Domy budúcnosti sú úsporné

Na Slovensku tvoria budovy až 39 percent emisií CO2. Aj to bol jeden z mnohých dôvodov, prečo sa podľa novej legislatívy môžu nové domy u nás od tohto roku stavať už iba v energetickej triede A0.

04.06.2021 10:00
rodina, dom, solárne panely, dom budúcnosti Foto:
Pri stavbe nových budov, ale aj pri rekonštrukcii už postavených je nanajvýš dôležité myslieť na ich efektívnu a ekonomickú prevádzku.
debata

Tomáš Guniš zo spoločnosti Saint-Gobain vníma tento krok ako príležitosť kvalitnejšie pripravovať projekty a zároveň ako možnosť na lepšiu spoluprácu jednotlivých profesií. "Výber vhodnej lokality, správna voľba tvaru budovy a jej optimálna orientácia na svetové strany, to sú základné predpoklady. Nasleduje dimenzovanie obvodového plášťa budovy z hľadiska fyzikálnych parametrov, správna voľba materiálovej skladby a navrhnutie detailov tak, aby sa nevytvárali tepelné mosty a aby bolo možné vytvoriť vzduchotesnú rovinu. Nemenej dôležité je navrhnúť pre budovu vhodné systémy vykurovania, vetrania a použitie obnoviteľných zdrojov energie.“

Povedané inak, pri stavbe nových budov, ale aj pri rekonštrukcii už postavených je nanajvýš dôležité myslieť na ich efektívnu a ekonomickú prevádzku. "Nemôžeme zabúdať na materiály, z ktorých sú domy postavené, ani na spôsob výstavby, pretože budovy slúžia svojmu účelu veľa rokov a životný cyklus dnešných bytových domov je náš odkaz budúcim generáciám,“ upozorňuje aj Marek Kremeň zo Slovenskej rady pre zelené budovy. Nové pohľady a nároky na stavby i rekonštrukcie domov sú dnes jednoducho nevyhnutné, synonymom kvality sa stáva zdravé a zároveň energeticky, ale i finančne zvládnuteľné bývanie.

SKSI, PR článok, reklama, nepoužívať Čítajte viac Aké sú ekonomické a legislatívne riešenia pre budovy s vysokou energetickou hospodárnosťou?

Celkom na začiatku bola ropná kríza v roku 1973, ktorá spôsobila štvornásobný nárast cien ropy. Dánska vláda vtedy rozhodla o niekoľkotýždňovom zákaze nedeľného šoférovania, obmedzení nočného svietenia v obchodoch a ďalších opatreniach. Patrilo k nim aj zníženie spotreby energií prostredníctvom investícií do renovácií domov a budov. Následne dostala zelenú výstavba úsporných domov.

Dánsko sa stalo inšpiráciou aj pre ostatné európske štáty. V susednom Rakúsku v rokoch 1999 až 2012 fungoval program Dom budúcnosti, cez ktorý investoval štát 63 miliónov eur na výskum a vývoj postupov a technológií, ktoré by mohli tvoriť "Dom budúcnosti“ a na výstavbu projektov využívajúcich tieto technológie. V Českej republike zaviedli pred dvanástimi rokmi dotačný program Zelená úsporám, ktorý rozdeľoval dotácie pre majiteľov rodinných a bytových domov na zatepľovanie, na výstavbu nových nízkoenergetických domov či výmenu neekologických zdrojov tepla za ekologické.

Na ekologické a energetické prínosy nových trendov vo výstavbe domov upozornili aj nemeckí odborníci, podľa ktorých je podpora zatepľovania jedným z najefektívnejších spôsobov verejnej podpory tvorby pracovných miest.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dobré bývanie #úsporné opatrenia #emisie CO2 #energeticky úsporné domy