Nedostatky pri zatepľovaní domu vám môžu neskôr priniesť finančné straty

Zateplenie domu je investícia, na ktorej sa neoplatí šetriť. Dajte si záležať najmä na výbere stavebnej firmy a kvalitných materiáloch, ináč sa poruchy môžu prejaviť už pár rokov po zateplení, radí aplikačný manažér Knauf Insulation Vladimír Beňo.

19.04.2021 00:00
Aplikačný manažér Knauf Insulation Vladimír Beňo
Knauf 1, PR článok, reklama, nepoužívať Aplikačný manažér Knauf Insulation Vladimír Beňo

Aké chyby a nedostatky sú pri zateplení rodinných domov najčastejšie?

Obvykle sú spôsobené nesprávnou inštaláciou zatepľovacích systémov. Dobré stavebné firmy bývajú počas sezóny vyťažené a nestíhajú vyhovieť všetkým záujemcom, takže niektorí majitelia rodinných domov oslovia aj tie menej skúsené. Neprofesionálni stavbári, či už z nedostatku skúseností, alebo niekedy aj v snahe šetriť na zákazníkovi napríklad nanášajú lepiacu zmes iba na niekoľko bodov – na buchty. Lepidlo by však mali naniesť v rovnomernej vrstve po celom obvode dosky s dvomi či tromi terčmi.

Kanuf, PR článok, reklama, nepoužívať

Čo je ešte dôležité?

Majiteľ domu by mal vedieť, aké komponenty zatepľovania firma použije. Treba si všimnúť napríklad kvalitu kotviacich prvkov. Izolant musí byť k obvodovej stene dôkladne uchytený a kotvy by mali byť dostatočne hlboko zafixované do muriva. Je rozdiel, či je kotva s obyčajným plastovým tanierikom tzv. „natĺkacia“, alebo kotva, ktorá sa do izolantu „zapustí“ a je na povrchu dosky ukončená integrovanou izolačnou vrstvou. Pri spôsobe zapusteného kotvenia nevznikajú tepelné mosty a na fasáde sa nevytvárajú fľaky, tzv. „panter efekt“. Výsledok a funkčnosť zateplenia môžu znehodnotiť aj ďalšie detaily, napríklad nedostatočná výstužná vrstva s výstužnou mriežkou, alebo detaily okolo rohov budovy, sokla, balkónov a otvorových konštrukcií. Niektorí majstri radi prázdne miesta vyplnia PUR penou. Eliminovanie takýchto postupov môže zamedziť trhlinám na fasáde a tepelným mostom.

Do akej miery záleží na type tepelnoizolačného materiálu?

V súčasnosti je k dispozícii veľký výber kvalitných tepelnoizolačných materiálov s rôznymi parametrami. Okrem hrúbky je dôležitá aj tepelnoizolačná schopnosť, teda parameter lambda λ. Čím je jeho hodnota nižšia, tým lepšie materiál izoluje. Niekedy si majitelia domov vyberajú izolant samostatne, vtedy by si mali nechať poradiť od odborníka. Na trhu existujú rôzne kvality v segmente polystyrénu aj v segmente minerálnych fasádnych dosiek. Optimálne je zvoliť najlepší pomer cena/ výkon.

Knauf2, PR článok, reklama, nepoužívať

Prečo niekedy po zateplení vznikajú v interiéri plesne?

Jednou z možných príčin vlhkosti a vzniku plesní býva zatečená vlhkosť, ktorá sa dostala až pod zatepľovací systém. Je namieste zistiť tiež, či nie je nadmerná vlhkosť v interiéri. Najčastejšie ju spôsobuje to, že počas zateplenia sa osadia nové tesné okná, ktoré vlhkosť neprepustia. Ďalším dôvodom môže byť skondenzovaná vlhkosť na vnútorných stenách, v miestach tepelných mostov. Tie môžu vznikať nedôsledným riešením detailov pri stropoch, nadokenných prekladoch a podobne, čo zapríčiní nízku povrchovú teplotu stien. Takáto situácia môže nastať aj v domoch, ktoré sú síce zateplené, ale vrstva tepelnej izolácie je príliš tenká a nepostačuje na dosiahnutie optimálnej tepelnej pohody. Na zateplenie obvodových stien sa v súčasnosti používa tepelná izolácia v hrúbke od 15 do 20 cm.

Ako sa dá zabrániť vzniku plesní pri oknách?

Na prácu okolo nich treba dbať naozaj dôkladne. Zateplenie musí siahať až úplne k rámu okna, akákoľvek medzera znamená tepelný most, čiže studenú stenu. Uniká cez ňu nielen teplo, ale zráža sa vlhkosť a tvoria sa plesne. Ďalšou dôležitou súčasťou zatepľovacieho systému je vhodná omietka, ktorá bude ladiť s použitou izoláciou. Pri minerálnej vlne musí byť použitá omietka s minimálnym difúznym odporom, čiže s vysokou priepustnosťou pár, aby dom aj po zateplení „dýchal“ a bol pritom účinne chránený voči nepriaznivému počasiu.

Knauf, PR článok, reklama, nepoužívať

Čo je dôležité vedieť:

  • Dajte si záležať na výbere skúsenej realizačnej firmy, prehnaná snaha ušetriť za každú cenu môže v konečnom dôsledku priniesť finančné straty
  • Zistite si referencie stavebnej firmy na podobných stavbách, ako je vaša
  • Kvalitné zateplenie sa dá urobiť iba s kvalitným materiálom, so skúsenými a vyškolenými ľuďmi a s kvalitným náradím. Dobrý realizátor by mal zákazníkovi poradiť aj vhodné riešenie zateplenia a spoľahlivé materiály.
chyba