Maľovanie stien? Spravte si náladu vhodnými farbami

Chystáte sa doma maľovať? Chcete si tam vytvoriť dokonale hladké steny s farbami, ktoré budú pozitívne vplývať na vašu duševnú pohodu? Pri osvojení techniky štukovania a poznávaní psychológie farieb vám možno pomôže zopár nasledujúcich tipov.

05.04.2020 08:00
maľovanie, maliar, farby, vzorky, maliarsky valček Foto:
Farby našu psychiku ovplyvňujú viac, ako by sme si mysleli. Niektoré v nás vzbudzujú vášeň, iné agresiu.
debata

Omietka zvaná štuk

Pred maľovaním treba steny dôkladne pripraviť. Najskôr sa musia očistiť od starých náterov či tapiet a zbaviť nerovností. Na to dobre poslúži štuk. Pomocou neho vrátite stenám čisté línie.

"Štuk je jemná omietka zo sadry, vápna, jemného piesku a spojiva, ktorá sa používa predovšetkým na stropy a steny. Slabá vrstva štuku zaplní drobné trhlinky a vzduchové otvory v stene. Nový povrch pôsobí dokonale čisto a jednoduchšie sa maľuje. A to už 24 hodín od úpravy,“ hovorí Monika Linghartová, špecialistka z oddelenia farieb a lakov v projektových marketoch Hornbach.

Na trhu existuje veľké množstvo hotových štukových omietok. "Medzi najobľúbenejšie patrí hladká modelovacia omietka, ktorá zároveň vyrovná a vyhladzuje nerovnosti. Umožňuje okamžité použitie a má vynikajúcu priľnavosť. Po zaschnutí je stena matne biela, a ak netúžite po farebných stenách, prekrytie maliarskym náterom už nie je vždy potrebné,“ vysvetľuje Linghartová.

Hladká omietka je vyrobená z ekologicky vyhovujúcich surovín. Je určená pre tenkovrstvové vonkajšie aj interiérové omietky alebo na betónové panely.

Nájdite vhodné farby

Po štukovaní by vaše steny mali byť celkom hladké, takže ich môžete oživiť najnovšími trendmi v bytovej architektúre – farbami. Tie našu psychiku ovplyvňujú viac, ako by sme si mysleli. Niektoré v nás vzbudzujú vášeň a túžbu, alebo podporujú chuť do jedla. Iné prebúdzajú agresivitu, ďalšie dokážu upokojiť či motivovať k lepším pracovným výkonom. Ako s nimi zaobchádzať v interiéri, aby sme docielili dokonalú harmóniu?

Spálňa

Spálňa je miestom relaxácie a odpočinku, navyše v nej strávime zhruba tretinu života. "V spálni by ste sa mali cítiť dobre, preto je správny výber farieb či tapety skutočne kľúčový. Určite sa vyvarujte príliš sýtych farieb a pozor si dajte aj na červenú. Ide síce o farbu vášne, ale na niektorých ľudí môže pôsobiť agresívne a rušivo,“ radí Linghartová. Ktoré odtiene sú teda vhodné?

  • Zelená – považuje sa za upokojujúcu farbu. Blahodarne pôsobí na myseľ a zrak. Pomáha relaxovať a údajne podporuje i plodnosť.
  • Modrá – farba pokoja, znižuje krvný tlak, spomaľuje dýchanie a srdcový tep.
  • Piesková – symbolizuje návrat k prírode a upokojuje unavenú myseľ.
  • Vínová – pôsobí veľmi dôstojne, hrdo a vznešene, aj ona je farbou pokoja a mieru.
  • Broskyňová – jemne stimuluje, rozpúšťa emocionálne blokády a udržuje v prúde životnú energiu.
  • Ružová – symbolizuje nežnosť, lásku a náklonnosť, uvoľnenú myseľ aj energiu.

Obývacia izba

Aj v obývačke trávime množstvo času a veľa spoločných chvíľ s rodinou. "Do obývacej izby odporúčam zvoliť svetlé farby, ktoré pôsobia elegantným a vzdušným dojmom. Zároveň priestor opticky zväčšia a presvetlia. Vyhnite sa, naopak, ostrým farbám, ktoré pôsobia rušivo. Ani tu neodporúčam červené odtiene,“ upozorňuje odborníčka. Ktoré farby vyhrávajú?

  • Biela – symbol čistoty, nevinnosti, elegancie, ale tiež slobody a nových začiatkov.
  • Svetlozelená – upokojuje oči a blahodarne pôsobí na myseľ.
  • Levanduľová – stimulujúca, mysteriózna farba. Dobre sa vyníma v kombinácii s hnedou.
  • Kakaovo hnedá – triezva, mlčanlivá, odolná a vážna farba, ktorá skrýva nádych elegancie.

Kuchyňa

Do kuchyne možno použiť prakticky ktorúkoľvek z teplého spektra farieb. Vyhnite sa preto svetlomodrej a zelenej, ktoré pôsobia príliš studeným a izolovaným dojmom. "Pri teplých farbách nepokazíte nič, ak siahnete najmä po odtieňoch žltej, červenej či hnedej,“ odporúča Linghartová.

  • Žltá – teplá jasná žltá pôsobí povzbudivo, symbolizuje slnečnú silu a energiu. Zároveň ide o slávnostnú farbu, ktorá vyvoláva pocit radosti.
  • Červená – podporuje chuť do jedla, stimuluje naše zmysly, pôsobí povzbudivo a afrodiziakálne.
  • Hnedá – vyvoláva pocit sily a spoľahlivosti. Môže tiež navodzovať pocit tepla, pohody a bezpečia.

Detská izba

Veľa ľudí si myslí, že detská izba vymaľovaná bielou farbou je príliš nudná a pôsobí sterilným dojmom. Preto s farbami často experimentujú, čo nie je dobre. "Zabudnite na výraznú svetlú červenú, ktorá pôsobí zbytočne agresívnym dojmom. Taktiež sa vyhnite oranžovej alebo žltej. Podľa niektorých prieskumov majú malé deti v žltých miestnostiach častejšie sklony k plaču,“ vysvetlila Linghartová. Aké farby sa teda hodia do detskej izby?

  • Modrá – znižuje krvný tlak, spomaľuje dýchanie a srdcový tep. Rovnako ako zelená patrí medzi upokojujúce farby.
  • Ružová – symbolizuje nežnosť, lásku a náklonnosť, uvoľnenú myseľ aj energiu.
  • Zelená – ďalšia upokojujúca farba, ktorá blahodarne pôsobí na myseľ a zrakovú sústavu, pomáha nám relaxovať a zaspávať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #maľovanie #vhodné farby #Stavebný magazín