Zaveste plynový kotol do šatníka

Je ľahký, zmestí sa aj do skrinky v kúpeľni alebo na chodbe. Zníži spotrebu plynu na vykurovanie a smartfónom ho môžete ovládať na diaľku. Na vývoji nového typu kompaktného kondenzačného kotla sa podieľali aj slovenskí experti.

08.03.2021 12:00
inštalatér, opravár, technik, kotol Foto:
Nové typy hydraulických modulov sa sériovo vyrábajú v závode Vaillant Industrial Slovakia v Trenčíne.
debata

Medzinárodný tím pre vývoj nového typu kotla zostavila skupina Vaillant Group. Základňu mal vo francúzskom Nantes a jeho súčasťou boli i špecialisti zo skalického vývojového centra. „Z našej dielne pochádza jedna z najdôležitejších častí nového kotla, inovatívny hydraulický modul,“ hovorí Peter Havlík, šéf vývojového centra v spoločnosti Protherm Production.

Pomohol aj 3D dizajn

Skalickí vývojári teda dostali za úlohu vyvinúť hydraulický modul do kotla a museli pritom splniť viaceré prísne požiadavky. Nielen pokiaľ ide o rozmer, ale aj kompaktnosť, servisovateľnosť a ergonómiu montáže.

"Vývojové centrum v Protherm Production zamestnáva celkovo šesťdesiatšesť vývojárov. Na projekte začali pracovať najprv štyria, postupne sa k nim pridávali ďalší, zodpovední za jednotlivé čiastkové vývojové projekty. Rôzne simulačné programy a 3D dizajnovanie pomohli skrátiť fázu validácie v testovacom centre. V ňom skúšali a overovali každú funkciu na rôznych vývojových vzorkách, až po sériový stav komponentov,“ vysvetľuje Štefan Kubalec, vedúci oddelenia pre vývoj hydraulických modulov v Protherm Production.

Netypické čerpadlo

Vývoj finálneho komponentu, vrátane testovacích procesov trval dva roky a výsledkom bol špeciálny druh kompaktného hydraulického modulu. „Navrhli sme netradičné, inovatívne usporiadanie hydraulických vstupov a výstupov z kotla. Po novom sme usporiadali aj niektoré hydraulické komponenty v module. Napríklad cirkulačné čerpadlo umiestnené v strede sme neštandardne otočili o 90 stupňov,“ približuje Štefan Kubalec.

Nové typy hydraulických modulov sa sériovo vyrábajú v závode Vaillant Industrial Slovakia v Trenčíne. Po otestovaní ich potom prevážajú priamo na linky závodu Protherm Production, kde sa vykurovacie zariadenia kompletizujú.V po­lovici roka 2019 vybudovali v Skalici celkom novú výrobnú linku, na ktorej v súčasnosti pracuje v dvojzmennej prevádzke viac ako štyridsať zamestnancov. Produkcia všetkých typov nového kotla je sústredená iba v tomto závode.

Do celej Európy

Novinka bola úspešná a dopyt po kotloch stále narastá. Vlani vyrobili v Skalici vyše 113 000 kotlov pre všetky krajiny Európy, tohtoročný plán je viac ako 130 000 kusov. Vyvážajú sa najmä do Talianska, Turecka a Španielska. Výhody nového typu kompaktného kondenzačného kotla si pochvaľujú aj v slovenských domácnostiach. Zmestí sa do najmenších priestorov – do kuchynskej linky, do skrinky v kúpeľni, na chodbe či do šatníka, v porovnaní so starými nekondenzačnými kotlami dokáže znížiť spotrebu plynu na vykurovanie a cez aplikáciu v smartfóne ho môžete ovládať aj na diaľku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kotol #dobré bývanie #šetrenie energiou