Chceli by ste garáž? Ako na to

Zaparkovať auto v garáži, kde je chránené pred zlodejmi aj vrtochmi počasia, má nesporné výhody. Možností, z akého materiálu garáž postaviť, je viacero. Čo je najlepšie riešenie a čo všetko treba zvážiť?

21.09.2020 10:00
dom, dáždnik, auto, poistenie, ochrana Foto:
Ilustračné foto.
debata

Je lepšia drevená, tehlová alebo montovaná garáž? Oplatí sa stavať garáž svojpomocne alebo je lepšie najať si na to firmu? Aké riziká hrozia pri výstavbenovej garáže? Ak si lámete hlavu nad podobnými otázkami, možno vám pomôžu nasledujúce rady odborníka.

Drevo potrebuje starostlivosť

Drevo ako stavebný materiál na garáž je síce hrejivé a príjemné na pohľad, no problematické, čo sa týka starostlivosti.

„Drevená garáž si vyžaduje neustálu údržbu, keďže drevo je prírodný materiál, ktorý stále pracuje. Drevo vystavené celoročným poveternostným podmienkam schne, praská, stráca pružnosť, farebnosť i odolnosť,“ objasňuje Tomáš Steinhubl, montážnik zo spoločnosti Gardeon.

Okrem toho, že drevený materiál treba pravidelne nanovo natierať ochrannými nátermi či obnovovať jeho farebný povrch, netreba zabúdať ani na horľavosť tohto materiálu. Tá je oveľa väčšia ako pri pevných stavebných materiáloch, lebo drevo ani pri tej najsilnejšej impregnácii nevzdoruje ohňu úplne, iba mu určitý čas odoláva.

Nevýhodou dreva sú tiež škodcovia, ktorí sa v ňom po čase „zabývajú“ a môžu ho celkom zničiť. Drevená garáž zároveň nedokáže regulovať teplotu vnútri. V praxi to znamená, že v letných mesiacoch je aj vnútri horúco a v zime zase chladno. V neposlednom rade treba dodať, že v porovnaní s ostatnými materiálmi je taká garáž podstatne drahšia.

Murivo vydrží, no zaberá veľa miesta

Ďalšou možnosťou je murovaná garáž. Na jednej strane je akousi zárukou trvácnosti, no už pri výbere tohto materiálu je kľúčovým problémom samotná realizácia stavby. Tá v sebe nesie mokré a suché procesy, keďže sa pracuje s betónom, maltou a podobne.

Inými slovami, výstavba tehlovej garáže zaberie týždne, niekedy i mesiace, počas ktorých bude mať jej majiteľ značne znepríjemnené užívanie vlastného pozemku. Treba sa pripraviť na stavebný hluk, neporiadok a zničenie okolitej záhradnej plochy. Navyše ani po prekonaní týchto nepríjemností majiteľ nemá záruku, Že sa o svoju novú garáž nemusí viac starať.

Tehla je najkvalitnejšia, no i najdrahšia. Ľudia preto siahajú po iných alternatívach, ako je pórobetón, no ten v sebe skrýva mnoho rizík. Nie je taký pevný, a preto pri nesprávne postavených murovaných stavbách vzniká riziko zlého prúdenia Vzduchu, čo má za následok vlhkosť a vznik plesní v takejto garáži,“ upozorňuje montážnik.

Tehla je okrem toho hrubý materiál, na ktorý sa musia nanášať ďalšie vrstvy; ako je zateplenie či omietka. To všetko spoločne citeľne uberá z rozmerov postaveného interiéru. Inak povedané, aj keď bude mať garáž len 5 krát 5 metrov, v skutočnosti treba z každej strany odrátať takmer pol metra, ktorý predstavuje samotná tehla a jej vrstvy.

Výhody montovanej garáže

Medzi ľuďmi ešte stále panujú predsudky, ak sa zo stavebných materiálov spomenie plech. Treba Však zabudnúť na staré hrdzavé plechové búdy, ktoré bolo vidno pred desiatkami rokov. Súčasný stavebný trh pracuje s masívnym kovom, ktorý je odolný aj proti nepriaznivým poveternostným podmienkam.

„Montované oceľové garáže sú vyrobené z certifikovaných materiálov, a to najmodernejšími technológiami. Nemajú nič spoločné s niekdajšími plechovými búdkami, pretože tieto oceľové profily sú dostatočne stabilné, nedeformujú sa a odolávajú všetkým nástrahám, ako je pleseň, počasie i oheň, “ približuje Steinhubl.

Ide teda o materiál, ktorý vydrží desaťročia, pričom si nevyžaduje žiadnu údržbu. Jeho externý povrch je navyše pokrytý dizajnovou omietkou, vďaka čomu je taká kovová stavba na nerozoznanie od murovanej. Odborník taktiež odporúča zateplenie montovanej oceľovej garáže, čím sa docieli udržanie tepla v jej vnútri načas zimy a, naopak, zamedzí sa prehrievaniu interiéru počas leta. Výhodou montovanej garáže je tiež to, že má tenké steny, takže neubúda z jej úžitkovej plochy.

„Za najväčšiu prednosť garáže zo špeciálnej ocele možno považovať rýchlosť jej výstavby. Klient si garáž vyberie a objedná cez internet na mieru. Tá sa zadá do výroby a následne ju pracovníci osadia na mieste v priebehu niekoľkých hodín počas jediného dňa,“ opisuje montážnik.

Proces stavby je navyše „ suchý“, vďaka čomu sa odstránia všetky nepríjemnosti spojené s klasickou výstavbou, ako je hlučnosť, prašnosť, zničenie priľahlej záhradky a podobne. Za obzvlášť zásadný fakt možno považovať, že pri montovaných garážach je cena nemenná od momentu, ako sa zadá objednávka, až po dokončenie stavby.

Moderný vzhľad

Za samostatnú úvahu stojí aj vzhľad, aký budúca garáž nadobudne. Zatiaľ čo drevo stelesňuje usadlejší či vyslovene vidiecky dizajn, tehla je pomerne fádna. Ak chce totiž majiteľ tehlovú garáž v modernom vyhotovení, taká stavba si bude vyžadovať značné výdavky navyše, spojené práve s dizajnovým riešením architekta.

Naproti tomu je oceľová garáž akoby nadčasová. Jej zhotovenie je dizajnérsky čisté, svieže, moderné a zároveň variabilné. Záleží len na požiadavkách jej budúceho užívateľa.

To, akú garáž si majiteľ auta vyberie, je však nakoniec iba na ňom. Nikto nechce, aby ho stavba vytúženej garáže stála veľa peňazí, aby ju na vlastnom pozemku musel znášať dlhé týždne a už vonkoncom, aby s ňou mal krátko po dokončení starosti pre náročnú údržbu.

Obzvlášť v tomto prípade platí, že čas sú peniaze. V konečnom dôsledku treba voliť ten materiál, ktorého cena je pevne daná od začiatku a ktorý bude slúžiť bez údržby celé desaťročia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stavba #Stavebný magazín #garáž