Ako si vybrať dlažbu do kúpeľne

Správne zvolená dlažba v kúpeľni zvyšuje jej estetickú, ale aj úžitkovú hodnotu. Dajte si záležať na jej výbere, dôležité je kladenie a škárovanie.

07.06.2021 08:00
manželia, dlaždice, nákup, výber, rozmýšľanie Foto:
Pri nákupe dlažby dbajte na to, aby bol tovar vyrobený v súlade s normou EN.
debata

Pri kúpe dlažby sa nerozhodujte rýchlo, vyberať si môžete z veľkého množstva rôznych variantov, počnúc farbami cez veľkosť, dekor, štýl, textúru až po imitácie prírodných materiálov. Vzhľad a dizajn dlaždíc však nie je to jediné, na čo by ste mali prihliadať, nevyhnutnou súčasťou je aj ich funkčnosť.

Ktoré sú kvalitné

Pri nákupe dlažby do kúpeľne dbajte na to, aby bol tovar vyrobený v súlade s normou EN. "Stanovuje minimálne požiadavky na kvalitu pórovinových a kameninových dlaždíc,“ vysvetľuje Adéla Kadlečíková, odborníčka z oddelenia dlažby v projektových marketoch Hornbach. "Dlažby zhodné s EN majú regulované minimálne požiadavky na odolnosť proti opotrebovaniu, nasiakavosti, tolerancii rozmeru, rovnosti povrchu, mrazuvzdornosti a pevnosti v tlaku a ohybe.“

K ďalším dôležitým znakom kvality patria triedy odolnosti proti povrchovému opotrebeniu – od veľmi nízkeho zaťaženia triedy I až po veľmi vysoké zaťaženie triedy V, ďalej triedy protišmykovosti – trieda R9 s nízkym súčiniteľom priľnavosti až po triedu R12 s vysokým koeficientom priľnavosti, a triedy oteru – triedy 1 až 5, čím vyššia je trieda oteru, tým odolnejšie dlaždice sú.

Porovnajte farebné odtiene

Pred položením dlažby skontrolujte celú sériu zakúpených dlaždíc, kvalitu, odtieň a rozmery. Stačí, ak porovnáte jednotlivé dlaždice odobraté z rôznych škatúľ. Tovar môžete reklamovať len pred položením," upozorňuje odborníčka. Porovnajte farebné odtiene, prípadne ich jemné rozdiely s údajmi výrobcu na škatuli. Dáta musia na všetkých škatuliach súhlasiť. Dlaždice klaďte striedavo a minimálne z troch škatúľ.

Čo je dôležité

  • použite dlažbu s minimálnou nasiakavosťou a vysokou odolnosťou voči oteru
  • pozornosť venujte aj výberu vhodného lepidla
  • dlažbu ukladajte zásadne so škárami, ktoré po vytvrdnutí lepidla vyplníte škárovacou zmesou. Škáry majú byť rozmiestnené symetricky alebo uprostred menších plôch, zle umiestnené poškodia celok z estetického hľadiska
  • vnímajte, ktoré miesto je zásadné, keď vstúpite do obkladaného priestoru, či je to stred podlahy, sprchovací kút, protiľahlá stena, roh miestnosti a podobne

Krok za krokom

Príprava

1. Podlahu zmerajte, aby ste mohli určiť správne množstvo materiálu. Na steny, resp. ako zakončenie podlahy na stene budete potrebovať nalepiť sokle.

2. Podklad musí byť bez trhlín, čistý a rovný. Menšie nerovnosti do 5 mm odstránite pomocou lepidla na dlažbu, väčšie potom, po nanesení základného náteru, pomocou tekutého tmelu.

3. Pred vyhladením tekutého tmelu na stenu naneste jeden izolačný pás na okraje, tmel sa nesmie dostať priamo do kontaktu so stenou, roztečie sa sám. Vzniknutá rovná plocha musí ešte zaschnúť. Naplánujte obraz položenia dlažby tak, aby vzniklo čo možno najsymetrickejšie usporiadanie.

kúpeľňa Čítajte viac Wellness v kúpeľni nemusí byť drahý

Kladenie

1. S kladením podlahovej dlažby začnite uprostred miestnosti pri rovnej stene, ideálne oproti dverám. Najprv rozmiešajte lepidlo na dlaždice v čistej nádobe pomocou miešadla.

2. Lepidlo na dlažbu naneste hladiacou lyžicou s vhodným ozubením na plochu kladenia a prečešte ho.

3. Zasaďte prvú dlaždicu do lepidlového lôžka. S lepidlom ju spojte jemným posúvaním sem a tam. Pomocou škárovacích klinov vytvorte okrajovú škáru k stene a k sanitárnym predmetom.

4. Keď bude sedieť prvá dlaždica, klaďte ďalšie dlaždice tohto radu.

5. Rovné, priebežné rezy vytvoríte rezačkou na dlažbu. Rohy a otvory vyrežte z dlaždice uhlovou brúskou. Pokračujte ďalej po radoch.

6. Na problematických miestach, napríklad pri radiátorových rúrkach, musíte vyrezať v dlaždici úzke otvory.

7. Na neobloženú stenu nalepte sokle. Naneste na zadnú stranu prirezanej soklovej dlaždice lepidlo na dlažbu a priložte ho na stenu. Pre príslušnú podlahovú dlaždicu použite podložku, napríklad škárovacie kliny. Táto škára sa neskôr vyškáruje trvalo elastickým sanitárnym silikónom.

Škárovanie

1. Pri škárovaní si vopred zistite, či môže škárovacia hmota dlaždicu trvalo poškodiť, napríklad prefarbiť. Ak áno, bude nutná jej povrchová ochrana, napríklad lepenkou.

2. Pred vyškárovaním majú byť obklady čisté. Na vyškárovanie plochy použite flexibilnú škárovaciu maltu a rozmiešajte ju podľa pokynov od výrobcu.

3. Škárovaciu maltu nanášajte uhlopriečne smerom ku škáram a nechajte ju stuhnúť.

4. Plochu umyte čistou vodou, hladidlo vždy dôkladne umyte.

5. Prechody medzi podlahovou dlažbou a stenovými obkladmi alebo soklovou dlažbou a tiež všetky škáry k priliehajúcim predmetom sa vyškárujú trvalo elastickým sanitárnym silikónom.

6. Škárovacia hmota sa po nanesení rovnomerne stiahne pomocou hladidla na škáry.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kúpeľna #dláždenie #dobré bývanie