9 tipov, ako ušetriť na teple

Náklady na vykurovanie patria medzi najvyššie náklady spojené s bývaním či už v byte, alebo v rodinnom dome.

11.11.2020 08:00
dom, teplo, vlna, čiapka Foto:
Pri odchode z domu nevypínajte kúrenie úplne, ani v noci.
debata

Ak nechcete platiť vysoké účty, začnite šetriť hneď od začiatku sezóny. "Ako draho vykurovanie vyjde, závisí do veľkej miery len od domácností, v mnohých míňajú energie neefektívne. Možností, ako ušetriť, je viac, a ak ich využijete, určite sa pozitívne odrazia na rodinnom rozpočte,“ hovorí Vladimír Balaj, energetický audítor spoločnosti Magna Energia.

1. Skontrolujte tesnenia okien a dverí

Zle utesnené okná a dvere môžu zvýšiť účty za vykurovanie až o pätinu. Teplo zo zle utesnených okien a dverí uniká až do takej miery, že niekedy sa dokonca oplatí vymeniť staré okná a dvere za nové. Problematické však môže byť aj poškodené alebo opotrebované tesnenie na novších oknách a dverách. Skontrolujte ho dôkladne a v prípade potreby vymeňte.

  • úspora môže presiahnuť aj 15 %

2. Namontujte na radiátory ventily

Radiátory nebudú zbytočne zapnuté, napríklad keď si miestnosť vykúrite pri varení alebo vďaka skleníkovému efektu počas slnečného dňa.

  • úspora môže dosiahnuť 10 %

3. Pravidelne dávajte skontrolovať kotol odborníkovi

Ak sa na kotle prejavujú poruchy, znižuje sa jeho efektivita a zbytočne prichádzate o peniaze. Niekedy je podobne ako pri oknách vhodné zvážiť výmenu kotla za nový, efektívnejší.

  • úspora môže v závislosti od veku a energetickej efektívnosti starého kotla výrazne presiahnuť 10 %.

4. Odvzdušnite radiátory

  • úspora po odvzdušnení môže znížiť náklady o 10 %.

5. Prikúrte si klimatizáciou

Moderné klimatizácie obsahujú tepelné čerpadlo, ktorým si môžete prikúriť najmä počas jarných a jesenných dní.

6. Miestnosti zbytočne neprekurujte

Zníženie teploty o jeden stupeň ušetrí asi 6 % nákladov, najteplejšie by malo byť v kúpeľni – okolo 24 stupňov, v ostatných miestnostiach by teplota nemala presiahnuť 22 stupňov, na chodbách a schodiskách to môže byť ešte menej.

7. Nevetrajte nonstop

Ak máte okná stále otvorené na vetraní, znižuje sa v miestnostiach teplota a musíte kúriť viac, vetrajte iba raz za čas, ale intenzívne.

8. Temperujte

Pri odchode z domu nevypínajte kúrenie úplne, ani v noci. Kúrenie nechávajte nastavené na udržiavanie nižšej teploty, je to lacnejšie než potom vykurovať úplne vychladnuté izby. Na noc je vhodné teplotu v miestnostiach znížiť.

9. Izolujte potrubia

Ak máte kotol v chladnej pivnici, izolujte potrubia vedúce do vykurovacej sústavy, neprídete o teplo "cestami“ do radiátorov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #šetrenie #kúrenie #dobré bývanie #ako ušetriť