10 tipov, ako vybrať správne kuchynské spotrebiče. Vstavané či voľne stojace?

Chystáte sa zariadiť si novú kuchyňu alebo len vynoviť tú už existujúcu? Rady odborníka, ako vybrať ideálne spotrebiče aj do malých kuchýň zaiste pomôžu.

16.10.2020 08:00
kuchyna Foto:
debata

1. Vstavané víťazia

Prvou otázkou, ktorú zvyčajne riešite, je voľba medzi voľne stojacimi alebo vstavanými spotrebičmi . „Vstavané spotrebiče získavajú čoraz väčšiu obľubu a pozvoľne nahrádzajú voľne stojace – to platí najmä o sporákoch, ktoré postupne ustupujú samostatne ovládanej varnej doske a rúre s možnosťou umiestnenia vo výške pásu. Kuchyne so vstavanými spotrebičmi tiež pôsobia estetickejšie: spotrebiče môžete dizajnovo zladiť a umiestniť nielen nad sebou, ale vo väčších kuchyniach aj v jednej horizontálnej línii. Niektoré, ako napríklad umývačku alebo chladničku alebo aj odsávač pár, môžete úplne schovať,“ hovorí Darina Papáčová, zo spoločnosti Whirlpool. „Vyhnete sa tiež škáram medzi nábytkom a voľne stojacimi spotrebičmi, ktoré uberajú centimetre využiteľného priestoru. A naviac sú miestom, kde sa najskôr usadzuje prach, omrvinky a nečistoty.“

2. Rúra: strážte jej veľkosť a senzorické funkcie

Rúry sa líšia svojím objemom. „Väčšie rodiny alebo domácnosti, kde sa veľa pečie, rozhodne využijú veľké rúry so 73 litrami vnútorného objemu. Výhodné je aj to, že umožňujú piecť až na štyroch úrovniach naraz, bez toho, aby sa zmiešali chute a vône,“ radí Darina Papáčová. „Sviatočným kuchárom v malých bytoch spravidla postačia spotrebiče s objemom okolo 40 litrov.“

Ak v sebe máte dušu experimentátora, ale oceníte pomocnú ruku, pozvite si domov inteligentného asistenta. „Inteligentná technológia sníma pomocou senzorov dôležité parametre prostredia v rúre. A podľa zvoleného receptu automaticky nastaví a tiež priebežne upravuje čas, teplotu a u parných rúr aj vlhkosť vzduchu.,“ radí Papáčová.

3. Ak je to len trochu možné, siahnite aj po pare

Čoraz obľúbenejším sa stávajú parné rúry. Tento skvelý kulinársky vynález vám zaistí sviežu chrumkavú zeleninu bez soli, šťavnaté mäso aj nadýchané dezerty a ušetria až tretinu času.

4. Mikrovlnné rúry v rovnakom dizajne

Mikrovlnná rúra by mala byť v rovnakom dizajne, aby bola rovnaká farba nerezu aj skla a výsledný vzhľad jednotný a harmonický.

5. Multifunkční pomocníci

Ak máte málo miesta na oba spotrebiče, potom je dobrou voľbou multifunkčná mikrovlnná rúra, ktorá dokáže nielen ohrievať, ale i plnohodnotne piecť horúcim vzduchom ako tradičná rúra. A tiež grilovať alebo variť v pare pomocou špeciálnej nádoby. Môže aj zapekať a dokonca tiež smažiť.

Možno, že je pre vás ako stvorená iná novinka – turbo rúra. „Kombinuje výhody tradičného a teplovzdušného pečenia a mikrovĺn. Predstavuje vlastne dva samostatné spotrebiče v jednom a nenárokuje si viac, ako 45 cm na výšku. S jej pomocou pripravíte veľa dobrôt za polovičný čas a zmestí sa aj do najmenšej garsónky,“ dodáva Darina Papáčová.

6. Indukčná varná doska s automatickými funkciami

Varné dosky sú obvykle široké 60 cm, na trhu však nájdeme aj neštandardné rozmery, napríklad 65 cm alebo aj 86 cm s integrovaným odsávačom pár.

Praktická je aj možnosť prepájať platne do väčšej bočnej alebo zadnej plochy podľa toho, aké veľké nádoby práve používate.

7. Odsávač pár by mal mať dostatočný výkon

Typ odsávača vyberajte v prvom rade s ohľadom na veľkosť priestoru. Platí pravidlo, že by mal byť schopný vymeniť vzduch v celom vetranom priestore najmenej päťkrát, lepšie však desaťkrát za hodinu. „Veľmi účinné odsávanie je nutné najmä tam, kde je kuchynský priestor prepojený s obytnou zónou. To zaisťuje unikátne štrbinové odsávanie, tzv. Perimeter, keď je para spolu s dymom a nečistotami vedená po obvode tela vertikálneho alebo komínového odsávača a je tu intenzívne odsávaná. Štrbinové odsávanie je pri rovnakom výkone motora účinnejšie a tichšie až o 7 %,“ radí Papáčová.

Ak sa varná zóna nenachádza pri stene, môžete siahnuť po niektorom priestorovom odsávači. Alebo po novinke – odsávači, ktorý môžete ukryť do pracovnej dosky, alebo ktorý je priamo integrovaný v modernej varnej doske.

8. Umývačky riadu

Moderná umývačka bez pochýb uľahčí každodenné fungovanie v kuchyni. Ak je to možné, zvoľte klasicky širokú 60 cm umývačku. Ak sa nezmestí, rozhodne siahnite po takej, čo má rovnaké špičkové technológie, ako jej širšia sestra – vrátane účinného umývania vysokotlakovými tryskami a príborovej zásuvky.

9. Vstavané chladničky môžu aj prekvapiť vnútorným objemom

Už dávno nie je pravda, že vstavané chladničky nedokážu ponúknuť dostatočnú skladovaciu kapacitu. Zatiaľ čo štandardná kombinovaná chladnička pre vstavanie je vysoká 177 cm, na trhu sú i modely, ktoré pridávajú cenné litre úložného priestoru tým, že sú vyššie, a prípadne i širšie, čím dosiahnu až k hranici 400 l čistého vnútorného objemu. Ponúkajú tak až o 40 % väčšiu kapacitu, než štandardné vstavané chladničky, extra veľkú zásuvku na zeleninu a ovocie a praktickú nulovú zónu pre mäso, ryby a lahôdky. Aj tu vsaďte na modernú technológiu, ktoré sa postarajú o perfektnú kondíciu uložených potravín a zjednodušia odmrazovanie.

10. Jednoduchá údržba

Veľa času vám ušetrí, keď sa spotrebiče dajú ľahko vyčistiť. Skvelé sú automatické čistiace funkcie nielen u rúr na pečenie. Veľmi pomôžu aj nanotechnologické úpravy povrchov rúr, mikrovlniek, varných dosiek a odsávačov pár proti otlačkom prstov, poškriabaniu a zmene farby.

debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #spotrebiče #kuchyňa #nábytok