04.2020 10:00
zateplenie domu, izolácia, robotník Foto:
Najčastejšie sa ťažkosti so zatekaním objavujú na miestach, kde cez konštrukciu strechy prechádzajú iné konštrukcie, napríklad prestup komína, prestup vzduchotechniky alebo svetlík.
debata

Dnes už existuje široká škála materiálov a farieb na strechu. Pri stavaní rodinného domu sa možno rozhodnúť medzi rovnou alebo šikmou strechou v závislosti od kompozície a umiestnenia stavby, typu projektu, ale aj požiadaviek a predstáv majiteľa. Problém je, že sa často zabúda na pravidelnú starostlivosť o strechu, ktorá tiež potrebuje istú údržbu.

Najčastejšie sa ťažkosti so zatekaním objavujú na miestach, kde cez konštrukciu strechy prechádzajú iné konštrukcie, napríklad prestup komína, prestup vzduchotechniky alebo svetlík. „Treba dávať pozor aj na správne odvodnenie strechy a opracovanie detailov,“ odporúča Marek Nahálka zo spoločnosti Sika Slovensko.

Dôležitým faktorom je výber samotného materiálu. Najčastejšou chybou pri nákupe býva orientácia na najnižšiu cenu, ktorá vedie k nesprávnemu výberu skladby strešného plášťa. Vždy sa preto najprv poraďte s odborníkom.

Aj keď stále vidno množstvo ľudí, ktorí sa snažia ušetriť peniaze svojpomocnou opravou, práve strecha je miesto, kde sa rozhodne neoplatí pozerať len na usporené prostriedky. Opravu treba vo väčšine prípadov nechať na skúsených odborníkov s potrebným osvedčením.

To isté platí pre pravidelnú údržbu strešnej krytiny. Každý materiál má svoje zvláštnosti a čo platí pre jeden druh, nemusí platiť pre iný. Ak sa však predsa len chcete do opravy pustiť sami, aspoň sa predtým so špecialistami poraďte, aký postup je pri vašom type strechy najvhodnejší.

Napríklad šikmá strecha je menej náročná, zatiaľ čo plochá si vyžaduje častejšiu údržbu. „Pri plochých strechách sa odporúča robiť údržbu dvakrát ročne, a to na jar a na jeseň. Ide najmä o čistenie od hrubých nánosov a kontrolu odvodnenia strechy,“ radí Nahálka.

Odborník tiež odporúča vykonať raz ročne obhliadku celej strechy. Pri údržbe platí priama úmera – ak sa o krytinu staráte pravidelne, predlžuje sa jej životnosť. Pri pravidelnej starostlivosti sa dokáže účinne zabrániť väčším poruchám strešného plášťa, ktoré by v porovnaní s vynaloženými finančnými prostriedkami na opravu boli značne vyššie.

Ak máte problém so strechou, ktorá zateká, pri oprave možno využiť celý rad nových a efektívnejších postupov. Patrí k nim napríklad technológia opravy pomocou tekutých hydroizolačných membrán. Ich aplikácia je jednoduchá, zvládne ju každý, kto vie natierať valčekom. Poškodené miesta opravíte obyčajným pretretím, a to „za studena“.

„V praxi to znamená, že nepotrebujete žiadny plameň ani teplovzdušné zariadenie, iba valček a špachtľu,“ objasňuje odborník. Po vytvrdnutí je membrána pružná, vodotesná a bez spojov, čím odpadá riziko ďalšieho prieniku vody cez netesnený spoj.

Náter odolá dažďu už desať minút po nanesení a je vhodný na všetky typy podkladov, rovné i ploché strechy, dokonca aj na vlhký podklad. Membrána navyše zostáva pružná i pri nízkych teplotách a umožňuje podkladu dýchať, vďaka čomu sa vyvarujete ďalších problémov v budúcnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #strecha #zatekanie #Stavebný magazín #zelené strechy