Zo starého ekologický dom

Pre Katku a Jozefa Hučkovcov nie je ekológia cudzia téma. Triedia odpad, vysádzajú stromčeky, zakladajú komposty a nedávno si splnili veľký sen. Užívajú si bývanie v zrekonštruovanom dome s nízkymi nákladmi na prevádzku. Hoci z prestavby mali aj obavy.

09.12.2020 12:00
Šaľa, renovácia, Hučkovci Foto:
Hučkovci pózujú pri svojom dome ešte pred rekonštrukciou.
debata

Domček zdedili po starých rodičoch, išlo o štvorcovú stavbu typickú pre slovenské dediny sedemdesiatych rokov 20. storočia.

"Na Slovensku je okolo 950-tisíc rodinných domov, pričom rekonštrukciou prešlo zhruba 37 %. Vnútri budov trávime až 90 percent času, preto je nanajvýš dôležité, aby v nich bolo zdravé a komfortné prostredie. V súčasnosti kladú majitelia domov veľký dôraz na zdravé bývanie a úsporu energií,“ hovorí Dagmar Plevačová, generálna riaditeľka spoločnosti Velux. Dôležité boli aj pre manželov Hučkovcov, preto sa rozhodli starý dom zrekonštruovať.

Väčší a zdravší

Rekonštrukcia typického štvorcového domu na zdravé a moderné bývanie vychádzala z princípov, ktoré umožnili, že zrekonštruovaný dom možno porovnať s novopostavenými domami.

„Patrí k nim napríklad hybridný vetrací systém, ktorý kombinuje mechanické a prirodzené vetranie pomocou automatizácie okien a vykurovania. V lete sme na chladenie využívali vetranie prostredníctvom komínového efektu, počas chladných mesiacov udržiava dobrú kvalitu vzduchu vnútri mechanické vetranie. Tepelnú ochranu proti prehrievaniu zabezpečuje vonkajšie tienenie presklených plôch. Vonkajšie rolety maximálne ochránia pred prehrievaním a starajú sa o príjemnú teplotu počas celého dňa a všetkých ročných období,“ hovorí J. Hučko.

Domy postavené v sedemdesiatych rokoch už nespĺňajú dnešné kritériá, či už ide o energetickú náročnosť, alebo kvalitu vnútorného prostredia.

Zrenovované schodisko a priestranná kuchyňa. Foto: Martin Matula
renovácia, schody, dom, Hučkovci Zrenovované schodisko a priestranná kuchyňa.

"S dobrým projektom sa určite oplatí pustiť do rekonštrukcie staršieho domu. Pri porovnaní s pôvodným stavom sú úplne iné priestory a prostredie vnútri domu, veľmi dobre je urobená obálka domu, máme moderný vykurovací systém, nie je tu také teplo, ako sme sa obávali. Klimatizáciu zatiaľ určite nepotrebujeme. Myslím si, že aj v zime to bude dobré,“ hovorí J. Hučko. Na otázku, ktorú miestnosť majú najradšej, odvetí, že tú, kde sú s deťmi. Pochvaľujú si aj väčšie okná a rozšírenie obytnej plochy o podkrovie.

"Sme radi, že sme do toho išli, aj zo starého domu sa dá urobiť naozaj pekné, moderné a ekologické bývanie pre rodinu, navyše rekonštrukcia sa dala rozložiť na viac etáp podľa finančných možností,“ uzatvára.

Takto vyzerá zrenovovaný dom Hučkovcov. Foto: Martin Matula
Hučkovci, dom, renovácia Takto vyzerá zrenovovaný dom Hučkovcov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ekológia #dobré bývanie #prerábanie #rekonštrukcia bývania