5 chýb, ktoré narúšajú zdravé bývanie

Každý nemôže byť ekologický aktivista, ale všetci chceme bývať v príjemnom, bezpečnom interiéri a zdravom prostredí. Niektoré veci ovplyvniť nedokážeme, no chybám, ktoré kazia domácu pohodu, sa môžeme vyhnúť. Vyžaduje si to len trochu času a pozornosti.

21.06.2021 00:00
Knauf, PR článok, reklama, nepoužívať Foto:

1. Nedostatok svetla

Osvetlenie je pre ľudský organizmus veľmi dôležité, nielen prirodzené, ale aj umelé. V lete si príbytky príliš zatemňujeme a v zime nemyslíme na ozdravnú silu „svetelných ostrovov“, ktoré sa dajú vytvoriť veľmi ľahko Telo pritom na temný interiér reaguje, aj keď si to neuvedomujeme. Premáha nás skľúčenosť, únava, zhoršuje sa zrak.

Nemusíte zväčšovať okná, stačí, ak ich nezakryjete hrubými a nepriehľadnými závesmi. Žalúzie či rolety nastavte tak, aby vpustili každý prichádzajúci lúč slnka, hlavne v zime a v prechodnom období. Dôležité je aj umelé osvetlenie, pre svetelnú pohodu je ideálne vytvoriť si viac svetelných bodov pomocou rôznych lampičiek a bodových svietidiel, aby ste pri žiadnej činnosti nemuseli „žmúriť“.

„Nerátajte watty, dnes sú pri úsporných žiarovkách nízke, dôležitý je správny svetelný tok a farba svetla. Pri čítaní postačí asi 300 – 400 lumenov, kuchyňa a obývačka si vyžaduje aj 600 – 700 lumenov,“ radí Jozef Ivan, manažér vývoja spoločnosti OSRAM. Farba svetla by nemala rezať oči, teplá biela s hrejivým žltkastým nádychom je vhodná do detských izieb, spální i obývacích izieb. Ostrá denná biela zasa na osvetlenie kuchýň, pracovní, alebo do lámp na čítanie.

Foto: Dreamstime
Knauf, PR článok, reklama, nepoužívať

2. Málo kyslíka

Nízku hladinu kyslíka organizmus nezaregistruje hneď a keď aj, dáva rozporuplné signály, ktoré pripisujeme všeličomu – únave, nesústredenosti, či bolesti hlavy. Ak nemáte doma vetrací systém, myslite na pravidelné vetranie, hoci je teplota v interiéri príjemná. V zime vetrajte nárazovo a intenzívne. Počas vetrania uzavrite ventil radiátora a okná otvorte dokorán. Čím je vonku chladnejšie, tým kratšie vetrajte, stačí 5 až 15 minút. V letných mesiacoch je takisto dôležité dostať z miestnosti vydýchaný vzduch, no zároveň si neprehriať interiér. Vetrajte v nočných a ranných hodinách.

Foto: Dreamstime
Knauf, PR článok, reklama, nepoužívať

3. Plesne v interiéri

Plesne na stenách či nábytku sa často objavujú v starších vlhkých domoch, ale aj v príliš rýchlo dokončených novostavbách, alebo nesprávne zateplených domoch. Nad menšími sivými „výkvetmi“ možno mávnete rukou, no ak neriešite zdroj, môže sa ich rozsah zväčšovať. Ak nezakročíte včas, spóry plesní sa rozrastú do hlbších vrstiev a ťažko sa odstraňujú. Sú vážnym zdravotným problémom, uvoľňujú sa totiž do ovzdušia a pri vdychovaní môžu vyvolať opakované infekcie dýchacích ciest, zápaly spojoviek a nosovej sliznice, hlavne u citlivých jedincov, detí a alergikov.

Foto: Dreamstime
Knauf, Pr článok, reklama, nepoužívať

Ak máte plesne v kúpeľni alebo v kuchyni, postačí ventilátor na odsávanie vlhkého vzduchu, ak ich nájdete v iných častiach interiéru, pátrajte po príčine. Plesne vznikajú väčšinou v dôsledku zrážania vzdušnej vlhkosti na chladnejších miestach. Kritickými bodmi sú rohy a kúty miestností, miesta osadenia okien, alebo spoje vonkajšej steny s balkónovými doskami, takzvané tepelné mosty. Plesne po zateplení spôsobuje príliš tenká alebo narušená tepelná izolácia, ale aj neprievzdušné vrstvy na vonkajšej stene.

„Vhodným izolačným materiálom pre zateplenie strechy alebo stropov je ekologická minerálna vlna. Zabezpečuje vysokú paropriepustnosť, výborne tepelne izoluje a zároveň chráni pred požiarom a tlmí hluk z exteriéru,“ vysvetľuje Vladimír Beňo, aplikačný manažér Knauf Insulation. Na zateplenie si vyberte stavebnú firmu, ktorá si dáva záležať na netesnostiach a zvoľte si prírodné a ekologické stavebné materiály.

Foto: Knauf Insulation
Knauf Insulation, Pr článok, reklama, nepoužívať

4. Syntetické materiály na nesprávnom mieste

Plasty sú dnes takmer všade a úplne sa im vyhnúť asi nie je celkom možné. Nemusíte zachádzať do extrémov, zo svojho domu však môžete vylúčiť aspoň syntetiku, ktorá prichádza do kontaktu s jedlom a pitím a tiež tam, kde je vystavená vyšším teplotám. Tu sa totiž najviac uvoľňujú škodlivé látky, ktoré zaťažujú dýchacie cesty, pečeň či obličky, alebo sú priamo karcinogénne. V kuchyni môžete nahradiť plasty drevom, nerezom, sklom, alebo keramikou. Na prírodné materiály myslite už pri stavbe alebo rekonštrukcii. Môže to byť drevo, kameň, tehla, ale veľký význam má aj výber izolácie. Ak si vyberiete minerálnu vlnu ECOSE so spojivom bez formaldehydu, fenolov a umelých farbív, budete mať istotu, že sa v interiéri nebudú uvoľňovať žiadne škodlivé emisie a bude v ňom dobrá klíma.

Foto: Dreamstime
Knauf, Pr článok, reklama, nepoužívať

5. Škodlivé nátery

Pri maľovaní stien a natieraní nábytku, podláh i radiátorov v interiéri venujte zvlášť pozornosť zloženiu náterových materiálov. Samozrejmosťou by mali byť ekologické farby alebo nátery. Pre zdravý životný priestor sú oveľa bezpečnejšie. „Väčšina náterov a farieb na trhu obsahuje prchavé organické látky používané ako rozpúšťadlá a riedidlá. Tie zvyknú tvoriť až 40 – 60 % hmotnosti výrobku. Za bezpečné môžete považovať tie, ktoré sú riediteľné vodou,“ upozorňuje Zoltán Rácz zo spoločnosti onlinestavba.sk. Pri výbere si všímajte ich označenie. Pozor, nenechajte sa pomýliť rôznymi „eko značkami“ na obale. Napríklad tzv. „Zelený bod“, ktorý sa používa na českých výrobkoch nezaručuje neškodnosť farby, znamená len to, že výrobca prispel na recykláciu obalu. Naopak, spoľahlivou značkou je „Ekologicky šetrný výrobok“. Taký garantuje, že neobsahuje ťažké kovy, rakovinotvorné alebo toxické látky. Výrobcovia z rôznych krajín môžu používať niektorý z týchto symbolov. Na Slovensku špeciálny znak nepoužívame.

Zelene vyrobky
Get Image
chyba