Ochlaďte sa s klimatizáciou. Ale zdravo

Klimatizácia pomáha zmierniť negatívne dosahy vysokých teplôt na naše zdravie. Ale iba ak ju máte správne nastavenú a pravidelne ju čistíte. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča udržiavať v interiéri teplotu pod 32 °C počas dňa, v noci by izbová teplota nemala prekročiť 24 °C. Regulácia teploty je obzvlášť dôležitá v prítomnosti detí, seniorov nad 65 rokov a chronicky chorých.

15.07.2021 08:00
manželia, klimatizácia Foto:
Teplotný rozdiel medzi vonkajšou a vnútornou teplotou nesmie byť priveľký (najviac 10 stupňov), inak hrozí tzv. teplotný šok.
debata

Aby klimatizácia neškodila, musí byť nastavená tak, aby rozdiel teplôt medzi vonkajším a vnútorným prostredím nebol vyšší ako 5, maximálne 7 stupňov Celzia. Náhle zmeny teplôt vzduchu za krátky časový úsek predstavujú pre organizmus stresovú situáciu – vznik tzv. teplotného šoku. Priveľmi klimatizované prostredie pre deti i seniorov nie je vhodné, lebo sa v ňom rýchlejšie šíria kvapôčkové infekcie, ktoré ohrozujú ľudí so zníženou imunitou.

"Ak chceme charakterizovať účinky klímy na zdravie človeka, potom je potrebné zamerať sa na jej kladné i záporné stránky, ktoré sa objavujú najmä pri jej nevhodnom používaní. Klíma má jednoznačne výhody v tom, že si s jej pomocou vieme upraviť najmä teplotu a vlhkosť vzduchu. A práve tu vznikajú prvé problémy s využívaním klimatizácie najmä na pracovisku, ale aj v domácom prostredí, pretože každý má rozdielne potreby – vyhovujúca teplota pre jedného môže pre druhého znamenať teplotný diskomfort a zdravotné problémy,“ uviedla MUDr. Katarína Slotová, vedúca Národného referenčného centra pre hodnotenie vplyvu voľného ovzdušia a ovzdušia vnútorných priestorov nevýrobného charakteru na zdravie populácie banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ).

leto, telo, úsmev, pláž, klobúk, slnko Čítajte viac Ako sa osviežiť počas leta aj bez klímy? Tipy, ktoré určite zužitkujete

„Nesprávne používaná klimatizácia môže uškodiť a spôsobiť zdravotné problémy,“ konštatovala Milada Eštóková, vedúca Odboru hygieny životného prostredia Úradu verejného zdravotníctva. K najčastejším ochoreniam patria bolesti hlavy, hrdla, prechladnutie, môže sa oslabiť imunita i celkovo organizmus. Chladný cirkulujúci vzduch môže vyvolávať dýchacie problémy, spôsobiť nachladnutie, angínové bolesti v krku, pocit upchatého nosa, bolesti dutín, hlavy, chrbtice, kĺbov, alebo vyvolať astmatický záchvat. Ak máte chladný prúd vzduchu nesprávne nasmerovaný do tváre, vysušuje vám kožu, oči a prispieva k opakovaným zápalom očí, uší, prínosových dutín, aj k bolestiam zubov a trojklaného nervu.

Doktorka Slotová upozornila, že mimoriadne dôležité je udržiavanie čistoty v klimatizačných zariadeniach, pretože inak sa stávajú zásobárňou prachu, plesní, alergénov a rôznych mikroorganizmov, ktoré sa dostávajú do ovzdušia a môžu tak spôsobovať najrôznejšie zdravotné problémy. Aby klimatizácia fungovala efektívne a komfortne, musí sa venovať jej údržbe – hlavne filtrom, patričná pozornosť, a to presne podľa odporúčania výrobcu, minimálne však aspoň raz za rok, najlepšie pred letom.

Preventívne opatrenia, ktoré odporúčajú odborníci:

  • Teplotný rozdiel medzi vonkajšou a vnútornou teplotou nie väčší ako 10 stupňov, ale niekto znesie rozdiel len 6 až 8 stupňov.
  • Klimatizácia vždy vyžaduje aklimatizáciu. Pred odchodom von sa poriadne napite.
  • Ak odchádzate z budovy do horúčavy, počkajte aspoň chvíľu vo vestibule, kde je teplota o niečo vyššia.
  • Ak prichádzate do klimatizovanej miestnosti, majte prichystaný sveter a ponožky, pančuchy.
  • Aj keď máte klimatizáciu, vetrajte aspoň 2-krát denne.
  • Udržiavať čistotu v klimatizačnom zariadení podľa odporúčaní výrobcu.
  • Klimatizáciu smerovať do priestoru a umiestnená by mala byť vo výške minimálne jeden a pol metra.
  • Nezanedbávať pitný režim, klimatizácia vysušuje sliznice.
Zdroj: Regionálny úrad verejného zdravotníctva Banská Bystrica.
dievča, leto, melon Čítajte aj Jedlá a nápoje, ktoré vás počas leta dokonale osviežia

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ochladenie #klimatizácia