Obnova bytových domov sa spomalila

Opatrenia proti šíreniu nákazy vlani komplikovali stavebné práce, aj schvaľovanie projektov a financovania na schôdzach vlastníkov bytov. Združenia samospráv upozorňujú, že schôdze majú výnimku zo zákazu zhromažďovania a legislatíva umožňuje aj písomné hlasovanie.

22.03.2021 11:00
lešenie, robotník, zatepľovanie Foto: ,
Mnohí odborníci z dlhodobého hľadiska očakávajú, že pandémia sa odrazí na väčšom záujme o obnovu vlastného bývania a zdravého životného prostredia.
debata

Zároveň sú podmienky financovania výhodné a dostupné z viacerých zdrojov aj na rok 2021. Stavebné firmy i finančné inštitúcie sa zhodujú, že hlavnou príčinou stagnácie obnovy bytových domov v minulom roku boli problémy s organizáciou domových schôdzí. Tie musia schváliť výber realizátora obnovy i úver na jej financovanie.

Schôdze a zhromažďovania vlastníkov neboli nikdy zakázané, pretože sa konajú na základe zákona a patria do výnimky ustanovenej v každej vyhláške Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR). Správcovia i vlastníci však často neboli informovaní alebo sa obávali nákazy, takže hlasovanie o nových investíciách v bytových domoch, ako aj realizácia už rozbehnutých rekonštrukcií zo strany dodávateľov sa spomalilo. Táto situácia pretrváva aj na začiatku roku 2021.

Písomné hlasovanie

Vlastníci bytov majú stále možnosť prijímať rozhodnutia písomným hlasovaním, ktoré je pre bezkontaktnú formu bezpečnejšie. „Musí mu však predchádzať schválenie overovateľov zápisníc, pokiaľ bytový dom nemá ešte takýchto overovateľov obecne schválených na dlhšie obdobie. Pre tento účel nie je predpísané kvórum účasti vlastníkov,“ upozorňuje Jozef Plško, vedúci komunikácie Prvej stavebnej sporiteľne.

Ak spoločenstvo vlastníkov premeškalo jeseň, keď sa často schvaľujú projekty na ďalší rok, bude sa musieť poponáhľať. „Práve od schôdzí a rozhodnutí vlastníkov závisí ďalší postup obnovy bytových domov. Navyše, súčasná neistá situácia núti ľudí skôr rozhodnutia o obnove odkladať a nebrať si úvery,“ hovorí Andrej Demjanovič, majiteľ stavebnej firmy Eran. Konateľ stavebnej firmy Izola Košice Jaroslav Varga predpokladá v roku 2021 pozitívny vývoj so zatiaľ naplánovanými zákazkami, ale ráta s podobnými problémami ako vlani. „Horšie to bude s ďalšími rokmi, pretože sa nekonajú schôdze za účelom odsúhlasovania investičných zámerov a projektov smerujúcich k obnove bytových domov,“ dodáva.

Stavebné práce v interiéri

Realizačné firmy sú k vlastníkom ústretové, akceptujú problémy spojené s koronakrízou. „V rozpracovaných zákazkách sme pokračovali aj napriek problémom s neuhradenými faktúrami po lehote splatnosti,“ vysvetľuje J. Varga. Stavebné práce či opravy, ktoré si vyžadovali vstup stavbárov do interiéru domu či bytu, však často správcovia odkladali.

Ľudia v bytových domoch mali obavu pustiť pracovníkov stavby do bytových domov a zaznamenali sme obštrukcie aj zo strany dodávateľov energií, ktorí riešili iba havarijné stavy. Obnova sa tak veľmi zdržuje,“ dodáva A. Demjanovič. Podľa hovorcu VÚB banky Dominika Mišu môžu v takýchto prípadoch nastávať aj komplikácie pri čerpaní úveru. Je preto potrebné, aby si podmienky pre prístup stavbárov do interiéru vyriešili domové správy radšej interne vopred.

Ekologické riešenia

Mnohí odborníci z dlhodobého hľadiska očakávajú, že pandémia sa odrazí na väčšom záujme o obnovu vlastného bývania a zdravého životného prostredia. „Ľudia teraz trávia omnoho viac času vo svojich bytoch, pracujú doma a riešia vo väčšej miere to, kde im napríklad uniká teplo, ako im tesnia okná, čo má zasa dosah na potrebu znižovania energetickej náročnosti bytového domu,“ hovorí Anna Jamborová, hovorkyňa ČSOB banky. Bytové domy čoraz častejšie volia ekologické riešenia.

„Sme radi, že stále viac bytových domov využíva na zatepľovanie prírodné materiály, predovšetkým minerálnu vlnu. K ekologickým riešeniam ich vedie legislatíva, ale aj svetové trendy,“ dodáva Vladimír Beňo, aplikačný manažér Knauf Insulation. Možnosti financovania obnovy bytových domov ponúkajú stále výhodnejšie podmienky a viac kombinácií rôznych zdrojov, no vyžadujú aj splnenie určitých podmienok energetickej efektívnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dobré bývanie #schôdza vlastníkov bytov #bytové domy #rekonštrukcia bývania