Každý chce bývať zdravo

Ekologické, úsporné a zdravé bývanie nemôže byť výsadou len novostavieb. Potrebujeme ho všetci.

02.07.2021 10:00
rodina, dom, záhrada, radosť, bývanie Foto:
Rovnako dôležité je prostredie okolo domov, aj preto, že sa musíme vyrovnávať s rýchlo sa meniacimi klimatickými zmenami.
debata

Prieskumy ukázali a pandémia to zvýraznila, že Európania trávia až 90 % času vo vnútri budov. Zdravé priestory na bývanie sú viac ako dôležité a čoraz viac vystupuje do popredia aj otázka obnovy. „Naliehavá potreba renovovať musí ísť ruka v ruke s tým, že budeme vytvárať zdravé, energeticky úsporné a dostupné domy, ktoré prinášajú užívateľom zdravé vnútorné prostredie. To je trvalo udržateľné riešenie, ktorému väčšina spoločností nemôže povedať nie,“ hovorí Peter Bang, výkonný riaditeľ skupiny VELUX.

Rovnako dôležité je prostredie okolo domov, aj preto, že sa musíme vyrovnávať s rýchlo sa meniacimi klimatickými zmenami. Súvisí s tým i neblahé dedičstvo minulosti. "Niekedy je to dosť paradoxné. Máme napríklad materskú školu s minimom veľkej zelene a veľkými asfaltovými plochami, budova je odvodnená do dažďovej kanalizácie. Takýto areál sa v lete prehrieva a trpí nedostatkom vody. Pritom by stačilo dažďovú vodu zo striech zviesť do lokálnej vsakovacej nádrže so zaradením retenčnej nádrže do systému, navrhnúť vhodnú výsadbu a v suchých mesiacoch naakumulovanú vodu z nádrže využiť na zálievku. Objekt by prekvital, bola by v ňom príjemná mikroklíma, deti by mali pri hrách v príjemnom a zdravšom prostredí viac energie a prostredie by prospelo aj ostatným,“ prízvukuje architekt Juraj Jurík zo Štúdia 21-plus.

terasa Čítajte aj Pergola či prístrešok patria do každej záhrady!

Prínosom pre ekológiu a zdravšie prostredie sú vegetačné strechy. "Nielen preto, že v letných mesiacoch prispievajú k ochladzovaniu mikroklímy vo svojom okolí. Zelené strechy majú aj ďalšie výhody. Predovšetkým zadržiavajú vodu, naraz až 50 mm zrážok pri desaťcentimetrovom substráte. Táto masa vody by inak okamžite končila v kanalizácii a navyše, pri prívalových dažďoch výrazne tlmia hrozbu vytápania ulíc a podjazdov,“ vysvetľuje Dušan Valášek, špecialista stavebno-technickej prípravy stavieb spoločnosti CORWIN. "Musíme si uvedomiť, že to, čo postavíme dnes, musí pretrvať a pozitívne ovplyvňovať aj životy tých, čo prídu po nás,“ dodáva.

4 tipy pre lepšie bývanie

Skúste si počas leta vylepšiť bývanie. Prinášame tipy, čo stihnete urobiť za pár dní, aby ste si na jeseň a v zime mohli užívať krajší domov.

1. Nový náter na stenách, ale aj na fasáde zlepší celkový dojem z bývania a prináša i zdravotné benefity. Najmä steny postihnuté vlhkosťou alebo plesňami potrebujú nový náter ako soľ a leto je preň ideálny čas, stena, náter i maľovka rýchlo vyschnú. Na sanáciu vlhkých stien a fasád si vyberte na to určené stierky a farby.

2. Balkón dostane úplne iný rozmer, ak na ňom vymeníte dlažbu. Nezabúdajte však na hydroizoláciu. Stačí jediná vrstva flexibilnej hydroizolačnej membrány a dlažba bude dobre vyzerať a slúžiť celé roky.

3. Novú kuchyňu môžete mať aj bez veľkých investícií do nákupu novej linky. Stačí vymeniť čelá skriniek a zásuviek, prípadne pracovnú dosku a kovania. Dajte si záležať na tom, aby mal kuchynský nábytok certifikát o zdravotnej neškodnosti, konštrukčnej stabilite a aby bol z udržateľných zdrojov. Budete variť v zdravej kuchyni a zároveň šetrne k životnému prostrediu.

4. Vymeňte staré spotrebiče za nové. Okrem toho, že sú menej energeticky náročné, majú aj lepší dizajn.

Zdroj: SIKA Slovensko, Oresi

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravý život #dobré bývanie