Kvety dotvoria bývanie. A niektoré pohlcujú škodliviny

Máte doma prales alebo vám zeleň nič nehovorí? Izbové rastliny zútulnia každý priestor a niektoré potrebujú len minimálnu starostlivosť. Okrem toho, že lahodia oku a pohľad na ne znižuje nervozitu a stres, niektoré pomáhajú pohlcovať rôzne škodliviny.

13.11.2020 12:00
kvety, bromélia, zelenec, difenbachia Foto:
Nebojte sa dať rastliny aj do kútov a miest, kde nie je svetlo. Na obrázku bromélia (Bromeliaceae), zelenec chocholatý (Chlorophytum comosum) a difenbachia (Dieffenbachia).
debata
Ilustračné foto.

Lopatkovec Wallisov (Spathiphyllum wallisii)

Zvládne nízku vlhkosť vzduchu i málo svetla, ale môže byť aj na slnku. Kvitne v lete, niektoré druhy aj striedavo počas celého roka.

Ilustračné foto.

Fikus (Ficus)

Premyslite si, kam ho dáte, nemá totiž rád prekladanie z miesta na miesto. Vyhovuje mu polotieň až slnko a priepustná pôda. V optimálnych podmienkach sa vytiahne až do tridsiatich metrov.

Ilustračné foto.

Vianočný kaktus (Schlumbergera)

Je veľmi nenáročný na starostlivosť, potrebuje slnečné miesto a priepustnú pôdu. Kvety mávajú odtieň bielej, žltej i červenej farby, obyčajne kvitnú v druhej polovici decembra. Keď odkvitne, je vhodný mierny rez, aby rastlina zosilnela, zahustila sa a viac kvitla.

Ilustračné foto.

Sansevieria trojpása (Sansevieria trifasciata)

Potrebuje polotieň až slnečné miesto a priepustnú pôdu. Vysoké listy majú na okrajoch biele až žlté zafarbenie, ak jej doprajete slnko, vytvorí na stonke zelené voňavé kvety.

Ilustračné foto.

Dracéna (Dracaena)

Jeden z najznámejších druhov rastlín s listami sfarbenými do červenej, bielej alebo krémovej farby. Vyrastá až do trojmetrovejj výšky a metrovej šírky. Môžete ju dať do polotieňa, ale aj na slnko, potrebuje priepustnú pôdu.

Ilustračné foto.

Brečtan popínavý (Hedera helix)

Stačí mu polotieň, neublíži mu ani slnko. Vynikne v závesných kvetináčoch i na vysokých miestach, odkiaľ stonky visia dolu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kvety #zeleň #dobré bývanie