Investujte do budúcnosti: Ako bývať lacnejšie, zdravšie a ekologickejšie

Paradoxom covidovej doby je, že môže urýchliť trendy lepšieho bývania nielen v bytových domoch, ale aj v rodinných domoch. Do popredia sa totiž čoraz viac dostávajú možnosti, ako bývať lacnejšie, zdravšie a ekologickejšie.

09.03.2021 11:00
rodina, dom, bývanie, záhrada, radosť Foto:
Možností je veľa, niekedy stačí aj menšia oprava, aby ste zmenili atmosféru a štýl celého domu.
debata

K nesporným výhodám používania moderných technológií súvisiacich s bývaním patrí napríklad zníženie spotreby plynu, vody, ale aj nákladov na údržbu či odpady v domácnosti. Ak uvažujete o zlepšení bývania vo vlastnom dome, myslite na dlhé roky dopredu. Odporúča to aj záhradná architektka Stanislava Sabolová, podľa ktorej sú zelené strechy záhradami budúcnosti.

„Zlepšujú kvalitu života všetkých, zadržiavajú zrážkovú vodu, spomaľujú jej odtok, čím zlepšujú mikroklímu okolitého prostredia a znižujú prašnosť. Strecha sa v lete tak nerozpáli a v zime zasa udrží vnútri príjemné teplo. A navyše tieto strechy nie sú náročné ani na údržbu.“

Ak vám počas práce z domu udrelo do očí vaše nie veľmi vzhľadné schodisko, môžete popremýšľať o jeho vylepšení. Možností je viac, niekedy stačí aj menšia oprava, aby ste zmenili atmosféru a štýl celého domu. Pohnútkou pre zmenu bývania môžu byť pre vás vysoké účty za kúrenie po sezóne. Pouvažujte nad investíciou do nového kotla alebo nad inými úspornejšími spôsobmi vykurovania.

Dotácie pre spoločenstvá vlastníkov bytov môžu pokryť až sto percent obstarávacích nákladov na opravu systémových porúch bytového domu. Možností, ako ich získať, je viac. „Z hľadiska dlhodobých plánov opráv a údržby bytových domov odporúčame vlastníkom každého bytového domu zaujímať sa o stavebné sporenie a vďaka včas uzatvorenej zmluve o stavebnom sporení získať výhodné úročenie vkladov,“ hovorí Jozef Plško z Prvej stavebnej sporiteľne.

Aj tento rok ešte existuje možnosť získať financie prostredníctvom európskych zdrojov, okrem iného i na zlepšenie energetickej hospodárnosti bytových domov. Nielen na opravu systémových porúch, ale aj na zateplenie a opravu fasády či modernizáciu vykurovania.

„Úvery z úverovej linky Rozvojovej banky Rady Európy sú určené na podporu projektov energetickej efektívnosti v bytovom sektore, teda na investície smerujúce k znižovaniu energetickej náročnosti bytových domov, akými sú napríklad zateplenie budovy, výmena okien, inštalácia efektívnejších vykurovacích systémov, meracích zariadení a podobne,“ upozorňuje Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava na budúcnosť #dobré bývanie #ekobývanie