Zdravé bývanie ako príležitosť

Pandémia koronavírusu prekvapivo priniesla šancu spojiť rýchle oživenie hospodárstva so zlepšenými štandardmi bývania a kvalitou života pre milióny ľudí.

07.07.2021 10:00
muž, murár, oprava steny Foto:
Až 80 miliónov Európanov žije v nezdravých budovách. Renovuje sa pomaly.
debata

Healthy Homes Barometer (HHB) je súbor celoeurópskych správ určených na preskúmanie súvislosti medzi domovmi a zdravím. Prvé vydanie vyšlo v roku 2015, vydanie 2020 je šiestym barometrom vydaným skupinou VELUX. Poukazuje na naliehavú potrebu zvýšenia tempa obnovy bytového fondu. Prieskum HHB 2020 bližšie skúmal, akú úlohu zohrávajú domácnosti, školy i kancelárske budovy smerom ku klimaticky neutrálnemu hospodárstvu v rámci Zelenej dohody.

Závery poukazujú na to, že renovácie môžu pomôcť naštartovať lokálne ekonomiky. Len máloktorý sektor dokáže vytvárať pracovné miesta rýchlejšie ako stavebný priemysel. Na renováciách sa v súčasnosti v európskom stavebnom sektore na plný úväzok podieľa priemerne 6,5 milióna zamestnancov. Investície do obnovy budov budú kľúčovým nástrojom na dosiahnutie klimatických cieľov a súčasne podporia ekonomické oživenie.

pleseň, šok, stena, vlhkosť Čítajte aj Nežite s plesňami na stenách

Renovovať musíme rýchlejšie

Európska únia nedokáže splniť stanovený cieľ zníženia emisií do roku 2030 bez toho, aby sa radikálne nezvýšilo tempo obnovy budov. Súčasná miera renovácie existujúcich budov v Európe je nízka, v priemere sa každý rok renovuje menej ako 2 % národného fondu budov.

Dosiahnuť ambiciózny cieľ uhlíkovej neutrality do roku 2050 stanovený v Európskej Zelenej dohode bude možné, len ak sa tempo obnovy minimálne zdvoj- až strojnásobí. Zvýšené úsilie v oblasti renovácií (bez započítania iných odvetví, ktoré môžu byť ovplyvnené) prináša súčasne potenciál nájsť si zamestnanie pre 2 až 4 milióny ľudí. Okrem toho, že sa vytvoria príležitosti pre vznik nových pracovných miest v lokálnych ekonomikách, prináša obnova starých budov aj ďalšie pozitívum. Rýchlejšie tempo renovácií pomôže do roku 2050 znížiť počet domácností s nadmernou vlhkosťou až o polovicu a počet Európanov trpiacich respiračnými ochoreniami spôsobenými vlhkým prostredím v domácnostiach klesne o 25 %.

Znížiť riziko ochorení

„Naliehavá potreba renovovať musí ísť ruka v ruke s tým, že budeme vytvárať zdravé, energeticky úsporné a dostupné domy, ktoré prinášajú užívateľom zdravé vnútorné prostredie. To je trvalo udržateľné riešenie, ktorému väčšina spoločností nemôže povedať nie,“ hovorí Peter Bang, výkonný riaditeľ skupiny VELUX.

Pandémia zdôraznila, aké dôležité je zdravé vnútorné prostredie. Stimuly, ktoré môžu členské krajiny čerpať v rámci Zelenej dohody, poskytujú jedinečnú príležitosť, ako premeniť vlhké, tmavé, studené alebo príliš prehriate domácnosti na zdravé bývanie.

„Už pred pandémiou strávili Európania 90 % času vo vnútri budov, z toho dve tretiny doma. Uplynulé obdobie ešte viac zdôraznilo význam zdravých domovov ako priestorov pre prácu, hranie, učenie a život. Navyše, je pravdepodobnejšie, že práve rodiny s nízkym príjmom žijú v nezdravých domoch. To ich vystavuje väčšiemu riziku zlého zdravotného stavu. Aj preto by sme sa v plánoch obnovy mali zamerať na energetickú chudobu,“ dodáva Zsolt Szabó, Market Director VELUX Slovenská republika.

manželia, maľovanie, rekonštrukcia, plánovanie Čítajte aj Rekonštrukcia bytu: Spotrebný úver alebo hypotéka?

Ako zlepšiť bývanie

  • Budovy zohrávajú dôležitú úlohu na ceste k uhlíkovej neutralite i trvalej udržateľnosti. Svojou prevádzkou, materiálmi a výstavbou sú dnes zodpovedné za 39 percent celosvetových emisií CO2 a za jednu tretinu globálnej konečnej spotreby energie.
  • Európska únia nedokáže splniť vyšší cieľ zníženia emisií do roku 2030 bez toho, aby sa radikálne nezvýšilo tempo obnovy budov, keďže ešte aj v roku 2050 budeme využívať 9 z 10 súčasných bu­dov.
  • Až 80 miliónov Európanov žije v nezdravých budovách, renovácia starnúceho bytového fondu v Európe je veľkou príležitosťou pre zlepšenie zdravia obyvateľstva.
  • Rýchlejšie tempo renovácií bude mať priamy vplyv na zníženie počtu Európanov trpiacich respiračnými ochoreniami spôsobenými vlhkým prostredím v domácnostiach až o 25 percent.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravý život #dobré bývanie #renovácia #Európska zelená dohoda