Vytvorte si zelenú strechu na mieru

Vegetačná strecha dnes už nie je nesplniteľný sen. Môžete ju umiestniť na altánok, garáž alebo i bytový dom a získate zelený ostrov v mori rozpáleného betónu aj svieži vzduch v okolí. Navyše, inštalácia môže byť hotová za jeden deň.

20.05.2021 00:00
Knauf6, PR článok, reklama, nepoužívať

V porovnaní so štandardnými strechami nie sú tie vegetačné náročnejšie na údržbu a spájajú viacero výhod. Predovšetkým sú veľkým prínosom pre trvalo udržateľnú, zelenú architektúru, sú odolné voči prehrievaniu, čím znižujú spotrebu energie na vykurovanie i klimatizáciu miestností. Zelené strechy si nevyžadujú vysoké prevádzkové náklady, chránia strešný plášť pred klimatickými vplyvmi a tak predlžujú životnosť strechy. Ich ekologický prínos spočíva aj v tom, že znižujú emisie CO2 a produkujú kyslík. Na rozdiel od hladkých strešných krytín zadržiavajú zrážkovú vodu, čím pomáhajú pri prívalových dažďoch znížiť extrémny tlak na odtok vody. Je tiež potvrdené, že zeleň zmierňuje efekt tepelného ostrova, teda teplotných extrémov ovzdušia v zastavanom prostredí. Zelená strecha znižuje i teplotný rozdiel medzi interiérom a exteriérom a vytvára príjemnú klímu aj v okolí.

Knauf7, PR článok reklama, nepoužívať

So stromami alebo s trávami?

„Výber vegetačnej strechy závisí hlavne od toho, na aký účel chce majiteľ strechu využívať, na okrasu, ochladenie objektu a vytváranie kyslíka, alebo ako plnohodnotnú záhradku,“ upozorňuje Kamil Vinca, projektový manažér Knauf Insulation pre zelené strechy. Ak si predstavujete intenzívnu strechu s kvetmi, kríkmi či stromami, po ktorej sa chcete aj prechádzať, pripravte sa na vyššie nároky na statiku i na vyššie náklady. Zložitejšia bude i inštalácia. Korene takých rastlín potrebujú 30 až 100 cm pôdy a tak sa hmotnosť celého vegetačného súvrstvia pohybuje od 200 do 500 kg/m2, pri stromčekoch aj 1000 kg/m2. Oveľa menej starostí je s extenzívnou zelenou strechou s trávami a bylinami. Aj tá si však vyžaduje statický posudok a aspoň 10 – 15 cm vegetačného substrátu, čo znamená zaťaženie často až 150 kg/m2. Dnes už na trhu nájdete aj „ľahšie“ strechy, ktoré sa dajú inštalovať aj na existujúce a staršie domy. Zelené strechy so substrátom z minerálnej vlny zvládnu splniť všetky svoje „úlohy“ a sú vhodné pre majiteľov domov, ktorí nechcú alebo nemôžu venovať veľa času budovaniu a údržbe strešnej zelene.

Knauf8, PR článok, reklama, nepoužívať

Ako sa dá zaťažiť strecha

Pri výbere vegetačnej strechy záleží aj na tom, či ide o existujúcu budovu alebo novostavbu. Pri 90 % existujúcich budov nie je možné dodatočne inštalovať klasickú zelenú strechu. Systém zelených striech Urbanscape s minerálnou vlnou sa dá aplikovať takmer na všetky stavby dodatočne, vždy sa však poraďte so statikom. Pri novostavbách je výhodou, že každá strecha pripravená na priťaženie hydroizolácie štrkom, ktorý váži cca 150 kg/m2, je vhodná pre minerálny systém aj bez ďalšieho posúdenia. Je totiž oveľa ľahší ako štrk, približne 70 kg/m2 v nasiaknutom sta­ve.

Vegetačný koberec za jeden deň

Tradičné vegetačné strechy so zeminou a výsevom či výsadbou sa plnohodnotne zazelenajú po 2 – 3 rokoch. Zelené strechy so substrátom z minerálnej vlny sú zelené hneď po realizácii. „Tento systém využíva predpestované vegetačné koberce, jeho výhodou je aj rýchla montáž, väčšinou trvá jeden deň, rovnako aj uvedenie do prevádzky,“ dodáva K. Vinca.

Knauf, PR článok, reklama, nepoužívať

Čistenie, polievanie a prehnojenie

Myslite na to, že údržba zelenej strechy s intenzívnou zeleňou si vyžaduje pravidelnú starostlivosť, v závislosti od použitých rastlín. Extenzívna strecha je menej náročná, stačí ju skontrolovať 1 až 2 krát do roka. Odstráňte nežiaduce rastliny, ktoré sa môžu vo vegetačnom koberci ujať z vetrom prifúknutých semienok, ak vegetačný kryt vykazuje nedostatok vlahy, zavlažte ho. „V prípade systému s minerálnou vlnou urobte kontrolu pokiaľ nepršalo viac ako 4 týždne. Rastlinky dokážu fungovať zo zásoby vody aj 6 týždňov, ale tento interval môžu skrátiť extrémne teploty a hlavne pôsobenie vetrov,“ dodáva K. Vinca. Prehnojenie vegetačnej vrstvy si naplánujte buď na druhú polovicu jesene alebo na jar, keď už nehrozia mrazy. Pri vizuálnej kontrole zistíte, či je nutné niektoré miesta vegetačného krytu nahradiť.

Knauf5, PR článok, reklama nepoužívať

Rozchodníky sa prispôsobia počasiu

Pri klasických extenzívnych aj intenzívnych strechách sa pripravte na to, že rastliny treba ošetrovať ako v bežnej záhrade a ich vegetačné obdobie sa na jeseň obvykle končí. Vegetačný kryt zelených striech so substrátom z minerálnej vlny je zložený z 5 až 6 druhov veľmi odolných sukulentných rastlín – rozchodníkov. Viac druhov umožňuje vegetačnej vrstve prospievať počas celého roka. Týmto rastlinkám sa darí v každom ročnom období, prispôsobia sa horúcemu i studenému podnebiu, stačí im malá hrúbka substrátu, absorbujú CO2 a produkujú kyslík a vyžadujú málo vody a údržby. V žiadnom prípade ich netreba kosiť. www.knaufinsulation.sk

www.knaufinsulation.sk

chyba