Úsporný dom chce optimálny obal. Získajte bývanie, v ktorom sa budete cítiť výborne

Nový rodinný dom postavíte v energetickej triede A0, ktorá je od januára povinná, ak použijete správnu kombináciu materiálov a technológií. Stačí dodržať niekoľko postupov.

08.06.2021 10:00
zateplenie, izolácia Foto: ,
Tieto kroky vám pomôžu k bezproblémovému bývaniu.
debata

Najvýhodnejší spôsob, ako postaviť úsporný dom, je použiť súvislú izoláciu od základov po strechu v dostatočnej hrúbke. "Izolácia je jedna z najlacnejších položiek v zozname všetkých stavebných materiálov, najväčší efekt prináša v zime pri zaistení tepelnej pohody a v lete pri ochrane domu pred prehriatím,“ hovorí Vladimír Balent, odborník na pasívne domy zo spoločnosti Isover. Plní aj ďalšie dôležité funkcie, bráni napríklad rozšíreniu požiaru a chráni pred hlukom. Ak si dáte záležať na optimálnom obale budovy, získate energeticky hospodárny dom s kvalitným vnútorným prostredím za prijateľnú cenu.

Tvar je dôležitý

Čím je pomer ochladzovanej plochy stien k objemu vyšší, tým je dom menej úsporný. Inak povedané, ak porovnáte bungalov a poschodový dom s rovnakou podlahovou plochou, pri bungalove musíte do izolácie pre dosiahnutie rovnakého efektu investovať viac. Pri dome s netypickým tvarom rátajte s riešením viacerých detailov.

Aj tehla aj drevo

Hneď na úvod plánovania sa musíte rozhodnúť, či použijete tehlu, prípadne tvárnice, alebo budete mať drevostavbu. Každý materiál má svoje výhody aj nevýhody a dá sa bezpečne postaviť v triede A0. Ani v jednom prípade sa však dom nezaobíde bez zateplenia vonkajších stien.

robotníci, tehly, kontrola Čítajte viac Doplnkové tehly nepustia chlad

Veľkosť medzier medzi tehlami či kvádrami a množstvo lepiacej malty závisia od zručnosti a skúsenosti murára, v praxi sa však často vytvárajú tzv. tepelné mosty. Rovnako každý zásah do tehál, keď elektrikári vŕtajú drážky na rozvody či vodári zasekávajú trubky, znižuje ich izolačné vlastnosti. Opäť vznikajú tepelné mosty a s nimi riziko kondenzácie vlhkosti a vzniku plesní. Navyše tadiaľ prúdi falošný vzduch a spôsobuje ďalšie straty, čo sťažuje dosiahnutie triedy A0. „Pri každej stavbe je najľahším riešením vonkajšie zateplenie, ktoré všetky nedostatky prekryje a eliminuje,“ radí V. Balent. Kto sa rozhodne pre drevostavbu, získa oproti murovanému dom s menšou hrúbkou obvodových stien, s rovnakými izolačnými vlastnosťami. Nosný rám je totiž obložený zvnútra aj zvonku súvislou vrstvou izolácie.

Bez rekuperácie to nejde

Nezateplené múry domu spôsobia, že výrazne horšie tepelnoizolačné vlastnosti budú mať i ďalšie časti stavby. Cez betónovú podlahu a strop sa dom v zime najviac ochladzuje, to isté platí pre napojenie strechy na betónový veniec obvodovej steny. Typickou slabinou sú aj nadokenné preklady. „Aj preto je najefektívnejším riešením súvislé vonkajšie zateplenie od základov po strechu. Nehovoriac o vonkajších roletách či žalúziách, ktoré sa dajú do zateplenia skryť,“ hovorí Alexander Prizemin z portálu www.vsetkoozatepleni.sk.

Ak pri stavbe domu myslíte od začiatku na energetické parametre, kvalitu vzduchu, svetelný a akustický komfort, získate bývanie, v ktorom sa budete cítiť výborne.
Miroslav Zliechovec, Saint-Gobain

Ak staviate dom v kategórii A0, potrebujete riadené vetranie s rekuperáciou. Nielenže znížite náklady, pretože teplo sa nestráca a ohrieva sa i studený čerstvý vzduch, ale stará sa aj o kvalitné vnútorné prostredie. Účinne znižuje hladinu CO2, cez filtre eliminuje prachové častice a koriguje vlhkosť. Ak celý systém odborníci dobre naplánujú, je nehlučný, schovaný v strope a zároveň prístupný na čistenie.

Šetrite energiami

Dom v kategórii A0 si logicky pýta moderný obnoviteľný zdroj, jeho výber závisí od lokality a stavby. Pri rôznych variantoch tepelného čerpadla, fotovoltike či solárnom ohreve vody dobre zvážte využitie počas celého roka. V každom prípade je lepšie zainvestovať na začiatku do drahšej technológie s nízkou spotrebou, ako počas životnosti domu neustále meniť napríklad lacný elektrický bojler. Čím má dom nižšiu spotrebu energie, tým menší je potrebný inštalovaný výkon a jeho cena a účty za energie. Ak pri výstavbe použijete dostatočnú vonkajšiu izoláciu stien, strechy i podlahy, budete celé desaťročia viac šetriť na energiách. Zároveň usporíte na cene tepelného čerpadla či splynovacieho kotla, pretože potrebuje menší výkon.

Nezabudnite na detaily

Takzvaná vzduchotesnosť domu je ideálny stav, pri ktorom sa minimalizujú tepelné úniky a maximalizujú zisky. Okrem použitia súvislej vonkajšej izolácie myslite aj na niekoľko detailov. Napríklad kozub musí mať potrebný prísun vzduchu zvonka samostatným prívodom, uloženým do základu domu. „Ak s architektom myslíte od začiatku na kombináciu energetických parametrov, kvality vzduchu aj svetelného a akustického komfortu, získate bývanie, v ktorom sa budete cítiť výborne. Hovorí sa tomu multikomfort,“ hovorí Miroslav Zliechovec zo spoločnosti Saint-Gobain.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #izolácia #zateplenie #dobré bývanie #energeticky úsporné domy