Máme radi vlastný domov. Je pre nás jednou z najväčších istôt

Hoci na tohtoročné výsledky sčítania obyvateľstva si ešte musíme počkať, zrejme nezmenia veľa na tom, čo ukázalo to predchádzajúce. Slováci radi bývajú vo vlastnom. Ukázalo sa to aj v európskom meradle, v prieskume Európskeho štatistického úradu Eurostat spred dvoch rokov.

17.05.2021 10:00
rodina, dom, záhrada, sťahovanie Foto:
V posledných rokoch sa rozrástli mnohé dediny, najmä v okolí väčších miest.
debata

Podľa neho až deväť z desiatich Slovákov býva v byte alebo v dome, ktorý vlastnia. V Európe nás v tomto smere predstihli len Maďari a Rumuni. Podľa Eurostatu býva približne 70 percent obyvateľov Európskej únie vo vlastnom a asi tretina si bývanie prenajíma. Slováci, naopak, tomuto typu bývania až tak neholdujú, preferuje ho asi len deväť percent.

Jedným z dôvodov je aj to, že nájomných bytov je u nás stále málo a sú ťažko dostupné. Ďalším je fakt, že mnohí Slováci využili priaznivé podmienky po roku 1989 a výhodne získali družstevné byty, keď sa cena trojizbového pohybovala od 40– do 70-tisíc korún. Iným k vlastnému bytu či domu pomohla éra nízkych úrokových sadzieb hypoték. Na rozdiel od krajín západnej Európy však Slováci viac uprednostňujú viacgeneračné domácnosti. Sčítanie obyvateľstva v roku 2011 ukázalo, že až dve tretiny domácností boli zložené z troch generácií – rodičov a manželov s deťmi.

V posledných rokoch sa rozrástli mnohé dediny, najmä v okolí väčších miest. Prináša to so sebou aj ťažkosti v podobe nedoriešenej infraštruktúry, skomplikovania zásobovania, zvýšeného náporu áut zo satelitných mestečiek, či na dopravu ako takú. Bývanie vo vlastnom však nepochybne má svoje čaro. Hoci každý, kto má dom, vie, že je v ňom stále čo robiť, je pre nás jednou z najväčších istôt.

Jar je obdobím, keď sa mnohí začínajú púšťať či už do stavby, opráv, alebo renovácií. Súčasné moderné technológie, materiály a postupy umožňujú zlepšiť takmer všetko. Dôležitá, samozrejme, je aj finančná stránka. Koronakríza mnohým skomplikovala stavbu či rekonštrukciu, a predpokladať, ako sa bude situácia vyvíjať, nie je jednoduché. Keďže však najviac obývaných domov sa u nás postavilo v rokoch 1946 až 1990, opravám a renováciám určite len tak ľahko neodzvoní.

dom, rodina, úsmev Čítajte viac Bývajte lepšie s takmer nulovou spotrebou energie

Prezrite si dom po zime

Po skončení zimy sa určite oplatí vizuálne skontrolovať múry domu zvonka aj zvnútra, či nie sú navlhnuté. V interiéri je znakom navlhnutia muriva buď pleseň, alebo farebné zmeny vo farbe náterov, väčšinou tmavšie fľaky. Zvonka sa zamerajte najmä na detaily okolo komína, prestupov cez strechy a fasády a okolo okenných rámov a parapetov.

Strecha

Po prvej vizuálnej kontrole sa vyberte na strechu. Ak sa náhodou poškodila, je dobré odhaliť to čím skôr, kým škody nebudú väčšie. Pri skorom zásahu bude oprava jednoduchšia aj lacnejšia. V prípade trhlín, cez ktoré zateká, nemusíte hneď nanášať hydroizolačnú vrstvu na celú poškodenú plochu. V mnohých prípadoch je možné urobiť urgentnú lokálnu opravu. Strešný náterový systém sa za studena nanesie valčekom a nechá zatvrdnúť. Po aplikácii druhej vrstvy je strecha opäť vodotesná.

Takto môžete opraviť aj asfaltovú a plechovú strechu. V prípade škridlovej musíte poškodené kusy nahradiť novými a poposúvané napraviť. Skontrolujte aj odkvapy a žľaby, veľmi pravdepodobne ich budete musieť očistiť. Pri jarných dažďoch a búrkach bude môcť voda správne odtekať a nebude zbytočne máčať obvodové múry.

Múry

Dnes je na trhu mnoho sanačných materiálov, ktoré dokážu účinne vysušiť murivo v exteriéri aj interiéri. Veľmi praktické sú injektážne materiály, pri ktorých netreba robiť dvojité vŕtanie ani komplikovane utesňovať injektážne otvory. Dajú sa použiť na sanáciu všetkých typov murovaných stien.

Na omietky stien poškodených vlhkosťou a soľami je vhodné použiť hotovú, paropriepustnú sanačnú maltu, vhodnú na ručnú aplikáciu. Dá sa aplikovať na interiérovú aj exteriérovú časť konštrukcie jednoducho ako omietka a k podkladu výborne priľne.

Zdroj: SIKA

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dobré bývanie #sčítanie obyvateľov 2021