Čo treba vedieť o stavbe plota

Oplotenie okolo rodinného domu či záhrady má viacero výhod. Okrem toho, že odrádza zlodejov, môže chrániť aj pred pohľadmi susedov a okoloidúcich, prípadne pred nápormi vetra. A ak máte psa, zabráni, aby sa zatúlal. Ako si vybrať ten správny plot a ako postupovať pri jeho výstavbe?

17.09.2020 10:00
dom, hypotéka, manželia, novomanželia,... Foto:
Vzhľad oplotenia by mal ladiť s vaším domom a okolitým prostredím, no nemal by byť prvoradý.
debata

Ešte skôr, ako začnete budovať nový plot, či už okolo staršieho rodinného domu, alebo novostavby, treba si ujasniť základné otázky: či na potrebujete stavebné povolenie a – v prípade, že susedíte s ďalšími pozemkami, ako to v obciach väčšinou býva – ktorá časť oplotenia je tá vaša a ktorá už prináleží susedom.

Pokiaľ ide o druhú otázku, dlho platilo pravidlo, že vlastníkovi pozemku patrí plot po jeho pravej strane pri pohľade z verejnej komunikácie, Vychádzalo sa pri tom ešte z bývalého Všeobecného občianskeho zákonníka z roku 1811, ktorý platil pre vtedajšiu habsburskú monarchiu s výnimkou Uhorska. Riadili sa ním teda i na území Čiech a Moravy. Na Slovensku oficiálne sice neplatil, ale zmienené pravidlo sa dodržiavalo aj u nás.

V súčasnosti túto vec nerieši už ani Občiansky zákonník, ani stavebný poriadok. To, ktorá strana komu patrí, tak závisí od „zvykového práva“, konkrétneho územia či situácie, napríklad od toho, ako sa vyvíjala stavba v obci alebo ako sa medzi sebou dohodli susedia.
dlho platilo pravidlo, že vlasti V súčasnosti túto vec berie

Čo sa týka stavebného povolenia, na výstavbu plota spravidla nie je potrebné. Podľa zákona sa totiž oplotenie považuje iba za drobnú stavbu, ktorá však podlieha tzv. ohlasovacej povinnosti. To znamená, že by sa mala oznámit na stavebný (v obciach na obecný) úrad. Ten by mal k tomu potom do 15 dní vydať stanovisko. V prípade, že sa nechystáte stavať nový plot, len zrekonštruovať ten stary, ohlasovaním na úradoch sa nemusíte vôbec zaťažovať.

Je však zopár výnimiek, keď stavebné povolenie na oplotenie predsa len treba. A to vtedy, ak bude plot vyšší ako dva metre, pozemok leží v ochrannom pásme, v pamiatkovej zóne alebo na nezastavanom území, prípadne sú na výstavbu potrebné i zemné práce alebo úprava terénu (napríklad pre výskyt inžinierskych sietí).

Niekedy sa tiež stáva, že to, čo je v jednej obci povolené a tamojší úradníci tomu nevenujú pozornosť, može v inej obci narážať na prekážky. Taký prípad može nastať napríklad pri zámere nahradiť staré oplotenie z pletiva betónovým múrom. Aby sa predišlo takým problémom, je lepšie predbežne sa informovať na prislušnom úrade. Zároveň sa, samozrejme, patrí upozorniť na stavbu či zmenu oplotenia susedov. Legislatíva to síce nevyžaduje, ale ak budete robiť také zásahy bez ich vedomia, mohlo by to naštrbiť susedské vzťahy.

Sú však aj situácie, keď si ľudia plot stavajú alebo vylepšujú práve kvôli zlým skúsenostiam so susedmi. V tom prípade určite poteší informácia, že ak oplotenie vztyčujete na svojom pozemku, sused vám do toho nemôže zasahovať. Nemusíte mu to oznamovať ani to s ním prediskutovať, netreba na to ani jeho súhlas. Pozor si treba dať len pri betónovom plote. Ak by bol totiž necertifikovaný a nespĺňal by predpísané normy, po sťažnosti suseda by vám ho mohli zbúrať.

Ak hranica medzi vašou a susedovou parcelou nie je celkom jasná, prípadne plánujete postaviť oplotenie s pevnými základmi na dlhé desaťročia, pre istotu sa odporúča prizvať si k tomu geodeta. Ten pozemok zmeria (v súčasnosti už na centimetre presne) a určí jeho hranice, čím sa zabráni možným problémom – napríklad so susedmi – v budúcnosti.

Vzhľad oplotenia by mal ladiť s vaším domom a okolitým prostredím, no nemal by byť prvoradý. Plot by mal spĺňať aj určitú funkciu, ako napríklad ochranu súkromia či ochranu proti vetru. Materiál preto vyberajte i na základe klimatických podmienok, náročnosti na údržbu a, pravdaže, aj podľa finančných nákladov. Jedinečný charakter môžete vytvoriť kombináciou viacerých materiálov. Na stavbu plota môžete využiť drevo, plast, drevoplast, kov, drôt, kameň, no aj živé stromčeky (napríklad tuje) či kríky.

Pred začatím samotných prác sa najprv prejdite pozdĺž celého obvodu pozemku a ohraničte kompletnú líniu oplotenia.

Ak oplotenie vztyčujete na svojom pozemku, sused vám do toho nemôže zasahovať.

„Zamerajte sa na nerovnosti, veľké kamene, korene stromov a všetky ostatné prekážky. Premyslite si, kde budú zarazené stĺpy a aká bude medzi nimi vzdialenosť. Ak si správne zmeriate plochu, ktorú budete oplocovať, lepšie si naplánujete kúpu všetkého potrebného materiálu,“ radí Richard Klička, odborník z oddelenia stavebnín v projektových marketoch Hornbach.

Stĺpiky plota sa rýchlejšie a ľahšie stavajú pomocou vrtáka do zeme. Vykopte pôdu na hĺbku a šírku rýľa a potom jednoducho vŕtajte. Stĺpy ukotvite pomocou zatĺkacích alebo skrutkovacích kotviacich pätiek. Ich výhodou je, že ich nemusíte zakotviť pomocou betónu, tak ako je to pri zatĺkacích pätkách. Tento postup sa však nehodí pre všetky typy oplotenia.

Takto jednoduchý spôsob sa využíva predovšetkým pri plotoch, ktoré majú prevažne ohraničujúcu alebo dočasnú funkciu a nebudú sa príliš namáhať. Ide teda o pletivové a drôtené panelové ploty.

„Ak hľadáte estetické oplotenie, ktoré nezmenší plochu pozemku, siahnite napríklad po vŕbovom plote. Jeho montáž je jednoduchá ako pri pletivových plotoch, no svojím prírodným dizajnom zapadá do okolitého prostredia. Navyše zabezpečí aj ochranu pred pohľadmi zvedavcov,“ odporúča Klička.

Pokiaľ staviate pevný plot, stĺpiky bude nevyhnutné upevniť do pevného základu. „Pre zabetónovanie plotových stĺpikov vyvŕtajte zemným vrtákom otvory do hĺbky rovnajúcej sa štvrtine dĺžky stĺpika s prídavkom zhruba 20 centimetrov na potrebnú štrkovú drenáž. Otvor ešte rozšírte lopatou, aby vznikol dostatok miesta pre betónový základ. Na upevnenie použite H stĺpikové nosníky, ktoré zabezpečia stabilitu," dodáva Klička s odporúčaním, aby ste prípadne oslovili priamo odborníkov v predajni, ktoré vedia poradiť vhodné náradie i materiál.

Neoddeliteľnou súčasťou oplotenia, resp. ohraničenia pozemku sú brány. Používajú sa jednoduché i dvojité. Ak chcete zabezpečiť jednoduchý prístup do svojej záhrady, postačí vám aj jednoduchá bránka. Keď však plánujete prístupovú cestu na pozemok aj pre auto, odporúča sa uprednostniť dvojitú bránu.

Tak ako pri oplotení, aj tu je dôležitý výber vhodného materiálu. Brány či ploty z dreva si vyžadujú pravidelnú starostlivosť a ošetrovanie povrchu. Kovové brány sú menej náročné na údržbu, ale aj tie potrebujú ošetrenie proti vplyvom vlhka. Drevoplastové materiály sú najodolnejšie a nevyžadujú takmer žiadnu údržbu. Okrem toho nie sú náchylné na zmeny farieb následkom pôsobenia slnečného UV žiarenia. Ponúkajú tiež široké možnosti farebných vyhotovení.

Postaviť si bezpečný plot je nesporne dobrá investícia. Ak je kvalitný, vydrží roky a netreba zabúdať ani na to, že istým spôsobom je aj vizitkou majiteľa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #plot #oplotenie #Stavebný magazín