Vychutnajte si doma ticho

Bývanie v panelových či bytových domoch môže byť občas poriadne hlučné. Plačúce deti v byte nad vami, razantné výmeny názorov či amatérsky hudobník od vedľa k pohode nepridajú. Viete, ako môžete izolovať svoj byt od nežiaduceho hluku?

06.03.2021 12:00
robotník Foto:
Napriek tomu, že izolácia musí byť naozaj kvalitne urobená, nemusíte hneď volať odborníka. Dostatočné odhlučnenie zvládnete aj svojpomocne.
debata

Hluku sa nezbavíte, ak izolujete iba jednu stenu, strop alebo podlahu. "Kompaktné materiály sú totiž lepší zvukový vodič. Jednoducho povedané, z jednej izolovanej časti by sa zvuk preniesol do druhej, ktorá izolovaná nie je. Nerátajte ani s tým, že byt odhlučníte úplne. Celkom nepriepustné materiály sú veľmi ťažké a náklady na ne veľmi vysoké. Správne urobená izolácia miestnosti alebo celého bytu však zaručí až 70-percentné odhlučnenie,“ hovorí Richard Klička, odborník z oddelenia stavebnín v projektovom markete Hornbach.

Podlaha

V panelovom dome s novými podlahami by mala by byť pod samotnou podlahou aj kročajová izolácia, špeciálny typ zvukovej izolácie podlahy proti hluku vznikajúcemu napríklad pri chôdzi, dupote alebo posúvaní stoličiek. " Zamedzuje prílišnému prenosu zvuku nielen pod vami, ale aj v miestnostiach, ktoré susedia s tou, ktorú riešite. V prípade, že je táto izolácia nedostačujúca, môže dôjsť k zvýšeniu podlahy a ideálne k odhlučneniu stropu pod ňou,“ dodáva odborník.

Pri pokladaní novej podlahy myslite na to, že musí mať niekoľko vrstiev. „Základom je pevná vrstva, čiže pevný podklad, najčastejšie z betónu. Prvou vrstvou podlahy sú drevovláknité dosky alebo dosky z minerálnej vlny, ďalej dosky na správny prenos tlaku, ktoré sa môžu pokladať vo dvoch vrstvách krížom na seba, kročajová izolácia a samotná podlaha.“

Dvere

Dôraz klaďte aj na dvere. Ak sú nízko, mali by k nim byť aj menšie prierezy a systém kročajového tlmenia, ktorý umožňuje vynechanie drevovláknitej alebo OSB dosky (druh dosky vytvorenej lisovaním veľkých drevených štiepok alebo hoblín v troch až štyroch vrstvách).

V starších bytoch, kde sa pri budovaní podlahy na zvukovú izoláciu príliš nemyslelo, môžu byť riešením koberce. Sú stále obľúbenou podlahovou krytinou, na trhu je množstvo materiálov, farieb, vzorov i veľkostí. Napriek tomu, že sa mnohokrát pokladajú priamo na betón, možno nimi prikryť aj linoleum, parkety či plávajúce podlahy. Týmto spôsobom dosiahnete istú mieru odhlučnenia bez akýchkoľvek stavebných úprav.

Steny

Najčastejšie voleným variantom pri odhlučnení steny je stavba sadrokartónovej priečky približne 5 až 10 centimetrov od múrov a vyplnenie vzniknutého priestoru minerálnou vatou. "V tomto prípade je dôležité myslieť na to, že priestor, v ktorom úpravu urobíte, sa výrazne zmenší. Ak vám to nevyhovuje, postavte k stenám nábytok. Hoci v menšej miere, ale hluk utlmí tiež,“ vraví. R. Klička.

Strop

Jednou z možností na odhlučnenie stropu sú akustické dosky. "Stačí ich pripevniť špeciálnym lepidlom k stropu a podľa návodu podoprieť, aby lepidlo stuhlo a dosky držali na svojom mieste. Vzhľad dosiek môžete zlepšiť pridaním stropnice podľa svojho vkusu,“ radí R. Klička.

Druhou možnosťou izolácie stropu je vytvorenie priestoru s hrúbkou 5 až 10 centimetrov, ktorý sa vyplní vhodným materiálom. Na rozdiel od stien, kde sa priestor vypĺňa minerálnou vatou, pri strope sa odporúča akustická pena.

Amatér či profesionál?

Napriek tomu, že izolácia musí byť naozaj kvalitne urobená, nemusíte hneď volať odborníka. Dostatočné odhlučnenie zvládnete aj svojpomocne. Náklady na profesionála totiž mnohonásobne prevyšujú sumu za zakúpený materiál. Na ňom však rozhodne nešetrite. Kartónové obaly od vajec vás síce nestoja veľa, ale hluku sa nezbavíte. Zlepšia iba akustiku, preto ich mávajú napríklad v skúšobniach hudobníci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ticho #izolácia #pokoj #dobré bývanie