Urobte si v podkroví pohodu

Ak máte v dome podkrovie, prehrievaniu priestoru pod strechou zabránite správnym odvetraním vzduchovej medzery medzi strešnou krytinou a strešnou fóliou.

17.06.2021 10:00
podkrovie, izolácia, zateplenie, zatepľovanie Foto:
Pre splnenie tepelnotechnických požiadaviek je nevyhnutné dostatočné zateplenie strechy.
debata

Dôležité je vytvoriť dostatočnú vetraciu medzeru medzi strešnou krytinou a tepelnoizolačnou vrstvou. „Správne zrealizované odvetranie strechy bezpečne odvádza zo strechy nahromadenú vlhkosť a zabraňuje jej následnému pretekaniu do tepelnej izolácie alebo interiéru. V kombinácii s dostatočnou hrúbkou tepelnej izolácie je to ideálna prevencia proti prehrievaniu,“ upozorňuje Richard Klička, odborník na stavby z projektových marketov Hornbach.

rodina, dom, solárne panely, dom budúcnosti Čítajte viac Domy budúcnosti sú úsporné

Dobre presvetlené

V interiéroch trávime až 90 percent času, a preto je správne presvetlenie interiéru mimoriadne dôležité. Strešné okná privádzajú do interiéru dvojnásobne viac denného svetla ako fasádne. Odborníci sa k nim preto prikláňajú nielen pri zobytnení podkrovného priestoru. Mali by byť navrhnuté tak, aby rovnomerne privádzali denné svetlo a súčasne umožnili interiér efektívne vyvetrať. Montážna výška strešných okien nezávisí len od sklonu strechy, ale aj od hĺbky miestnosti a výšky nadmurovky.

„Optimálna výška nadmurovky, postačujúca pre využiteľnosť podkrovného podlažia, je okolo 110 cm. V praxi je bežná aj vyššia nadmurovka – medzi 130 až 150 cm. Všeobecne platí, že horná hrana okna by mala končiť asi vo výške cca 210 cm nad podlahou, keďže však v tejto výške môže byť pre väčšinu užívateľov ťažko dostupná, ponúkajú sa dva spôsoby pre manipuláciu s oknom – horné a spodné ovládanie,“ vysvetľuje odborník.

Vhodný prístup do podkrovia

Ak prerábate podkrovie na obytný priestor, budete doň musieť zabezpečiť prístup cez pevné schodisko, ktoré spĺňa viacero parametrov. „V rodinných domoch musí byť široké aspoň 90 cm. Na jednom ramene schodiska môže byť maximálne 16 schodov. Ak dĺžka ramena presahuje 16 schodov, treba vybudovať podestu. Z bezpečnostných dôvodov nesmie schodisku chýbať zábradlie,“ dodáva R. Klička.

Dôležité čísla:

  • sklon strechy musí byť najmenej 35 stupňov. Ak je menší, podkrovie nie je vhodné na zobytnenie
  • svetlá výška stropu v rekonštruovaných podkroviach musí byť 230 cm, v novostavbách 260 cm
  • ak je nehnuteľnosť kultúrnou pamiatkou alebo sa nachádza v pamiatkovej zóne, musíte požiadať o súhlas s rekonštrukciou aj pamiatkový úrad
  • pre splnenie tepelnotechnických požiadaviek je nevyhnutné dostatočné zateplenie strechy
  • za úžitkovú plochu podkrovia sa považuje iba plocha, nad ktorou je svetlá výška minimálne 130 cm
  • svetlá výška minimálne 230 cm musí pokrývať minimálne polovicu plochy pôdorysu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dobré bývanie #podkrovie