Zateplite si dom so štedrou dotáciou

Na jar prichádza najlepší čas na zateplenie rodinného domu. Na zateplenie spolu s výmenou kotla môžete získať od štátu príspevok až 12 200 eur. Ak si všetko dobre premyslíte a vyberiete správne materiály, ušetríte na vykurovaní v zime a v lete budete mať doma príjemnú teplotu, primeranú vlhkosť a minimálny hluk.

08.04.2021 11:00
dom, energia, šetrenie Foto:
Na zateplenie domu môžete od štátu aktuálne získať až 8 000 eur. Ďalších 800 eur dostanete na vypracovanie projektovej dokumentácie a energetický certifikát.
debata

Minerálna vlna alebo sivý polystyrén

Zateplenie fasády je pri rekonštrukcii domu najdôležitejšie. Je to najväčšia plocha domu, cez ktorú uniká najviac tepla. Od toho, čím vonkajšie múry zateplíte, závisí tepelná pohoda v zime aj ochrana pred horúcim počasím v lete. Vybrať si môžete minerálnu kamennú vlnu alebo fasádny polystyrén.

Minerálna vlna je ekologický materiál, ktorý sa vyrába tavením kremenného piesku a vulkanickej horniny. Je paropriepustná a ak fasádu s minerálnou vlnou zateplíte odvetraným spôsobom, odvádzanie vlhkosti z muriva a horúceho vzduchu je v lete ešte silnejšie. Veľkým plusom minerálnej vlny je aj zvuková izolácia. Vďaka štruktúre prepletených vlákien ideálne zabraňuje šíreniu hluku z ulice.

Izolácia prinesie tepelnú pohodu

Ak sa rozhodnete pre polystyrén, odporúča sa jeho sivá verzia GREYWALL. Má lepšie tepelnoizolačné vlastnosti a nižšiu hmotnosť. Inak povedané, s menšou hrúbkou dosiahnete rovnaké vlastnosti. Pri zateplení je dôležité začať odkopaním základov a zatepliť steny až po napojenie strechy. Iba tak sa vyhnete tepelným mostom, cez ktoré uniká teplo a tvoria sa plesne. Polystyrén sa v prírode nerozkladá, myslite aj na jeho zber a odvoz na recykláciu. Na Slovensku začal ako prvý výrobca robiť zber odrezkov EPS polystyrénu ISOVER. V roku 2020 zrecykloval celkovo vyše 63 ton.

„Do veľkej rekonštrukcie domu sa človek púšťa len raz za život. Preto si pri plánovaní dôkladne premyslite všetky detaily. Najväčšiu pozornosť sa oplatí venovať zatepleniu a použitým izolačným materiálom. Izolácia je jedna z najlacnejších položiek v zozname stavebných materiálov, prináša najväčší efekt v zime pri zaistení tepelnej pohody a v lete pri ochrane domu pred prehriatím,“ hovorí Vladimír Balent zo spoločnosti ISOVER.

Nezabudnite na strechu

Rekonštrukcia domu sa neobíde bez výmeny okien a zateplenia strechy. Pri nových oknách sú dôležité nielen izolačné vlastnosti, ale aj miera prestupovania svetla a zvuková izolácia, keďže nimi preniká do domu najviac hluku. Vyberajte si kvalitné trojsklené okná, ktoré majú vysokú svetelnú priepustnosť a zároveň čo najviac tlmia hluk. Ak je okno kvalitne vyrobené a zabudované, teplota pri ňom by v zime nemala byť nižšia ako v inej časti miestnosti.

„Do veľkej rekonštrukcie domu sa človek púšťa len raz za život. Preto si pri plánovaní dôkladne premyslite všetky detaily. Najväčšiu pozornosť sa oplatí venovať zatepleniu a použitým izolačným materiálom.
Vladimír Balent

Cez strechu uniká z domu asi štvrtina tepla. „No zriedkavé nie sú ani prípady, keď je to až polovica,“ hovorí V. Balent. Dobrou správou je, že dodatočne zatepliť môžete plochú i šikmú strechu. V prvom prípade popri zateplení vyriešite aj spádovanie strechy pre lepšie odtekanie vody, bez ohľadu na to, či použijete EPS, alebo extrudovaný polystyrén, PIR penu alebo minerálnu vlnu. Je na vás, či sa časť strechy rozhodnete premeniť na zelenú, čo znižuje prehrievanie a dodá celému domu krajší vzhľad.

Šikmú strechu môžete zatepliť nielen zvnútra, ale aj zvonka takzvaným doteplením. V poslednom čase sa pri strechách rozmohlo využívanie striekanej PIR peny, ktoré má však mnoho nevýhod. Aby pena skutočne izolovala, neuvoľňovala zdraviu nebezpečné chemikálie a nenaberala vlhkosť, musia byť pri jej striekaní doslova ideálne podmienky, čo sa stáva málokedy. Ak si firma neurobí dobre svoju prácu, vzniknú problémy, ktoré sa odstraňujú veľmi ťažko a za veľa peňazí. Na riziká spojené s použitím striekanej peny do zateplenia striech upozorňuje už dlhšie Cech strechárov Slovenska.

Fasáda, strecha, okná i kúrenie

Na zateplenie domu môžete od štátu aktuálne získať až 8 000 eur. Ďalších 800 eur dostanete na vypracovanie projektovej dokumentácie a energetický certifikát. „Príspevok môžete využiť na zateplenie fasády, strechy aj výmenu okien. Podmienkou je vypracovanie projektu, ktorý vyhovuje požiadavkám normy a spĺňa i podmienky na získanie príspevku,“ vysvetľuje Alexander Prizemin z portálu vsetkoozateple­ni.sk, ktorý sa venuje téme energetických ús­por.

Ďalší príspevok môžete získať pri výmene starého kotla za nový zdroj tepla na obnoviteľné zdroje energie (tepelné čerpadlo, kotol na biomasu, fotovoltické panely či solárne kolektory). Príspevok z eurofondového programu Zelená domácnostiam dosahuje až 3 400 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #izolácia #zateplenie #dobré bývanie #príspevok na zateplenie