Doplnkové tehly nepustia chlad

Použitie doplnkových tehál pri hrubej stavbe domu pomáha redukovať tepelné straty, optimálne použiť stavebný materiál a zabráni vzniku plesní.

27.05.2021 10:00
robotníci, tehly, kontrola Foto:
Doplnkové tehly šetria stavebný materiál i čas, ktorý by bol potrebný na vytváranie chýbajúcich doplnkov priamo na stavbe.
debata

Najväčšou výhodou stavby z tehly je jej extrémna odolnosť, plusom je aj to, že nepotrebuje údržbu. Dom však musí byť spoľahlivý aj v detailoch. Systémové doplnky Porotherm pomáhajú optimalizovať použitie stavebného materiálu a minimalizujú chyby pri realizácii stavby. „Použitím doplnkových tehál sa predovšetkým vyhnete neodbornej realizácii detailov. Okrem toho sa výrazne redukujú tepelné straty a zlepšujú tepelnoizolačné vlastnosti detailov, ako sú rohy, parapety a ostenia okien. Zabráni sa aj vzniku plesní,“ hovorí Gabriel Szöllösi, produktový manažér Wienerberger.

Doplnkové tehly šetria stavebný materiál i čas, ktorý by bol potrebný na vytváranie chýbajúcich doplnkov priamo na stavbe. „Použitie polovičných a rohových tehál je veľmi dôležité. Keď je dopredu jasné, aký materiál použijete na stavbu, navrhujeme stavbu tak, že murujeme takmer bez odpadu,“ potvrdzuje skúsený projektant a realizátor Ján Košút.

rodina, dom, záhrada, sťahovanie Čítajte viac Máme radi vlastný domov. Je pre nás jednou z najväčších istôt

Detaily usporia peniaze

Detaily parapetov a ostení vytvorené z koncových tehál, ktoré umožňujú zabudovanie tepelnej izolácie okolo rámu okna, prinesú každoročne úsporu nákladov na vykurovanie. Eliminácia tepelných mostov zároveň odstraňuje riziko vzniku plesní, takže dom bude bezpečný a zdravý. Pri bežnom rodinnom dome sa hodnota úspor s kvalitným detailom ostení a parapetov pohybuje približne na úrovni 50 eur za rok.

Kým zhotovenie detailov pomocou doplnkových tehál je pohodlné a rýchle, výroba potrebných doplnkových kusov rezaním tehál tiež niečo stojí a stavbu výrazne spomalí.

Eva Šablová, Ide o peniaze Čítajte viac Ako financovať kúpu chaty? Dá sa to aj na hypotéku

Ak sa rozhodnete pre stavbu bez doplnkových tehál od výrobcu, počítajte so „skrytými“ nákladmi:

  • na pracovnú silu pri rezaní potrebných kusov z celých tehál
  • na opotrebovanie rezacieho náradia
  • na vyplnenie zvislých škár medzi dorezmi celých tehál
  • straty pri rezaní cca 15 %

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dobré bývanie #tehly