Vianoce sa blížia. Ako vybrať správny stromček?

Nehľaďte iba na cenu. Sú aj iné faktory, ktoré by ste mali pri nakupovaní živého stromčeka zvážiť.

03.12.2020 06:00
Vianočný stromček Foto: ,
Ešte pred ozdobením dajte stromček do zásobníka s vodou, aby si uchoval čerstvosť dlhšie.
debata (2)

Nedáte dopustiť na živý vianočný stromček? Či už si vyberiete jedličku, smrek, alebo borovicu, pri kúpe si nevšímajte iba cenu. Myslite aj na to, kam stromček v dome či v byte umiestnite a vyberajte tak, aby nebol príliš široký a vysoký.

Stromček si môžete kúpiť aj mesiac pred Vianocami, ale skladujte ho na tmavšom, chladnom mieste, napríklad v garáži alebo v pivnici. Aby zostal prirodzene zelený a neuschol, postavte ho do vody, tá môže siahať až k spodným vetvičkám. Stromček určite nedávajte k radiátoru alebo na slnko. Pred ozdobením ho upevnite do stojanu so zásobníkom vody, ostane dlhšie čerstvý.

Ktorý je čerstvý?

  • ihličie má byť pevné, chyťte ho medzi prsty, asi 15–20 cm od špičky konára a potiahnite. Ak ihličie na vetvičke zostane, je stromček čerstvý, ak ihličie popadá, začína vysychať
  • ak sa ihličie láme, stromček pravdepodobne premrzol
  • stromček postavte, jemne zodvihnite, ak sa spustí ihličkový dážď, vyberajte ďalej
  • skontrolujte spodnú časť kmeňa, kde bol stromček zrezaný, rez by nemal pôsobiť vyschnuto a malo by byť vidieť čerstvú živicu
  • všimnite si farbu ihličia, žltá a sivá nie sú v poriadku, čerstvý stromček má mať krásnu zelenú farbu a má voňať

Čoraz populárnejšie sú stromčeky v kvetináči, no majte na pamäti, že môžu vážiť 60–70 kg, keďže v kvetináči je zemina. Ak sa o stromček v kvetináči budete dobre starať, na jar si ho môžete presadiť do záhradky.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #nakupovanie #vianočný stromček #dobré bývanie