Kuchyňa je srdce bytu

Časy rovnakých umakartových kuchýň s ťažko definovateľnými vzormi obkladačiek sú našťastie dávno preč. Nahradili ich zásteny. Slúžia najmä na ochranu steny pred ušpinením, ale výrazne dotvárajú aj celkový vzhľad kuchyne. Priestor medzi pracovnou doskou a skrinkami dodá kuchyni doslova šmrnc, preto si dajte na ňom záležať. Pri výbere zásteny berte do úvahy najmä typ spotrebiča, na ktorom varíte, ak je plynový, možností je trochu menej. Dôležité sú, samozrejme, aj financie.

07.11.2020 11:00
mama, dieťa, radosť, kuchyňa Foto:
Okrem nákladov na druh materiálu na zástenu rátajte aj s nákladmi na zameranie a montáž, niektoré typy sa môžu na stenu nalepiť.
debata

Drevo, sklo i laminát

Obrovskou výhodou zásteny je, že na rozdiel od obkladačiek sa dá výborne čistiť. Najčastejšie sa používajú drevené a sklenené zásteny. Drevené sa dajú výborne zladiť s farbou pracovnej dosky, nevýhodou je, že sa nemôžu dať za plynovú varnú dosku. Na výrobu sa používa drevotriesková doska s laminovaným povrchom alebo MDF doska. Sklenená zástena je odolnejšia, no pri varení na plyne je treba sklo skaliť. Ponúka nepreberné množstvo vzorov, farieb či podsvietenia a výborne sa čistí.

Za elektrickou alebo indukčnou varnou doskou... Foto: SHUTTERSTOCK
kuchyňa, zástena Za elektrickou alebo indukčnou varnou doskou môžete použiť na zástenu každý materiál.

Ideálnym materiálom pre zástenu, ktorý odoláva vysokým teplotám, je kovolaminátová doska. Najčastejšie ide o HPL dosku s prilepenou tenkou kovovou fóliou, ktorá máva vzhľad medi, mosadze, hliníka, alebo nehrdzavejúcej ocele. Môžete si vybrať hladký povrch alebo nejaký vzor, farbu či jemnú textúru. Lacnejšou možnosťou je laminátová zástena, keď sa použije rovnaký materiál, z akého je pracovná doska. Objednáte si ju spolu s kuchynskou linkou a naraz sa namontujú. Ide o drevotrieskové dosky s povrchom upraveným fóliou alebo sa použijú kompaktné vysokotlakové lamináty, najpopulárnejšie sú imitácie dreva a kameňa. Najlacnejší spôsob, ako vynoviť kuchyňu, je nalepiť na stenu umývateľnú tapetu. Je dôležité, aby mala potlač odolnú nielen voči vode, ale aj teplu a UV žiareniu.

Čo dovolí rozpočet

Okrem nákladov na druh materiálu na zástenu rátajte aj s nákladmi na zameranie a montáž, niektoré typy sa môžu na stenu nalepiť. Pozrite si ponuky viacerých firiem, niektoré napríklad ponúkajú ošetrenie skla vrstvou prípravku, ktorý zabraňuje znečisteniu a zástena sa ľahšie čistí.

Kuchyňu vynovia aj drobné detaily

  • kuchynskú linku zmenia nové úchytky, pri ich výmene dbajte na to, aby mali rovnaké rozstupy kotvenia ako pôvodné
  • staršiu linku obnovíte aj výmenou dvierok na skrinkách, najčastejšie sa používa laminovaná drevotriesková doska obložená ABS hranami alebo fóliové dvierka MDF s PVC fóliou
Útulnejší vzhľad kuchyne dosiahnete zladením... Foto: SHUTTERSTOCK
kuchyňa, zástena Útulnejší vzhľad kuchyne dosiahnete zladením dizajnu zásteny s farbou stien a podlahy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kuchyňa #kuchynská linka #dobré bývanie