Anketa: Investície do domu sa vrátia

Všetky budovy vrátane rodinných domov, ktoré získajú stavebné povolenie po 1. januári 2021, musia mať energetickú triedu A0. Čo to v praxi znamená? Predraží to stavbu domu?

10.11.2020 12:00
energia, úspora, pasívny dom, energetický... Foto:
Pre nulový dom – pre podlahové vykurovanie a ohrev vody – je vhodný zdroj tepla s čo najväčším modulačným rozsahom.
debata

Milan Mach

technický špecialista značky Vaillant

Či a nakoľko vzrastú náklady na výstavbu rodinného domu po 1. januári 2021, závisí vždy od konkrétneho rodinného domu a od zvolených technológií. Odborníci odporúčajú v nulovom dome inštalovať tepelné čerpadlo, prípadne ho skombinovať s centrálne riadeným vetraním s rekuperáciou tepla. To zabezpečí dokonalé vyvetranie domu bez straty tepla, teda bez straty energie už raz vloženej do vykurovania, ktorá by sa pri klasickom vetraní stratila. Vetracia jednotka zároveň monitoruje kvalitu vzduchu: prach, peľ a znečisťujúce látky sú zachytené na jemných filtroch a kontroluje vlhkosť v dome. Chráni tak konštrukciu domu pred vlhkosťou a eliminuje potenciálny výskyt roztočov a plesní.

Nulové domy potrebujú skutočne minimum energie na vykurovanie. Iná situácia však vzniká s potrebou teplej vody, lebo tá sa bude míňať rovnako ako v bežnom dome. Pre nulový dom – pre podlahové vykurovanie a ohrev vody – je vhodný zdroj tepla s čo najväčším modulačným rozsahom. Prečo? Aby bol dostatočne pružný a dokázal dodávať minimum energie na vykurovanie. A súčasne, aby dokázal poskytnúť veľký maximálny výkon na zabezpečenie prípravy teplej vody, kde treba ohrievať vodu na vyššiu teplotu ako do systému podlahového vykurovania. Najpraktickejším riešením je v tomto prípade tepelné čerpadlo so zabudovaným zásobníkom TV. V nulovom dome môže byť toto zariadenie využívané aj na energeticky efektívne chladenie počas letných mesiacov.

Petr Sýs

technický a produktový manažér Deceuninck

K výberu okien pri domoch s takmer nulovou potrebou energie treba pristupovať komplexne a brať do úvahy prechod tepla otvorovou konštrukciou ako celkom. Zlepšiť tepelnoizolačné vlastnosti okien sa dá rôznymi spôsobmi, napríklad tepelnými výstužami zo sklolaminátu, hliníkovými doštičkami v profile, väčším zapustením skla, optimalizovaním umiestnenia výstuže a podobne. Dôležitý je aj materiál, z ktorého je okno vyrobené, či kvalitné tesnenie.

Optimálny súčiniteľ prechodu tepla celým oknom možno dosiahnuť plastovými profilmi s piatimi až šiestimi komorami so stavebnou hĺbkou od 70 mm v kombinácii s kvalitnými tepelnoizolačnými dvojsklami alebo trojsklami. Odporúčam prikloniť sa k trojsklu, pretože koeficient prestupu tepla Ug pri trojsklách je 0,6 – 0,8 W/m2.K. Pri výbere okien sa treba poradiť s odborníkmi a pozornosť venovať aj voľbe dodávateľa a montážnej firmy. Uprednostnite výrobcov, ktorí ponúkajú kompletnú technológiu a profesionálnu výrobu a majú certifikáty. Okno bude spoľahlivo brániť úniku tepla iba v prípade, že bude správne osadené do obvodovej steny.

Sprísnenie požiadaviek na otvorové výplne (okná a dvere) bude mať negatívny dosah na cenu finálneho výrobku. Pokiaľ požadujeme výrobok s vysoko nadštandardným výkonom, v našom prípade hovoríme o požiadavke na súčiniteľ prestupu tepla, je logické, že to bude mať dosah i na jeho cenu. V prípade, že sa projektant v rámci konkrétneho projektu bude riadiť tzv. odporúčanými hodnotami uvedenými v norme, dostávame sa už na hraničnú úroveň, ktorú možno za súčasného stavu techniky/odboru splniť.

Ing. Gabriel Szöllösi

produktový manažér spoločnosti Wienerberger

Dom s takmer nulovou potrebou energie musí mať z tepelno-technického hľadiska veľmi kvalitnú obálku. Požadované tepelnoizolačné parametre jednotlivých častí obálky sú uvedené v STN 73 0540–2, zmena 2 z roku 2019. Podstatné na tejto zmene je, že ponecháva minimálne tepelnoizolačné vlastnosti obvodových stien nezmenené, teda na úrovni roku 2016.

Jednovrstvové obvodové murivo z tehál Porotherm T Profi, ktoré sú plnené minerálnou vlnou, ako aj z tehál Porotherm EKO+, čisto na báze keramiky, tieto požiadavky spĺňajú. Kvalitná obálka je pre návrh takmer nulových domov kľúčová, ale jej vplyv na potrebu primárnej energie má svoje ekonomické limity. Preto je pri návrhu nulového domu najdôležitejší komplexný prístup, počnúc návrhom vhodného, energeticky úsporného tvaru cez vhodnú orientáciu stavby až po vhodnú kombináciu technických zariadení na pokrytie energetických potrieb domu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dobré bývanie #novostavby #kritériá #pasívny dom