Zateplenie si správne načasujte, žiadosť o dotáciu sa podáva do konca júna

Pri rekonštrukcii rodinného domu šetrite na správnych miestach.

21.06.2021 10:00
izolácia, zateplenie, zatepľovanie, robotníci Foto:
Optimálne je, keď počas zatepľovania vonku neprší a teplota neklesne pod bod mrazu.
debata

Veľmi dôležité pri obnove bývania je zateplenie, môžete ním znížiť energetickú náročnosť domu, ušetriť náklady na vykurovanie v zime či na klimatizáciu v lete a zlepšiť kvalitu i komfort bývania. Dom dostane nový kabát, ktorý s drobnými opravami vydrží aj viac ako 50 rokov.

Aby bolo zateplenie efektívne, pristúpte k nemu komplexne, ak si zvolíte nevhodnú tepelnú izoláciu a súvisiace komponenty tepelnoizolačného systému, napríklad nedostatočnú hrúbku tepelnej izolácie, nevhodné kotviace materiály či lepidlá, nemusí to viesť k očakávanému výsledku.

„Samotnú realizáciu zateplenia si správne načasujte. Optimálne je, keď vonku neprší a teplota neklesne pod bod mrazu. Pre správnu funkciu celého vonkajšieho tepelnoizolačného systému si dajte vypracovať tepelno-technický posudok, na základe ktorého projektant zvolí najvhodnejšie riešenie,“ vysvetľuje Marta Strapková, predsedníčka Združenia výrobcov, spracovateľov a užívateľov expandovaného polystyrénu na Slovensku (EPS SR).

zateplenie, izolácia Čítajte viac Úsporný dom chce optimálny obal. Získajte bývanie, v ktorom sa budete cítiť výborne

6 dôvodov, prečo zatepliť dom polystyrénom

1. Môžete získať dotáciu

Ak ste vlastníkom rodinného domu viac ako 10 rokov a počas tohto obdobia ste ho zatepľovali alebo menili okná, prípadne sa na komplexnú rekonštrukciu práve chystáte, požiadajte o dotáciu. Myslite na vhodný tepelnoizolačný materiál, akým je aj expandovaný polystyrén. Jeho výborné vlastnosti ho predurčujú na využitie v tepelnoizolačnom systéme na zateplenie domu.

So žiadosťou neotáľajte, máte čas iba do 30. júna 2021.

  • príspevok na zateplenie domu vo výške až 8 800 eur dostane prvých 200 žiadateľov, ktorí splnia všetky podmienky.
  • príspevok ministerstva dopravy a výstavby je určený pre rodinné domy na Slovensku, ktoré sa využívajú výlučne na bývanie. Nesmie to byť chata, záhradný domček a na adrese nemôže mať sídlo žiadna firma. Podlahová plocha pri jednopodlažných domoch nesmie prekročiť 150 m2, v prípade viacpodlažných nesmie byť väčšia ako 300 m2.

2. Ochráni murivo pred vlhkosťou

V nezateplenom murive kondenzuje vodná para, čím výrazne znižuje jeho tepelnoizolačné vlastnosti. Dostatočnou hrúbkou zateplenia sa rosný bod vyvedie do izolantu a murivo nie je vystavené zvýšenej vlhkosti. Preto treba každú stavbu zatepliť s použitím vhodného tepelnoizolačného materiálu, ktorý sa s vlhkosťou vie vysporiadať. Materiály na báze vlákien sú menej odolné voči vode a ich tepelnoizolačné vlastnosti sa už pri nízkej vlhkosti výrazne zhoršujú. Naopak, materiály s uzavretou bunkovou štruktúrou, ako je aj expandovaný polystyrén, majú i napriek zvýšenej vlhkosti takmer rovnaké tepelnoizolačné vlastnosti, ako je ich deklarovaná hodnota. „Vonkajšie zateplenie s použitím EPS a zvolenie správnej hrúbky znižuje kondenzáciu vodnej pary vnútri konštrukcie. Odstráni sa rosný bod z pôvodnej konštrukcie a zvýši sa povrchová teplota obvodovej steny, čím sa zabráni poškodeniu muriva i vzniku plesní,“ vysvetľuje M. Strapková.

3. Má nízku hmotnosť

Expandovaný polystyrén tvorí z 98 % vzduch. Patrí k ľahkým tepelnoizolačným materiálom, je veľmi vhodný na novostavby, ale najmä na obnovu bytových či rodinných domov, kde sa vyžaduje minimálne dodatočné zaťaženie obvodovej konštrukcie domu alebo strechy. Nízku hmotnosť polystyrénu oceňujú aj realizátori, manipulácia s polystyrénom a jeho inštalácia sú nenáročné a výrazne sa skracuje čas realizácie zateplenia. Premieta sa to aj do nákladov na zateplenie. Napriek tomu, že je polystyrén ľahký materiál, jeho fyzikálno-mechanické parametre patria k najlepším.

4. Výborne tepelne izoluje

Polystyrén má veľmi dobré tepelnoizolačné vlastnosti aj v reálnych vlhkostných podmienkach na budove. Bráni tepelným únikom v zime i prehrievaniu interiéru v lete. Expandovaný polystyrén vyrábajú a dodávajú na slovenský trh desiatky firiem. Kvalitný je označený značkou ,kvalitný výrobok‛, čo znamená, že podlieha pravidelnej kontrole výrobcom a nezávislej kontrole notifikovanou osobou.

5. Má dobré mechanické vlastnosti

Aj napriek nízkej hmotnosti má štruktúra polystyrénu vysokú pevnosť v tlaku a možno ho použiť aj na zateplenie základov, podláh či plochých striech. Výhodou je okamžitá pochôdznosť týchto konštrukcií. „Ide o veľmi pevný materiál odolný aj proti vonkajším nárazom. Vyniká i vysokou pevnosťou v ťahu, vďaka ktorej sú EPS dosky mimoriadne odolné proti silnému vetru,“ dopĺňa M. Strapková.

6. Je bezpečný

Zateplenie s použitím expandovaného polystyrénu nepredstavuje žiadne zdravotné riziko. Neobsahuje freóny ani iné látky, ktoré by sa uvoľňovali do ovzdušia. Nezistilo sa, že by polystyrén mohol spôsobovať nejaké ochorenia a nepredstavuje ani požiarne riziko. V súčasnosti sa používajú EPS dosky výhradne v samozhášavej úprave s ekologickým retardérom horenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #izolácia #zateplenie #zatepľovanie #dobré bývanie #príspevok na zateplenie