Pohodička pri kozubových kachliach

Kozubové kachle môžete inštalovať aj do bytu. Správnym výberom ušetríte na vykurovaní stovky eur a spaľovaním obnoviteľných zdrojov, najmä dreva, štiepky alebo drevených brikiet, sa navyše správate šetrne aj k prírode.

12.11.2020 12:00
kozubové kachle, kúrenie, teplo, kreslo,... Foto:
Pri výbere kozubových kachlí je dôležitý ich výkon.
debata

Kozubové kachle nájdu využitie predovšetkým na jar a na jeseň, keď ešte nie je taká zima a neoplatí sa púšťať celý vykurovací systém. Ich účinnosť sa pohybuje medzi 40 a 80 percentami. Jednoplášťové sálavé kachle sú vhodné na vykurovanie iba jednej miestnosti, ich sálajúce teplo je rýchlejšie. Dvojplášťové konvekčné kachle ohrievajú vzduch v medzere medzi dvojitým plášťom, vzduch stúpa a šíri sa po miestnosti. Susedné izby môžete vykurovať tak, že otvoríte do nich dvere.

Spočítajte potrebný výkon

Hoci je vzhľad kachlí veľmi dôležitý, zamerajte sa predovšetkým na ich výkon. Predimenzované kachle môžu v malom priestore napáchať škody a spôsobiť popraskanie podláh či dreveného nábytku. Poddimenzovaná pec sa zasa prehrieva a vysokou teplotou sa môže poškodiť dymovod, okolie i samotné kachle.

„Je dôležité vedieť, aký výkon by mali kachle, či už na drevo, alebo na iné palivá, mať. To znamená, koľko kubických metrov v dome alebo v byte budete vykurovať. Výkon kachlí sa uvádza v kW. Všeobecne platí – čo kW, to cca 20 m3 vykúreného priestoru. Kým si kachle vyberiete, overte si, či komín, ktorý máte v dome, bude zodpovedať požadovanému výkonu,“ radí Marcela Bínová, špecialistka na kachle a kúrenie v projektových marketoch Hornbach.

Zvoľte vhodný materiál

Každý materiál má svoje špecifické vlastnosti a vzhľad. Oceľové kachle sú iné ako kachle z prírodného kameňa alebo keramická kachľová pec. Pre všetky druhy kameňa – či už ide o mramor, žulu, prírodný kameň alebo mastenec – platí, že každý výrobok je unikát. Kremenné žily, póry, prieduchy alebo farebné odtiene sa nedajú zmeniť. „Kozubové kachle z ocele rýchlo hrejú a rýchlo aj chladnú. Sú vhodné do miestností, ktoré treba rýchlo vyhriať, a keď sa nepoužívajú, nechať tiež rýchlo vychladnúť. Kozubové kachle s obložením potrebujú na poriadne rozohriatie dlhší čas, ale teplo i uchovávajú. Vyhriaty priestor rýchlo nevychladne a teplo si môžete užívať ešte aj nasledujúci deň,“ vysvetľuje Marcela Bínová.

Výber vyhovujúceho paliva

Väčšina kachlí a kozubov ponúkaných na slovenskom trhu je konštruovaná výhradne na kúrenie drevom a drevenými briketami. „Niektorí výrobcovia ponúkajú aj kachle, v ktorých je možné kúriť uhoľnými briketami či dokonca uhlím. Jedným z dôvodov, prečo sa nevyrába mnoho kachlí na uhlie je, že uhlie pri spaľovaní dymí a dechtuje, sklo, celé kachle i komín sa veľmi špinia, takže sa musia častejšie čistiť.“

Ak chcete ušetriť a správať sa šetrne k prírode, používajte palivá z obnoviteľných zdrojov, teda drevo, drevené brikety alebo pelety. Pelety sa vyrábajú z odpadu, ktorý vzniká pri spracovaní dreva. Ide vlastne o zlisovaný kúsok pilín, ktorý neobsahuje žiadne chemikálie. "Je to ekonomické i ekologické kurivo a využitie nájde hlavne u majiteľov kozubov a kozubových kachlí v mestách, kde nie je možnosť skladovať väčšie množstvá dreva,“ upozorňuje Marcela Bínová.

Ilustračné foto.

Aby sa nič nestalo

  • uistite sa, že máte funkčný komín, nezabúdajte na pravidelnú revíziu
  • kachle musia stáť na nehorľavom materiáli, napríklad na dlažbe
  • môžu stáť aj na plávajúcej podlahe, ale musí byť pod nimi izolačná doska z plechu alebo zo skla, ktorá presahuje po stranách a vzadu minimálne o 10 cm, vpredu o 30 cm
  • okolo kachlí nemajú stáť horľavé predmety

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kúrenie #kozub #dobré bývanie #kachle