Nežite s plesňami na stenách

Plesne na stenách izieb sú neestetické, poškodzujú interiér a môžu vážne ohroziť ľudské zdravie. Viete, ako sa ich naozaj zbavíte?

28.03.2021 10:00
pleseň, šok, stena, vlhkosť Foto:
Plesne nikdy neodstraňujte za sucha, mohli by sa v priestore rozšíriť. Najskôr ich odstráňte chlórovým čističom, ktorý zahubí spóry plesní, a následne osekajte omietku.
debata (1)

Výborne sa im darí najmä v prostredí so zvýšenou vlhkosťou, bez ohľadu na to, či ide o starú budovu alebo novostavbu. Vlhkosť v budovách spôsobuje viacero faktorov – bežné činnosti ako varenie, sprchovanie alebo pranie, ale i narušené stavebné prvky až po tepelné mosty. V rámci prevencie pomáha pravidelné vetranie.

Nikdy nie nasucho

Plesní sa môžete zbaviť pomocou špeciálnych systémov s protiplesňovými technológiami, no ich vzniku zabránia iba v istom časovom horizonte, v závislosti od množstva vlhkosti. Neodstránia príčinu vzniku plesní.

„Ak máte steny napadnuté plesňou, dajte si záležať na výbere vhodných systémov. Overte si, či prípravok odstraňuje mikroorganizmy z plesní a rias nielen z povrchu stien, ale či ich čistí hĺbkovo až z podkladovej vrstvy napadnutej steny,“ upozorňuje Peter Joppek z Mapei.

Spoľahlivé výrobky s protiplesňovými technológiami zabezpečia dlhodobú ochranu stien napadnutých pôsobením biologických mikroorganizmov. Bezproblémovú funkčnosť celého systému zaručí vysoká priepustnosť vodných pár. Plesne nikdy neodstraňujte za sucha, mohli by sa v priestore rozšíriť. Najskôr ich odstráňte chlórovým čističom, ktorý zahubí spóry plesní, a následne osekajte omietku.

3 správne kroky

1. Povrchy napadnuté plesňami a riasami mechanicky vyčistite čistiacim prípravkom pomocou kefy.

2. Na vyčistený povrch pomocou valčeka alebo štetca naneste základný penetračný náter, ktorý zabraňuje rastu plesní a rias na povrchu stien.

3. Na vymaľovanie použite finálnu náterovú farbu, ktorá zabezpečí dokonalú a dlhotrvajúcu ochranu proti plesniam a riasam.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #plesne #dobré bývanie #pleseň