Keď sa strecha zdravo zelená

Čo je skutočne zelená strecha, koľko stojí a aká náročná je jej údržba?

07.03.2021 10:00
zelená strecha, ekológia, ekobývanie Foto:
Zelené strechy využívajú Škandinávci celé storočia. Moderné zelené strechy začali písať svoju históriu v 60-tych rokoch minulého storočia v Nemecku.
debata (1)

Využitie na miesto, ktoré produkuje kyslík, zachytáva prach, reguluje klímu v dome a prináša mnoho ďalších plusov, nie je novinka. Už Vikingovia bývali v prístreškoch pokrytých zeminou a rastlinami. Tento priestor využívali na slávnostné účely, ale hlavne ich takáto „strecha“ chránila počas zimných mesiacov pred zimou a v lete zase poskytovala chladné miesto. Na rozdiel od súčasných zelených striech neboli tie vikinské vodotesné.

Príjemná klíma

Zelené strechy využívajú Škandinávci celé storočia. Postupne zdokonaľovali spôsob ich založenia, ktorý pozostáva z niekoľkých vrstiev. Moderné zelené strechy začali písať svoju históriu v 60-tych rokoch minulého storočia v Nemecku. Odhaduje sa, že až 10 % striech budov v nemeckých mestách je vegetačných.

Prím hrá Stuttgart, ktorý označujú ako hlavné mesto vegetačných striech v Európe. Život vo forme porastu je založený na takmer každej rovnej streche bez ohľadu na to, či je to rodinný dom, nákupné centrum alebo športová hala. Mesto leží v kotline, okolité kopce sú porastené vinicami a hustými lesmi. Vďaka vegetačným strechám zostane až 70 % zrážok v meste namiesto toho, aby skončili v kanalizácii.

„Zelené strechy sú skutočne zelené. Z pohľadu ekológie, životného prostredia a kvality života poskytujú nesporné výhody, preto sa realizujú najmä v mestách, kde je prirodzene menej zelene. Samozrejme, môžu byť aj na vidieku,“ hovorí Martina Huková, produktová manažérka Sika.

„Založenie takejto strechy je jednoduchšie, než sa na prvé počutie zdá a je to možné nielen na novostavbe, ale aj pri rekonštrukcii domu alebo pri oprave strechy. Okrem iných výhod sa tým životnosť strechy predĺži aj na 50 rokov.“

Tajomstvo je vo vrstvách

Podľa hrúbky zeminy a druhu vysadených rastlín na streche sa vegetačné strechy delia na extenzívne a intenzívne. „Obe majú rovnaké základné vrstvy, ale líšia sa hrúbkou a druhom vegetačného substrátu, ktorý určuje, aké druhy rastlín môžu na streche rásť,“ vysvetľuje Eva Rippelová, odborníčka na strešné systémy.

„Na intenzívnych strechách môže mať zemina hrúbku aj 1,5 metra, čo znamená, že strecha musí mať vyššiu únosnosť, a potom môžu na takejto streche rásť aj kríky, prípadne stromy, môže slúžiť ako plnohodnotná záhrada. Menej náročné riešenie z pohľadu starostlivosti alebo vstupných nákladov je extenzívna strecha. Jej vrchnú vrstvu tvorí tenká vrstva zeminy alebo trávový koberec, v ktorom sa bude dobre dariť rastlinkám odolným voči suchu, vlhku aj chladu,“ dodáva odborníčka.

„Vstupná investícia do vegetačnej strechy sa vráti v podobe ušetrených nákladov na vykurovanie v zime a chladenie v lete, ale aj v podobe vyššieho komfortu bývania a dlhšej životnosti strechy.
Eva Rippelová, Sika

V oboch prípadoch však zelená strecha pozostáva zo šiestich vrstiev. „Základom je prvá – samotná strešná nosná konštrukcia. Na ňu sa aplikuje veľmi dôležitá porozábrana – vrstva zabraňujúca prenikaniu vodnej pary zvnútra domu do tepelnej izolácie. Ako vrstva tepelnej izolácie sa používa minerálna vlna, penový polystyrén alebo PIR/PUR dosky. Ak sa zelená strecha robí na budove, v ktorej sa nebude bývať, napríklad na garáži, táto vrstva sa môže vynechať,“ vysvetľuje M. Huková.

Na vrstvu tepelnej izolácie sa uloží hydroizolácia, ktorá zabráni vnikaniu vody do interiéru budovy a zároveň udrží vlhkosť a vlahu v zemine. Regulácii vlhkosti v zemine pomáhajú ďalšie vrstvy, ako je drenážna, akumulačná a filtračná vrstva. Zelenej streche chýba už len vrstva zeminy a v nej nasadená vegetácia.

Koľko to stojí

Vstupné náklady na založenie úžitkovej – intenzívnej zelenej strechy sú o niečo vyššie ako pri streche iného druhu. Cena za meter štvorcový extenzívnej strechy sa pohybuje od 35 eur, vrátane všetkého materiálu a práce. Intenzívna strecha je drahšia približne o 5 eur. Najdrahšia je realizácia záhradnej strechy, ktorá stojí od 65 eur za meter štvorcový.

„Vstupná investícia do vegetačnej strechy sa vám vráti v podobe ušetrených nákladov na vykurovanie v zime a chladenie v lete, ale aj v podobe vyššieho komfortu bývania a dlhšej životnosti strechy. Nezanedbateľný fakt, ktorý sa ťažko vyčísľuje finančne, je vplyv na životné prostredie. Je jasné, že tam, kde je zeleň, je život príjemnejší a zdravší,“ upozorňuje E. Rippelová.

Mnohonásobný úžitok

So zelenými strechami má skúsenosti aj záhradná architektka Ing. Stanislava Sabolová. „Sú estetické a poskytujú príjemný pohľad z vyšších poschodí domu alebo okolitých budov. Majiteľ domu si na strechu často síce nevidí, ale vo svojom dome sa vďaka zelenej streche cíti príjemnejšie, pretože strecha sa v lete tak nerozpáli a v zime zasa udrží vo vnútri príjemné teplo,“ hovorí S. Sabolová.

„Zelené strechy zlepšujú kvalitu života všetkých, pretože zadržiavajú zrážkovú vodu, spomaľujú jej odtok, čím zlepšujú mikroklímu okolitého prostredia a znižujú prašnosť.“

Menej prachu v meste, menej alergií. Viac zelene v meste, lepší vzduch. Aj malý kus zelene dokáže veľa. A preto kým v Stuttgarte sa zelenajú strechy, v rozpálenom Singapure zakladajú zelené záhrady na strechách autobusov.

Nenáročná údržba

Starostlivosť o extenzívne zelené strechy nie je náročná. "Stačí si na ňu nájsť čas dvakrát do roka, napríklad na jar a na jeseň. Odstráňte vysušené rastliny, burinu a nálety a skontrolujte drenážny systém,“ radí S. Sabolová. „Ak na strechu vysadíte zmes rozchodníkov, okrem najhorúcejšieho leta, keď neprší aj niekoľko týždňov po sebe, zálievka nie je potrebná. Ak chcete mať na streche inú zeleň, napríklad zmes tráv a byliniek, musíte ich polievať, keď je sucho, alebo môžete využiť zavlažovací systém.“ Bojíte sa, že vám začne zatekať strecha? Ak sú dobre urobené všetky vrstvy vegetačnej strechy, nemôže sa to stať.

Znižujú prašnosť i hluk

Ľudia majú obavy aj z toho, že zelená strecha je pre väčšinu budov priťažká, alebo že z nej nebudú mať úžitok, keď ju nevidia. "Je jednoznačne preukázané, že zelené strechy znižujú tepelné straty a náklady na energie, pomáhajú regulovať množstvo vlhkosti a vody, čím predchádzajú záplavám. Znižujú prašnosť aj hlučnosť a absorbujú uhlík. Dokázalo sa tiež, že koncentrácia vegetačných striech v jednej mestskej oblasti dokonca znižuje priemerné teploty mesta v lete,“ vymenúva M. Huková.

Podľa odborníkov nie je vegetačná strecha pre väčšinu budov priťažká, naopak. „Už desiatky rokov sa aj v našich končinách projektujú strechy, ktoré sú zaťažené štrkom. Tam, kde môže ísť štrk, môže ísť aj vegetačná strecha. A existujú aj ,zelené‘ riešenia s ultranízkou hmotnosťou, začínajúcou sa už na 50 kg na meter štvorcový,“ dodáva odborníčka na strešné systémy E. Rippelová.

Zmena je život

Ľudia, ktorí pod zelenou strechou žijú, by už inú nechceli. Mnohí z nich si radi nájdu čas vyjsť si na ňu a pokochať sa pohľadom aj častejšie než dvakrát za rok. Vyzerá totiž v každom ročnom období inak. A vždy je to fascinujúci pohľad. „Keď stojíte na svojej zelenej streche, zaplavia vás príjemné pocity. Veľmi dobre sa na ňu díva, je to upokojujúce a uvoľňujúce, a dobrým pocitom je aj vedomie, že ste svojou troškou prispeli k tomu, aby miesto, kde žijete, bolo prírodnejšie, prirodzenejšie, príjemnejšie a čistejšie. Zelené strechy sú podľa mňa záhradami budúcnosti,“ uzatvára S. Sabolová.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #strecha #dobré bývanie #ekobývanie